Trīs vīri mežā • IR.lv

Trīs vīri mežā

4
«Nekad neesam dzinušies pēc tamlīdzīgas ātras un vieglas peļņas, jo tā nauda, kas viegli nāk, tikpat viegli arī aiziet,» saka Ošukalns direktors Aigars Nitišs.

Viss sākās, kad viņi ar Husqvarna zāģi devās cirsmā. Nopelnīto tālredzīgi ieguldot, trīs jēkabpiliešu uzbūvētais uzņēmums Ošukalns iekļuvis starp reģiona līderiem 

Pirms 20 gadiem Jēkabpilī satikās trīs jauni puiši, kas iepriekš cits citu nepazina. Ivars Dāboliņš ar Aldi Buku strādāja Jēkabpils mežrūpsaimniecībā jeb MRS, bet Aigars Nitišs studēja Lauksaimniecības akadēmijā autoinženieros. Visiem vajadzēja naudu, lai uzturētu ģimeni un nodrošinātu sevi. «Tolaik PSKP XXV kongresa vārdā nosauktā agrofirma sāka pieņemt papīrmalku apmaiņai pret Husqvarna zāģiem un šujmašīnām. Ivars teica, ka zāģis viņam ir un varētu iet strādāt mežā,» atceras Nitišs. Tā pēc raksturiem pilnīgi atšķirīgā trijotne sāka kopā strādāt cirsmās. Paši gāza mežu, paši nodeva baļķus, un paši plānoja, kā izdevīgāk izlietot nopelnīto. 

90.gadu sākumā ar zāģi mežā devās simtiem jaunu cilvēku, tikai ne visiem mežs kļuva par ilglaicīgu biznesa āderi. Dāboliņš, Buks un Nitišs ir starp veiksminiekiem – viņi jau astoņpadsmito gadu Jēkabpilī vada SIA Ošukalns, kas izaudzis par vienu no lielākajiem reģiona uzņēmumiem. Tagad viņu darījumu partneri ir Ķīnā, Taivānā, Vjetnamā un ASV, bet pats uzņēmums apguvis vairākas papildu biznesa nišas, kas gluži kā atvases izspraukušās no kokapstrādes celma. 

Nevilina ātrā nauda
Pats jaunākais Ošukalna projekts ir tikko oktobrī atklātā par sešiem miljoniem eiro uzceltā koģenerācijas stacija, kurā iegūs siltumu un elektrību, sadedzinot ražošanas blakusproduktus – šķeldu un skaidas. Jaunās stacijas jauda ir 8 MW, un tā vajadzīga gan pašiem, lai nodrošinātu energoietilpīgo ražošanu, gan ļaus siltumu un enerģiju arī pārdot. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu