Sprādzienu zemessargu mācībās, iespējams, radījis amerikāņu lādiņš • IR.lv

Sprādzienu zemessargu mācībās, iespējams, radījis amerikāņu lādiņš

35
Zemessardzes emblēma. Foto: Lita Krone, LETA

Noskaidrots zemessargs, kura mugursomā sprādzis mazas jaudas lādiņš

Izmeklēšanā ir noskaidrots zemessargs, kura mugursomā Ādažu poligonā sprādzis mazas jaudas lādiņš, pirmdienas vakarā Latvijas Televīzijā apstiprināja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube.

Savukārt laikraksts „Diena” otrdien ziņo, ka, iespējams, sprādzienu izraisījis nesprādzis 40 mm granātstobra lādiņš, kas mētājies zemē. Kustība bijusi pietiekama, lai iedarbinātu detonatoru.

NBS vadītājs apliecināja, ka zemessargs, kurš atradis lādiņu, negadījumā ir izdzīvojis. Plašāki komentāri gan netika sniegti, jo notiekot izmeklēšana. Amatpersonas pagaidām netikšot atstādinātas, jo netiek izslēgts cilvēciskais faktors. Viena no versijām esot, ka sprādzienbīstamais priekšmets mācību laikā esot vienkārši pacelts un ielikts mugursomā, ziņo LETA.

Graube norādīja, ka mācības bija veiksmīgi beigušās, zemessargi bija novietojuši savas mugursomas, lai stātos ierindā mācību analīzei, kad arī atskanējis sprādziens. Visi deviņi cietušie arī atradušies apkārt sprādziena vietai, kur detonējis mazas jaudas lādiņš.

Nesprāgušais mazas jaudas lādiņš varēja būt palicis pēc mācībām, kad Ādažu poligonā šaudījās amerikāņi, „Dienai” stāsta kāds anonīms zemessardzes avots. „Viņi te vasarā šaudījās. Mūsējie ir taupīgāki, šitās granātas tak maksā milzu naudu,” stāsta zemessargs.

Nesprādzis M406 standarta lādiņš izskatoties neparasti – tas esot neliels, abi gali noapaļoti, pēc izskata līdzinās metāla olai. Lai šāda granāta uzsprāgtu, nepieciešams mehānisks trieciens. Lādiņam sprāgstot, tiek atbrīvotas aptuveni 300 šķembu, kas nogalina ikvienu piecu metru rādiusā un ievainojumus gūst, pat atrodoties 130 mteru attālumā no eksplozijas vietas, ziņo laikraksts.

Jau rakstīts, ka Graube devis rīkojumu apturēt mācību norisi Ādažu poligona kaujas šaušanas sektorā, kur notika Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljona mācības, lai veiktu pārbaudi un pārliecinātos, vai tajā neatrodas sprādzienbīstami priekšmeti, informēja Aizsardzības ministrijas (AM) Preses nodaļā.

Svētdien ap plkst.13.30 Ādažu poligona Franču kurgānā notika sprādziens, kurā ievainojumus guva deviņi cilvēki. Viņi nekavējoties tika hospitalizēti. Sprādziens notika brīdī, kad pēc praktiskās šaušanas nodarbībām pirms došanās mājup mācību dalībnieki bija pulcējušies uz mācību analīzes sanāksmi. Viens cilvēks no ievainojumiem ir miris.

 

Komentāri (35)

Laumiņa 25.10.2011. 15.51

Zīmoli tad atpazīstami, bet iekšā “krutka”. Ļaudis, neuzķerieties. Maniem paziņām ir negatīva pieredze, galvenā pazīme- smaržu īsā noturība. Pat veikalos mēdz būt pakaļdarinājumi, vienīgā garantija kvalitātei, smaržas iepērkot attīstītajās valstīs, pie mums- veikalos lidostā, kur apgāde nāk no Vācijas.

0
0
Atbildēt

0

ivetao2007 26.10.2011. 14.05

Gandrīz ar mieru saderēt, ka tas zemesargs bija prasts alus pļumpētājs un domāja spožo lietiņu nodot lūžņu metala uzpircējam, lai dabu kādu latu alus kausam. Tadi “metalu vācēji” vazājas par visoem mežiem, kur bijušas kādas kaujas un varētu būt palicis kas metālisks.

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu