Vaškevičam piespriež divu gadu cietumsodu • IR.lv

Vaškevičam piespriež divu gadu cietumsodu

19
Vladimirs Vaškevičs. Foto: Raitis Plauks, F64

Tiesas zālē Vaškeviču neapcietina, nav piemēroti nekādi drošības līdzekļi

Par atkārtotu nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas ienākumu deklarācijā apsūdzētajam ilggadējam Valsts ieņēmumu dienesta darbiniekam, patlaban atstādinātajam Finanšu ministrijas ierēdnim Vladimiram Vaškevičam Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa piektdien piesprieda divu gadu cietumsodu.

Kā aģentūru LETA informēja priekšsēdētāja palīdze Una Zīrāka, Vaškeviču tiesa atzina par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts Krimināllikuma (KL) 219.panta 2.daļā – par nepatiesu ziņu norādīšanu likumā noteiktajā ienākumu, īpašuma, darījumu vai cita mantiska rakstura deklarācijā, ja nepatiesas ziņas norādītas par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā.

Apsūdzībās pēc KL 326.panta 1.daļas, KL 195.panta 2.daļas un KL 195.panta 3.daļas tiesa Vaškeviču attaisnoja. Šie panti ir par neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Tiesas zālē apsūdzētais netika apcietināts. Kā norādīja Zīrāka, apsūdzētajam šajā lietā nav piemēroti nekādi drošības līdzekļi.

Piektdien lietā tika pasludināts saīsinātais spriedums, pilns tā teksts būs pieejams 4.novembrī, bet pēc tam šo spriedumu varēs pārsūdzēt apelācijas kārtībā.

Vaškeviča lietu Ziemeļu rajona tiesa izskatīja slēgtās sēdēs.

Kā ziņots, minēto krimināllietu izskatīšanai tiesā 2009.gada vasarā nodeva Organizētās noziedzības un citu noziegumu specializētās prokuratūras prokurors Ivars Krauze. Balstoties uz izmeklēšanā savāktajiem pierādījumiem, prokurors uzskatīja, ka Vaškevičs ir atkārtoti norādījis nepatiesas ziņas likumā noteiktajā valsts amatpersonas ienākumu deklarācijā, slēpjot savu patieso mantisko stāvokli.

Apsūdzība liecināja, ka Vaškevičs esot izmantojis ienākumus, kuri bija akumulēti ārzonas firmas “Financial Euro Group LLC” (FEG) kontos, bet šos tēriņus nav norādījis deklarācijā. Viņš izmantojis šai firmai piesaistīto kontu kredītkartes, kas oficiāli piederējušas viņa tēvam Pjotram Vaškevičam, un ar tām laikā no 2002. līdz 2007.gadam veicis dažādus pirkumus, kuru summa pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas, bija klāstīts apsūdzībā.

Tādējādi Vaškevičs minētajā laika posmā sniedzis nepatiesas ziņas par saviem ienākumiem lielā apmērā un veiktajiem darījumiem, “slēpjot tos (..) apzināti un atkārtoti,” bija teikts lēmumā par viņa saukšanu pie kriminālatbildības.

Prokuratūra uzskatīja, ka Vaškevičs izdarījis KL 219.panta 2.daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu – nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā, ja nepatiesas ziņas norādītas par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām.

Vaškevičs nekomentēja prokuratūras lēmumu un ieteica sazināties ar savu advokātu Aināru Plataci, kurš savukārt Vaškevičam izvirzīto apsūdzību vērtēja kā smieklīgu. Pēc advokāta toreiz teiktā, Vaškevičam tiek pārmesta “dāvanu pirkšana meitām ar tēva kredītkarti”, jo no lietas materiāliem esot redzams, ka starp veiktajiem pirkumiem esot “dāmu somiņas” un citas “sieviešu mantas”. Tās bijušas domātas kā Vaškeviča tēva dāvanas viņa mazmeitām – Vaškeviča meitām -, tāpēc maksājumiem pats Vaškevičs izmantojis tēva kredītkarti.

Advokāts Platacis, kurš aģentūrai LETA savulaik sniedza minētos komentārus, patlaban jau aptuveni pusotru gadu ir pazudis bez vēsts.

 

Komentāri (19)

garausiitis 21.10.2011. 15.37

nulle – tas nozīmē ,ka pie Latvijas tiesu sistēmas būs pārsūdzības un tas būs ilgi…. līdz varbūt būs reāli jāatsēž.

+13
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 21.10.2011. 16.25

Drīzāk jau – JA vēlēsieties…

+10
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 21.10.2011. 15.37

a kad šo teeviņu tiesaas par kukuļošanu lielos apmeeros , jebšu jau ar šo gribi seedi , gribi neseedi viss beidzies ???

+6
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu