Aptauja: pēc ārkārtas vēlēšanām ZRP popularitāte kritusies • IR.lv

Aptauja: pēc ārkārtas vēlēšanām ZRP popularitāte kritusies

50
Zatlera Reformu partijas logo Foto: Jānis Saliņš, F64

Lēš, ka partija zaudējusi apmēram 30% savu vēlētāju balsu 

Mēnesi pēc 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanām Zatlera Reformu partija (ZRP)piedzīvojusi strauju popularitātes kritumu, savukārt apvienība Saskaņas centrs (SC) joprojām ir visaugstākais reitings no visām politiskajām partijām.

Tā, atsaucoties uz tirgus un sociālo pētījumu aģentūras “Latvijas fakti” veikto aptauju, pirmdien vēsta laikraksts “Neatkarīgā”.

Mēnesi pēc vēlēšanām SC joprojām ir visvairāk – 23,6% atbalstītāju (septembrī 21,2%), par apvienībai “Vienotība” ir 13,9% atbalstītāju (pirms mēneša 15,1%), bet ZRP atbalstītāju skaits nokritis līdz 10,9% (iepriekš 15,3%).

Nacionālajai apvienībai oktobra aptaujā pauduši atbalstu 6,8% aptaujāto, bet Zaļo un zemnieku savienībai – 6,6%.

Sociologs Aigars Freimanis laikrakstam skaidrojis, ka SC elektorāts ir noturīgs un lojāls kopš 2006. gada un “tas ir fenomens, kas pastāv mūsu politikā”.

“Pēc vēlēšanām situācijā nekas nav mainījies un SC var justies apmierināts attiecībās ar savu vēlētāju, bet ne vairāk,” laikrakstam norādīja Freimanis.

Freimanis ZRP reitingu pašreizējos rezultātus pamato ar varas vertikāles un partijas ideoloģijas trūkumu, un šo iemeslu dēļ ZRP atrodas «labākajā gadījumā» tapšanas stadijā. Tāpēc arī vēlētājs ir svārstīgs, raksta BNS. Sociologs vērtē, ka ZRP apvienojušies cilvēki, kuriem galvenais sauklis ir pret. “Taču tas ir emocionāls sauklis,” viņš saka.

Pēc pašreizējās aptaujas, ZRP popularitāte kritusies par 5%. Tas nozīmē, ka partija zaudējusi apmēram 30% savu vēlētāju balsu, norāda laikraksts.

Aptauja veikta no 12. līdz 19. oktobrim.

 

Komentāri (50)

buchamona 24.10.2011. 10.05

Līdz nākošajām vēlēšanām demokrātiskajiem spēkiem vajadzētu padomāt, kā labot šo kroplo iespēju ” saskaņai” manipulēt ar info – ” …… apvienība Saskaņas centrs (SC) joprojām ir visaugstākais reitings no visām politiskajām partijām…”.

Visdrīzāk pirms vēlēšanām ir jāveido pirmsvēlēšanu bloks, kurā iesaistītos tās politiskās partijas par kurām balso tradicionālais LV vēlētāju vairākums. Tad šie pēcvēlēšanu rezultāta formālie cipari būtu citādi un tas neļautu vairs SC izmantot savu demogoģisko argumentu, ka vēlēšanās uzvarējušos ” krievus” nelaiž valdībā tādēļ, ka viņi ir krievi. Tādas pasakas par LR ” realitāti” ir bīstamas Latvijai.

Un vēl, es nezinu, vai ir jēgas runāt ar tādiem putinistiem kā Ušakovs, Rubiks, vai Urbis, bet, ja ZRP un arī Vienotība tiešām vēlas uzņemties misiju saliedēt LV iedzīvotājus, tad tagad jau ir jādomā, kādā veidā var uzrunāt to SC elektorāta to daļu, kura būtu ar mieru ieklausīties ne tikai SC paustajā viedoklī. Droši vien, tas būtu jādara Vj.Dombrovskim, vai Vienotības Judinam, ja viņi tiešām vēlas mazināt spriedzi starp cittautiešiem un latviešiem. Līdz nākošajām Saeimas vēlēšanām ir 3 gadi laika. Varbūt, ka pa šo laiku izdodas ” atgriezt” kādu daļu nomaldījušos LR pilsoņu uz pareizā ceļa :)

+16
-3
Atbildēt

9

    mary75 > buchamona 24.10.2011. 10.42

    Tur tev taisnība, bet, iespējams, Zatlers taisni to arī vēlējās izdarīt, iesaistot SC koalīcijā.
    Manuprāt, SC atsakoties, kaut formāli, no saviem galvenajiem principiem, noteikti vēlākā perspektīvā būtu sašķēlies, un būtu izveidojusies nosacīti adekvāta daļa, un radikālākie vai nu aizietu uz PCTVL, vai nu izveidotu kādu jaunu partiju, ko te taisās veidot Lindermanis.
    Urbanovics jau arī savās intervijās, no vienas puses, tēlo aizvainoto, no otras puses – vienmēr uzsver, ka SC uzvarēt nevarēs, un tam jāpielāgojas un jāņem vērā vairākuma pilsoņu un to pārstāvēto partiju intereses.
    Dabiski, tas Zatlera izpildījums bija absolūti neadekvāts, un, ja viņam tiešām bija tāds mērķis, viņam tas bija jāpaziņo pirms vēlēšanām, viņš varēja pazaudēt diezgan daudz balsis, bet, iegūt kādu krievvalodīgo balsis, tādu, kuriem nav sevišķi tuvs Rubiks, Urbanovics, utt., un tiešām izveidot eiropeiski orientētu partiju, kur nebūtu tas dalījums pēc nosacīti etniska principa, un par kuru balsotu arī krievvalodīgie.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 24.10.2011. 12.45

    ..cik tad ir tādu, kas piešķir kādu svaru eksdeputāta teiktam..
    ______________________________________________________________
    ar eksdeputāta muti runā tie,kas aiz Dienas.Izsaka to,ko paši nevar atļauties (pagaidām) pasludināt no augstām kancelēm.Zondē publiku.

    Un galu galā, ja ģeopolistiskās orientācija maiņa glābj tos ļaudis no tiesām un bankrotiem, tad…
    par ko ne?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    juhans > buchamona 24.10.2011. 13.21

    …ja ģeopolistiskās orientācija maiņa glābj tos ļaudis no tiesām …
    ====================
    Nu, jā, JA NOTIEK ģeopolistiskās orientācija maiņa. Kaut gan daudzi cenšļi cenšas šādā virzienā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 24.10.2011. 13.35

    daudzi cenšļi cenšas šādā virzienā
    -____________________________________
    un tad jau arī tie puiki, kas nopirkuši Dienu?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 24.10.2011. 13.39

    un šie runā caur eksdeputātu un kompozitoru?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 24.10.2011. 11.37

    P.S.
    LA atreferējums gam “”mīkstāks” par oriģinālu(kur fināla pasludināta nepieciešama ģeopolistiskās orientācija maiņa).Intervētājs A. Panteļejevs.

    http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=331509:kalni-rietumos-ir-lielkas-nves-briesmas-nek-austrumos&Itemid=93

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    juhans > buchamona 24.10.2011. 12.18

    lama
    Izlasot atreferējumu, nerodas iespaids, ka muzīķis Im. Kalniņš joko. Paliek 2 iespējas – viņš teiktam patiešām tic vai varbūt viņš domā vienu un saka citu. No otras puses, vai tam ir liela nozīme – cik tad ir tādu, kas piešķir kādu svaru eksdeputāta teiktam.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 24.10.2011. 11.32

    Mazu gaismiņu uz tanku lietu uzmirdzina eksdeputāta Im.Kalniņa intervija 22.oktobra Dienā(Kalniņs runā to,ko pagaidām nevar atļauties atklāti pateikt Brigmanis un co/publika,kas aiz Dienas/-Latvijas ģeopolistiskās orientācijas maiņa).
    Neokirhenšteinisma balss.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 24.10.2011. 10.50

    Nezinu, vai ar politisku spēku, kurš ir spējīgs slēgt politisko vienošanos ar Vienotu Krieviju ir vērts runāt, ja SC būtu noslēguši līgumu ar Jabloko :), tad, droši vien, problēmu tikpat kā nebūtu, lai varētu strādāt vienā koalīcijā.
    Zatlers ar Ušakovu ” tautu saliedēt” centās formāli, apejot gan vienus, gan otrus vēlētājus. Tā ir vistīrākā burbuļu pūšana

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 24.10.2011. 09.56

Likumsakarīgs rezultāts partijai, kuras nosaukumā pirmais vārds ir vadoņa uzvārds. Tomēr nenoliegsim, ka tik strauju kritumu bez vadoņa un viņa “komandas” aktīva darba nesasniegtu.

+12
-2
Atbildēt

0

dace_ampermane 24.10.2011. 10.07

Pagaidām sarkanajam fašistam Beņam noņemta bilde, par to paldies Ir darbiniekiem. Mana vēlme būtu ka šis provokators un Latvijas ienaidnieks, kurš raksta ar naidu un slāvu burtiem pavisam pazustu no portāla. Ir pietiekoši daudz vietas Latvijā kur tādus ciena un uzņem atplēstām rokām.

+10
-1
Atbildēt

1

    Ilona Auziņa > dace_ampermane 24.10.2011. 13.09

    To beņu ar to sarkano kastroli uz galvas, jeb Utupūzni, jau sen ir jāsauc pie atbildības par nacionālā naida kurināšanu. Tas ir tipisks okupantu piemērs, kā ir jārīkojas lai uzturētu nacionālo spriedzi valstī, lai tas būtu par iemeslu nomelnot Latviju Pasaules acīs ar Krievijas propogandistu palīdzību. Man šķiet ka tas ir tas pats pērtiķēns, kurš kādreiz kopā ar Lindermani un viņa bandu Rīgā rīkoja nekārtības, bet par to viņu ietupināja. Te jau nav daudz tādu pērtiķu, tāpēc kļūdīties ir pagrūti. Tas toreiz tiešām uzvedās kā fanātisks valsts ienaidnieks, kaut bija vēl pavisam zaļš, tā kā droši vien tas pats vien būs.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu