Latvietis. Uzlabots • IR.lv

Latvietis. Uzlabots

2
Nellija Ločmele

A kas ir Ojārs Vācietis? 

Ar šādiem vārdiem Gunārs Astra sāka savu pēdējo aizstāvību padomju tiesā, kas viņu apsūdzēja par Latvijas okupācijas vēstures grāmatas un citas aizliegtās literatūras glabāšanu un kā pretpadomju recidīvistam piesprieda septiņus gadus stingrā režīma ieslodzījumā. Pāris mēnešus pēc atgriešanās no tā viņš nomira un tāpēc šosestdien nesvin savu astoņdesmito dzimšanas dienu.

Astra, protams, zināja, kas ir Vācietis. Apstulbinošo jautājumu viņš izdzirdēja no kameras biedra, kuram pavēstīja ziņu par dzejnieka nāvi. «Maksimāli uzlabots latvietis. Viņu pie šīs zemes saista tikai robežsargi,» Astra raksturoja 24 gadus veco jaunieti, kura ceļš uz Zviedriju bija aprāvies Kurzemes jūrmalā. 

A kas ir Gunārs Astra? Šodien nav jānonāk cietumā, lai sastaptu šādu jautājumu. Mana kolēģe to dzirdēja augstskolas auditorijā. Slavenie Astras vārdi: «Es ticu, ka šis laiks izgaisīs kā ļauns murgs,» ir piepildījušies ar uzviju. «Okupācija» no aizliegtās literatūras atslēgvārda ir kļuvusi par politiskā tirgus preci. Katrs ir brīvs izlemt, kas viņu saista pie Latvijas zemes, jo robežsargi tie nav.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu