Uzvarēja politiskā loģika • IR.lv

Uzvarēja politiskā loģika

33
Valdību veidojošo partiju pārstāvji - Valdis Dombrovskis, Raivis Dzintars un Valdis Zatlers - pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu. Foto: Raitis Plauks, F64
Askolds Rodins

Valdis Dombrovskis atgriežas amatā, to nepametot

Drusciņ ar laika nobīdi – šis notikums tika gaidīts dienas pirmajā pusē – Valsts prezidents Andris Bērziņš nominēja nākamo Ministru prezidentu. Valdis Dombrovskis – kurš cits. Pat iespējamie ministri jau puslīdz zināmi, tiesa, pagaidām tikai neoficiāli.

Šajā gadsimtā neviena valdošā koalīcija nav nākusi tik smagi, tās radību mokas atgādina 1995.gada nogali, kad lupatdeķi atgādinošā 6.Saeima nekādi nevarēja vienoties, kam tad būt galvenajam Brīvības ielā, Ministru kabineta ēkā. Galu galā kā kompromisa figūra tika atrasts bezpartijiskais Andris Šķēle, un ar viņa atnākšanu Latvijas politikā sākās citi laiki.

Arī šoruden gājis raibi. Pārāk daudz bija t.s. sarkano līniju, kas matemātiski iespējamus variantus padarīja par neiespējamiem. Jāteic, nekad agrāk Saeimā parstāvētās partijas nav bijušas uz šķelšanās robežas, kā tas bija ar juridiski vēl līdz galam neapvienoto “Vienotību”. Partija saglabāja “mugurkaulu”, uzgriežot šo ķermeņa daļu vēlēšanu uzvarētājiem “Saskaņas centram” (SC).

Taču bija iekšējās domstarpības, un tās izbāza galvu otrdienas balsojumā par Saeimas priekšsēdētāja amatu. Solvita Āboltiņa tajā ielīda kā kamielis caur adatas aci – 51 balss (vajadzēja būt vairāk), turklāt droši zināms, ka daļa no tām bija jaunās Saeimas “bandubērna”, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), deputātu balsis. Nesaskaņu turpinājumu varēsim vērot novembra beigās, kad paredzēts “Vienotības” kongress. Jādomā, “klope” būs pamatīga.

Vēl neapskaužamākā stāvoklī ir otra koalīcijas bāzes partija – Zatlera Reformu partija (ZRP), kas nedēļas nogalē zaudēja sešus deputātus, kuri izveidojuši deputātu grupu – nenoliedzot ne principus, ne idejas, bet paužot protestu pret vadības stilu. Pa starpu koalīcijas veidošanas sarunām ZRP darīja iesācējiem raksturīgas muļķības: pieņēma “dokumentu”, kas paredz mandāta nolikšanu līdz ar aiziešanu no partijas. Līdzīgas lietas bijušas arī agrāk – zvēresti baznīcā, rakstiska apņemšanās atmaksāt partijai priekšvēlēšanu laikā deputāta kandidātā ieguldīto naudu. Tas var izskatīties pat stilistiski jauki, tikai viena nelaime – šie “gājieni” nav juridiski saistoši. Satversmē skaidri pateikts, ka Saeimā “ievēl simts tautas priekšstāvjus”. Kā viņi grupējas vai pārgrupejas – tā patiesībā ir gaumes lieta. Vismaz, kamēr šis pants ir ierakstīts Satversmē.

Zatleriešus, domājams, arī gaida kongress, ārkārtas kongress, kura sasaukšanu jau pieprasījuši provinciāļi. Domājams, vētraināks, nekā “Vienotībai” un ar neparedzamām sekām.

Taču vajadzētu paturēt prātā vienu: “bāzes partiju” iekšējās problēmas ir to iekšējās problēmas un nekas vairāk. Savukārt to politiskā atbildība vēlētāju priekšā nozīmē nodrošināt stabilu valdības darbu, neatkarīgi no tā, kādi zaņķi vārās šo partiju iekšienē.

Savā ziņā labi ir Saskaņas centram – bez pat teorētiski grūti pieļaujamām pārmaiņām viņiem šajā Saeimā lemts ierasti krimst cieto opozīcijas donu. Jābūt modrai Nacionālajai apvienībai – mutesbajāri tai nodarījuši kaitējumu ne reizi vien.

Vienu solījumu Valdis Zatlers ir turējis: viņš neielaida ZZS “tārpu valdības ābolā”, un tas ir solis ar skatījumu nākotnē. Trumpis, kuru varēs izspēlēt ne reizi vien.

Valsts prezidents kavējās ar Dombrovska nominēšanu, jo bijusi “skepse” par “šķeltnieku uzticamību”. Skepse ir veselīga lieta, tikai ZRP frakcijas šķelšanās krietni vien atšķiras no tām, kas Saeimā pieredzētas agrāk. “Šķeltniekus” un “palicējus” nešķir asinsnaids, vendetas nav paredzētas. Zatlers aicināja zem sava karoga gados jaunus un politikas putu neaptraipītus cilvēkus. Var pat teikt – ideālistus. Viņš tos arī dabūja, un pirms dažām dienām izbaudīja šīs nostādnes sekas uz savas ādas.

Taču “šķeltnieki”, kā redzams, negrasās mest kažoku uz otru pusi. Sagājuši “lielajā” ar Zatleru, viņi, domājams, atteikušies atbalstīt koalīciju, kurā ZRP matemātiski varētu aizstāt ar ZZS. Bez šīm sešām balsīm neiztikt. Un katrs palika savā vietā: ZRP – koalīcijā, ZZS – opozīcijā. Redzēsim, vai uz ilgu laiku.

 

Komentāri (33)

raimonds_bossltd 19.10.2011. 20.38

to Kristaps Freimanis
Uzvareja veselais saprats. Nesaprotu tikai, kapec Zatleram vajadzeja ta aptaisities.

+17
-3
Atbildēt

1

ilmisimo 19.10.2011. 18.29

Zatlers aicināja zem sava karoga gados jaunus un politikas putu neaptraipītus cilvēkus. Var pat teikt – ideālistus. Viņš tos arī dabūja, un pirms dažām dienām izbaudīja šīs nostādnes sekas uz savas ādas.
___________________________________________-
Tiesa gan.

+14
-2
Atbildēt

0

astra_ozo 19.10.2011. 22.17

Tieši tā – visiem sabojāja dzīvi, pat Vienotībai. Bet vienotība, neraugoties uz daudzajiem trūkumiem un raibo personāliju jūkli tomēr ir viena no sakarīgākajām partijām. Nu un kāds ir/bija labums no šīs bojāšanas?
Starp citu – kāpēc Zatlers pats nestartēja Rīgā, lai cīnītos ar oligarhu aizstāvi no Saskaņas centra – Urbanoviču? Kāpēc viņš sevi ielika sarakstā Vidzemē un konkurēja ar Dombrovski? Būtu gājis pie krievvalodīgajiem Rīgas vēlētājiem un runājot latviski (valodā, kas vieno mūsu sabiedrību – pēc atmiņas citēju pašu Z :) ) aģitējis balsot par ZRP, tādējādi atņemot balsis SC,
Bet Nē – džekiņš izlēma jaukt galvas latviskajam Vidzemes vēlētājam. Nožēlojami!

+11
-2
Atbildēt

10

    mary75 > astra_ozo 20.10.2011. 08.37

    Ne obligāti būtu aicinājis, un, ne obligāti taisni ZZS tur iejaukta, izlasi šo versiju -http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/396144-latvija_zeme_kur_aste_luncina_suni

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Liene > astra_ozo 20.10.2011. 11.06

    Латышский язык — это предмет ненависти многих русских, то есть он по определению не объединяет, но разъединяет народ.

    И русский язык, но уже предмет ненависти латышей.

    Только английский язык мог бы объединить общество.

    Но это никому не нужно. Кто же будет за фашистов голосовать.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > astra_ozo 20.10.2011. 07.09

    Kas tur ko nesaprast, cilvēku bija pārņēmusi mesianisma un visvarenības apziņa, ka viņš būs tas, kas likvidēs šinī valstī etnisko šķelšanos.
    Pareizini to ar pieredzes trūkumu, melno PR no oligarhiem piederošo mēdiju puses, dažādu iesūtītu “kurmju” darbošanos ZRP iekšienē,kur, gan jau, savu roku pielika arī V, un dabūsi rezultātu.
    Un beigās jau nonāca pie pareiza secinājuma, tā ka vajadzetu beigt ēst to ZRP, un vairāk uzmanības pievērst olšteiniešiem, tiem gan aug kājas vai nu no ZZS, vai SC, vai arī V Jaunupa gala, vai pat visiem trijiem reizē.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > astra_ozo 20.10.2011. 20.16

    to ARTs
    Viņš jau bija iecerējis kopā ar Ušakovu izjāt uz Balta zirga, tikai “nelietīgais” Dombrovskis un Vienotība nedeva tiem tādu iespēju.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    snjuu > astra_ozo 20.10.2011. 13.06

    “Латышский язык — это предмет ненависти многих русских”
    ===
    Tas neko labu nesaka par šamējo saprāta apjomu. Ja ļautiņi tiešām tik naidīgi, tad droši vien šī daļa jānoraksta Lindermana lietošanai, bet ir arī citi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > astra_ozo 20.10.2011. 20.19

    to andza
    “kāpēc Zatlers pats nestartēja Rīgā, lai cīnītos ar oligarhu aizstāvi no Saskaņas centra – Urbanoviču?”

    Jocīgais, kāpēc lai viņš maitātu savas sugas brāļa reitingus?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > astra_ozo 20.10.2011. 08.33

    Ja olšteniešiem kājas augtu no ZZS, Bērziņš viņus būtu aicinājis uz Rīgas pili kopā ar pārējiem koalīcijas partneriem.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > astra_ozo 20.10.2011. 15.59

    K.Freimanis … Ja ļautiņi tiešām tik naidīgi, tad droši vien šī daļa jānoraksta Lindermana lietošanai,
    ——————————————————–

    Tu mani pārsteidz … Par ļautiņiem … Tu patiešām to nezināji ??

    šis vēl nav krutākais eksemplārs. Skumjākais ir pavērot “plusiņu” birumu tāda tipa komentiem krievu webos. Ja toni var uzdot 1-2 troļļi, teorētiski, pat mainot nikus, tad balsošana normāli iespējama tikai no dažādiem datoriem, tātad plusu skaits +/- reāli atspoguļo auditorijas viedokli … lūk tā :)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > astra_ozo 20.10.2011. 09.23

    “Kas tur ko nesaprast, cilvēku bija pārņēmusi mesianisma un visvarenības apziņa, ka viņš būs tas, kas likvidēs šinī valstī etnisko šķelšanos.”
    Tad tieši Rīga vai Daugavpils arī bija īstā vieta, ar kuru vajadzēja sākt to mesijas cēlo darbu, vai tad nē, Dzeri?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > astra_ozo 20.10.2011. 00.43

    andza _…kāpēc Zatlers pats nestartēja Rīgā, lai cīnītos ar oligarhu aizstāvi no Saskaņas centra – Urbanoviču? Kāpēc viņš sevi ielika sarakstā Vidzemē un konkurēja ar Dombrovski?…_
    ~~~
    labs jautajums. nav atbildes.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu