Pēc Romas grautiņiem aicina pieņemt stingrākus likumus • IR.lv

Pēc Romas grautiņiem aicina pieņemt stingrākus likumus

28
Protestētāji Itālijā dedzināja arī automašīnas. Foto: Dāvis Kaņepe Itālijā

Tik vardarbīgi protesti Itālijā nebija pieredzēti kopš pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem un astoņdesmitajiem gadiem

Itālijas iekšlietu ministrs Roberto Maroni otrdien aicināja pieņemt stingrākus likumus cīņai ar “pilsētu terorismu”, lai likumsargi varētu veikt preventīvus arestus pirms protestiem un piespiest organizētājus maksāt par protestu gaitā nodarītajiem zaudējumiem, ziņo LETA/AFP.

Uzrunājot Senātu pēc sestdienas Romas grautiņiem, kuros tika savainoti 135 cilvēki un nodarīti postījumi vairāk nekā miljona eiro vērtībā, ministrs sacīja, ka starp 80 000 demonstrantu, kas piedalījās demonstrācijā, bija aptuveni 3000 kaujinieku.

“3000 maskējušos noziedznieku akla vardarbība aizēnoja tūkstošu cilvēku protestu, kas tikai gribēja mierīgi protestēt,” sacīja Maroni. Viņš aicināja pieņemt jaunus likumus, lai nākotnē nepieļautu vardarbīgus protestus.

“Patlaban spēkā esošie likumi neļāva un neļauj policijai spert preventīvus soļus – aizturēšanas un arestus – pret cilvēkiem, kas tiek turēti aizdomās, ka viņi grib piedalīties ielu vardarbībā,” skaidroja ministrs. “Es vēlos ierosināt parlamentā jaunas tiesību normas, lai likumsargi varētu darīt to, ko viņi patlaban nevar darīt.”

Likumā vajadzētu atļaut arestēt cilvēkus, kas līdzās demonstrāciju norises vietai nes objektus, ko varētu izmantot vardarbīgos protestos, turklāt demonstrāciju organizētājiem būtu jāsniedz ekonomiskās garantijas gadījumam, ja tiek nodarīti postījumi, norādīja ministrs.

Protesta akcija pret korporatīvo alkatību un valdības taupības pasākumiem pagājušajā sestdienā Romā izvērtās plašās nekārtībās, kareivīgākajiem aktīvistiem dauzot banku un veikalu logus, kā arī dedzinot automašīnas. Lai savaldītu demolētājus, policija bija spiesta pielietot asaru gāzi un ūdens lielgabalus.

Romas demonstrācija tika rīkota akcijas “Okupē Volstrītu” globālās protesta dienas laikā, kuras gaitā tūkstošiem cilvēku izgāja demonstrācijās daudzās pasaules lielpilsētās.

Romā no demonstrantu pamatmasas atšķēlās neliela aktīvistu grupa, kas Kolizeja apkaimes ielās sāka nekārtības. Drīzi vien tur bija redzami paceļamies melni dūmu mākoņi.

Melnā tērpušies protestētāji, kuru sejas sedza maskas, policijas specvienību virzienā lidināja akmeņus, pudeles un citus objektus. Daži bija bruņojušies ar nūjām, citi – ar āmuriem. Banku logos tika sviestas petardes un degmaisījuma bumbas, izpostīti bankomāti, aizdedzinātas atkritumu tvertnes.

Protestētāju un policijas sadursmēs ievainojumus guva 135 cilvēki, tostarp 105 likumsargi. Joprojām slimnīcās ārstējas desmitiem cietušo.

Nekārtībās Romai nodarīti zaudējumi aptuveni viena miljona eiro apmērā.

 

Komentāri (28)

archoftriumph 19.10.2011. 09.39

ir jaasaprot ka pie varas/bagaatiibas esosie ir labaak organizeeti un ar lielakiem resursiem, taadeelj godiigas un atklaatas demonstraacijas bez gruutiibaam tiek saboteetas un tauta tiek veel vairaak apspiesta.

ne bez pamata vienam procentam sabiedribaas loceklju pieder 80% resursu, un vinji ir ieintereseeti esoso situaaciju ne tikai saglabaat bet arii nostiprinaat.

+3
-2
Atbildēt

2

    archoftriumph > archoftriumph 19.10.2011. 10.52

    nepareiza interpretaacija. es tikai izskaidroju kaadiem liidzekljiem valdosaa skjira/finansu oligarhija panaak sev veelamu rezultaatu. dviinju tornji amerikaa, putina spridzinaataas maajas krievijaa, musinaataaji uz nemieriem demonstraaciju laikaa, utt….

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva > archoftriumph 19.10.2011. 10.34

    …un tāpēc tiem 80% vajag atņemt un sadalīt! Ļeņin, nāc atpakaļ!

    Mani satrauc, kas cits. Par Grieķiju jau tagad visiem skaidrs, ka parādu norakstīs, par Latviju – ka nenorakstīs nekad. Vai te nebūtu darbs Eiroparlamentāriešiem? Kalniete tagad iniciējusi totalitārisma diskusiju, grib vēstures interpretācijā ieviest taisnību. Pareiza lieta, bet vai šodienas līdztiesības interpretācijai to nevajadzētu daudz vairāk. Platību maksājumi, kohēzijas fondi, aizdevumu atdošanas veids- visur esam apdalītie, visur esam pēdejie- vai te nav klaja diskriminācija? Šodien un tagad. Vai Latvijas Eiroparlamentāriešiem nebūtu tas jāapkopo un jārunā par valstu diskrimināciju sludinātās Eiropas demokrātijas rāmjos? Jo tā ir tendence, ne negadījums. Virzība. Tā nav kāda konkrētas sfēras sēde , kur jāiesniedz protests. Tā ir politiska un vispārīga lieta, kas jākar pie lielā zvana! Te būtu jāstrādā melnu muti un jāsit lielās bungas, nevis jābrauc mājā atpūsties nedēlas nogalē. Eiroapralmentārieši, vai jūs esat mums, vai mēs jums?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Ieva 19.10.2011. 08.43

Interesanti, kas notika ar 13. janvāra grautiņa dalībniekiem. Atrada kādu,sodīja? Neko neesmu dzirdējis, tāpēc sāku domāt, ka policijas sekmes te ir kā parasti…

0
0
Atbildēt

2

    Vestnieks_Epak > Ieva 19.10.2011. 09.17

    Atrada, sodīja un čikst tagad, ka 12 gadi cietumā ir pārāk bargs sods

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 19.10.2011. 10.22

    Var, lūdzu, drusku konkrētāk? Šķiet, esmu te ko palaidis garām

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu