Tukšie protesti • IR.lv

Tukšie protesti

5
Pauls Raudseps

Politiskās kustības bez mērķa un emocijas bez prāta rada tikai vilšanos

Vairāki simti protestētāju, kuri jau mēnesi dzīvo telšu pilsētiņā Zukoti parkā netālu no Ņujorkas finanšu rajona sirds, piesaistījuši pasaules uzmanību ar savas kustības lozungu «Okupē Volstrītu». Pēdējo nedēļu laikā, sekojot viņu piemēram, līdzīgas neapmierināto nometnes radušās dučiem ASV pilsētu, un nedēļas nogalē līdzīgi domājošie piedalījās akcijās daudzās citās pasaules valstīs, katrā ievērojot savas nacionālās tradīcijas. Londonā protestētāji pie Svētā Pāvila katedrāles netālu no Londonas akciju biržas vārīja putru. Romā radikāli demonstrētāji uzbruka policistiem un garāmgājējiem, un viņu vandalisma cena vērtējama miljonos eiro.  

Lai arī katrā valstī šīs kustības izpausmes atšķiras, tās vieno miglaini visaptveroša neapmierinātība ar ekonomisko un sociālo situāciju. Varbūt tieši tāpēc protestētāji spējuši piesaistīt vismaz netiešu atbalstu no tiem pašiem cilvēkiem, pret kuriem topošie okupanti kaismīgi vēršas. Financial Times Deutschland ziņo, ka tajā pašā laikā, kad 5000 protestētāju pulcējās pie Eiropas Centrālās bankas ēkas Frankfurtē, viņu centieniem simpātijas izteica Eiropas Komisijas prezidents, Vācijas un ASV finanšu ministri un topošais ECB prezidents.

Jādomā, augstie atbalstītāji nav izlasījuši Occupywallstreet mājaslapā atrodamo «pieticīgo uzsaukumu», kurš aicina uz «revolūciju» un «no tautas nozagtās brīvības atgūšanu», mudina strādniekus «kolektīvi sagrābt savas darbavietas un tās organizēt demokrātiski» un okupēt jebkuru «spekulantu pamestu īpašumu». Un, galvenais, piekodina visiem turpināt protestus, lai «izjauktu sistēmu». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu