Pieļauj iespēju apvienot divus piena kombinātus • IR.lv

Pieļauj iespēju apvienot divus piena kombinātus

10
Foto: Kaspars Krafts, F64

“Rīgas piena kombinātu” un “Valmieras pienu” varētu apvienot akciju apmaiņas darījuma rezultātā

Ekspremjera Andra Šķēles ģimenei piederošais piena pārstrādes uzņēmums AS “Valmieras piens” un Krievijas uzņēmēja Aleksandra Beskhmeļņicka kontrolē esošais piena pārstrādes uzņēmums AS “Rīgas piena kombināts” (RPK) varētu apvienoties akciju apmaiņas darījuma rezultātā, intervijā laikraksta “Vesti Segodna” pielikumā “Delovije Vesti” atzinis RPK padomes priekšsēdētājs Ivars Strautiņš.

Viena no iespējām, kā varētu apvienoties RPK un “Valmieras piens”, esot akciju apmaiņa. “Domāju, pie šādas stratēģijas vajag strādāt,” norāda Strautiņš, akcentējot, ka piena nozares konsolidācija uzlabotu nozares konkurētspēju salīdzinājumā ar Poliju, Lietuvu, Igauniju un citām valstīm.

Jautāts par jau iepriekš izskanējušo informāciju saistībā ar RPK interesi par “Valmieras pienu”, Strautiņš norādījis, ka interese esot ne tikai par šo piena pārstrādes uzņēmumu. “Nav pareizi tas, ka RPK un “Valmieras piens” ražo līdzīgus produktus un abi uzņēmumi viens otru dublē produkcijas sortimentā. Abu uzņēmumu sinerģija būtu veiksmīga, ja izstrādātu kopīgu attīstības programmu,” norādījis Strautiņš.

Ar Strautiņu “Nozare.lv” dienas pirmajā pusē vēl neizdevās sazināties, savukārt RPK padomes priekšsēdētāja vietnieks Atis Sausnītis sacīja, ka patlaban atrodas ārzemēs, par kolēģa izteikumiem nav informēts un situāciju nekomentēs.

Jau ziņots, ka RPK 31.martā tika pieņemts lēmums uzņēmuma turpmākai attīstībai piesaistīt privātu finanšu investoru – Krievijas uzņēmēju Beskhmeļņicki, kurš darbojies piena nozares biznesā Krievijā, NVS valstīs un starptautiskajos tirgos. Savukārt 20.septembrī “Nozare.lv” rīcībā nonāca neoficiāla informācija, ka RPK lielākais akcionārs nopircis “Valmieras pienu”, ko gan tajā pašā dienā RPK noliedza.

Tikmēr uzņēmuma akcionāru pārstāvis Juris Pētersons jau 5.septembrī “Nozare.lv” norādīja, ka par uzņēmumu pastiprinātu interesi izrādījuši vairāki investori. “Sarunas par ieguldījuma veikšanu, investīciju pirkumiem un pārdošanu ir regulāras, un patlaban par “Valmieras pienu” ir pastiprināta interese no vairākiem potenciālajiem ieguldītājiem. Patlaban nevaram apstiprināt, ka investoru interese noteikti iegūs darījuma formu,” sacīja Pētersons, piebilstot, ka pirms gala vienošanās panākšanas detalizētāki komentāri netiek sniegti.

“Valmieras piena” akciju kontrolpakete pieder SIA “Inpo 7”, tā īpašniece ir “Privāto aktīvu pārvalde” (PAP), savukārt PAP īpašniece ir SIA “Sabiedrība privātajiem ieguldījumiem” (SPI). Pērn SPI īpašnieku sarakstā notika izmaiņas – 10% kapitāldaļu no ekspremjera Andra Šķēles biznesa partnera Edgara Šķendera pārņēmusi cita viņa partnera – finansista Harija Krongorna – dzīvesbiedre Iveta Smilga-Krongorne.

Līdz ar to patlaban SPI, kas pārvalda investīcijas dažādos projektos, pieder Šķēles dzīvesbiedrei Kristiānai Lībanei-Šķēlei – 30%, meitām Madarai Šķēlei – 25% un Anetei Šķēlei-Pētersonei – 25%, Šķenderim – 10% un Smilgai-Krongornei – 10%.

RPK apgrozījums 2010.gadā bija 53,536 miljoni latu, kas ir par 28,6% vairāk nekā 2009.gadā. Tikmēr uzņēmuma zaudējumi 2010.gadā bija 1,45 miljoni latu.

RPK eksporta apjomi 2010.gadā bija 11,327 miljoni latu jeb 21,2% no kopējā apgrozījuma. Salīdzinājumā ar 2009.gadu pērn eksports ir audzis par 77,6%. Galvenie eksporta partneri ir Krievija – 35%, Azerbaidžāna – 29%, Vācija – 18% un Nīderlande – 5%. Kopumā uzņēmums produkciju eksportē uz 18 valstīm.

 

Komentāri (10)

Pēterītis 24.10.2011. 15.34

RPK apgrozījums 2010.gadā bija 53,536 miljoni latu, kas ir par 28,6% vairāk nekā 2009.gadā. Tikmēr uzņēmuma zaudējumi 2010.gadā bija 1,45 miljoni latu.
————————————-
Tradicionālā 2AŠ piesaistīto investoru shēma. Latvijā zaudējumi, peļņa kā Freda omnibuss – nezināmā virzienā.

+4
0
Atbildēt

1

    sivrita > Pēterītis 24.10.2011. 16.25

    diemžēl ne tikai AŠ piesaistīto…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

shots 24.10.2011. 15.20

tad jau drīz sekos pārējie visi kombināti, kurus Andris bija nodevis pieskatīšanai.
Preiļu siers, Tumuma piens, Limbažu piens.

+3
0
Atbildēt

0

Una Grinberga 24.10.2011. 14.59

Skat kā Šķēle samelojies – tomēr pārdevis savas akcijas Valmieras pienā.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu