Jauna nemode • IR.lv

Jauna nemode

69
Jānis Dūklavs. Foto: Andrejs Strokins, F64
Askolds Rodins

Ministrus tomēr neieceļ “no apakšas”

Saeimas ārkārtas vēlēšanas atnesušas visai dīvainas politiskas vēsmas, no kurām pamanāmākā bija “Saskaņas centra” (SC) atbalstītāju pirmdien pie Saeimas sarīkotā protesta akcija, kura dalībniekiem bija iebildumi pret SC atstāšanu ārpus topošās valdošās koalīcijas. Ļaudis izlādējās, un tas ir labi. Tomēr koalīcijas veidošanu tas nekādi nevar ietekmēt. Tā top atbilstoši iespējām atrast pieņemamus sadarbības partnerus Saeimā pārstāvēto partiju spektra ietvaros. Vai frakcija ir skaitliski liela vai pavisam mazītiņa – tam, protams, ir kaut kāda nozīme, taču ne izšķirīga.

Otrdiena atnesa līdzīgu joku, tiesa, mazāka mēroga. Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF) sava priekšsēdētāja Didža Šmita personā pieprasīja – lai tur lūzt vai plīst – atstāt amatā nu jau demisionējušās valdības zemkopības ministru Jāni Dūklavu. LPUF izplatītajā preses relīzē teikts: “Es sagaidu ļoti nopietnu pamatojumu, kāpēc veiksmīgi strādājoši ministri, piemēram, Jānis Dūklavs nevarētu turpināt darbu (..) Politiķiem jāapzinās, ka laiks, kad sabiedriskās organizācijas pasīvi vēroja politiskos procesus, ir pagājis. Ja mēs no politiķu puses redzēsim negodprātīgu attieksmi pret valsti, t.sk., neprofesionālu kandidātu virzīšanu amatos, mēs rīkosimies, lai to nepieļautu.”

Rupjš spiediens – tā vēl būtu pusbēda, ļaunāk, ka tas ir arī muļķīgs. Dūklavs patiešām pieder pie tiem aizgājušās valdības ministriem, par kura darbu dzirdētas labas atsauksmes – vai arī nekādas. Tikai ar to vien nepietiek. Valsts pārvaldi Latvijā nosaka Satversme un citi likumdošanas akti, kas noteic kārtību, kādā tiek ieceltas amatpersonas, tai skaitā ministri. Protams, gadās izņēmumi, taču ministrs – tas tomēr ir politisks amats.

No pēdējo gadu notikumiem varam atsaukt atmiņā, kā ministra krēslā pārsēdās ilggadējais Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Kaspars Gerhards – lai uz līdzenas vietas kļūtu par TB/LNNK biedru. Vēl uz neilgu laiku par Ārlietu ministrijas pirmo personu kļuva Aivis Ronis – ne ar vienu politisko partiju nesaistīts profesionāls diplomāts.

Dūlavs no veiksmīga uzņēmēja pārtapa par itin labu politiķi, taču ir saistīts ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), partiju, kuras stāvoklis 11.Saeimā nebūt nav spožs – izredzes nokļūt koalīcijā, protams, pastāv, tomēr tās nav lielas. Ja šī nelielā iespēja realizēsies, Dūklavs var kļūt par zemkopības ministru, taču tikai šajā gadījumā, un ne citādi.

Jā, ir dzirdēts, ka kontrole pār Zekopības ministriju ZZS ir bezmaz vai dzīvības un nāves jautājums, ka tās zaudēšanas gadījumā ZZS labāk nemaz nemēģināt startēt nākamajās Saeimas vēlēšanās, bet iet kaplēt bietes. Taču, uzsvērsim, lai ZZS šo amatu saglabātu, tai jāiekļūst koalīcijā. Pa goda vārtiem vai sētas durvīm – tas jau ir cits jautājums.

Spriežot pēc publiski pieejamās informācijas, LPUF pieder pie noteiktās sociālajās grupās ietekmīgas organizācijas, taču ar SC tai nemēroties. Akcijas akcijām, taču SC saprot, ka neuzlēkt augstāk par griestiem – likumā noteikto valsts pārvaldes struktūru veidošanas kārtību.

Ko nozīmē preses relīzē minētā “nepieļaušana”? Aicinās pie dakšām? Ar publiskām akcijām var panākt klaji nekompetentas vai “sašmucējušās” amatpersonas atlaišanu no darba. Taču ministru iecelšana – tā tomēr ir Ministru prezidenta un Saeimas kompetence.

 

Komentāri (69)

buchamona 19.10.2011. 08.10

…Valsts pārvaldi Latvijā nosaka Satversme un citi likumdošanas akti, kas noteic kārtību, kādā tiek ieceltas amatpersonas, tai skaitā ministri. Protams, gadās izņēmumi, taču ministrs – tas tomēr ir politisks amats…++++ šos likumdošanas aktus vajadzētu pamainīt tā, ka ministrs ir tikai un vienīgi politisks amats, ka partijām, kuras veido valdošo koalīciju pa visām kopā jāspēj nokomplektēt valdību tikai no sava vidus. Tas aizliktu kāju priekšā tādām populistu partijām kā ZRP un SC, kuras nespēj piesaistīt sev pietiekoši nopietnus cilvēkus, kas strādātu valdībā.

Šobrīd SC sola visiem ” profesionāļus X” :), Zatlers arī atkārto vienu un to pašu – topošā valdība būs pati profesionālākā atjaunotās LR vēsturē, bet ZRP uz ministru krēsliem virza Rinkeviču, Ķīli, un Pavļutu, kuriem faktiski ar ZRP nav nekāda sakara. Tad rodas situācija, kad pašu partiju arī sāk raustīt kāds no ” ielas” .
Bet par Duklavu :)), var pilnīgi gadīties, ka viņš paliks savā vietā :)

+6
0
Atbildēt

1

    astra_ozo > buchamona 19.10.2011. 11.02

    var pilnīgi gadīties, ka viņš paliks savā vietā :)

    nu bet ir taču viņš nedaudz līdzīgs Ulmanim (K.) … :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 19.10.2011. 07.14

ZZeSam bail ka patrons var noveersties un tad partijai noriets taapat kaa šķeelistiem un šleseristiem? , iespeejams , varbuut lembuskonis sponsorees jaunu brigaadi , kura gaadaatu par šaa labklaajiibu un dziivošanu bez beedu briiviibaa???… visaadi var buut

+4
0
Atbildēt

0

mary75 19.10.2011. 08.01

Izskatās gan, ka izredzes ZZS nokļūt koalīcijā ir pietiekami lielas, kaut vai pa sētas durvīm, šis ir spiediens “no apakšas”, un ir jau arī Bērziņa spiediens “no augšas”.
V un NA pret ZZS nav nekādi iebildumi, it kā nemaz nebūtu “lieliskas sadarbības” ar to iepriekšējā Saeimā, Zatlera koalīcija lielā mērā neitralizēta, vai nu ar V, vai nu ar Lemberga “palīdzību”, Z “sarkanās līnijas” stipri pabalējušas, Z vairs nav nekāds “ērglis”, tā ka pilnīgi iespējams variants.
Izskatās, ziņas par Lemberga ietekmes zudumu bijušas pāragras.

+5
-1
Atbildēt

31

    mary75 > mary75 19.10.2011. 09.29

    Zatlers zaudēja seju pat nevis tad, kad uzstājās, ka jāsadarbojas ar SC, kaut arī tā bija zināma vēlētāju “uzsmešana”, un muļķīgs gājiens bez iepr. konsultācijām ar V, bet tad, kad no tās sadarbības atteicās par labu sadarbībai ar NA.
    Ja pirmo vēl varēja izskaidrot ar sabiedrības konsolidācijas un etniskās šķelšanās likvidēšanas vēlmi, kas, īstenībā, bija stratēģiski pareiza doma, lai ko tur kāds neteiktu, tad pēkšņu viedokļu maiņu var izskaidrot tikai ar gļēvumu, ja reiz pieņēmi tik nopietnu lēmumu, nekļūsti smieklīgs.
    Un tāda etniska politika mums vispār neeksistē, V pierādīja, ka tai svarīgākais ir ZRP sagraušana un īslaicīgs izdevīgums, nevis ilglaicīgas un stabilas koalīcijas veidošana un solis sab. konsolidācijas virzienā.
    Vismazāk zaudēja NA, kaut arī, lai nokļūtu koalīcijā, mierīgi atteicās no daudziem pirmsvēlēšanu solījumiem.
    Ieguvēji, nešaubīgi, ir SC, kurš tagad noskatās uz to cirku ar valdības veidošanu, un nav kļuvis vājāks ne par matu, NA, un, nešaubīgi, ZZS.
    Es jau zinu, man te tūlīt kāds teiks, ka, ne jau pēc etniska principa netika veidota sadarbība ar SC, nav vērts pūlēties, 90% krievu un arī latviešu elektorāta to vērtē taisni tā, un, tas ir tas galvenais.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 19.10.2011. 12.50

    to dzeris49
    Nav miera tev, fasistu lops? Ta jau ir, kupraino tikai kaps arste.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 19.10.2011. 13.18

    to clash_clash
    Paskaties spoguli, capok(sarikov,sovok,bidla)!!!!

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mary75 19.10.2011. 12.38

    …nacionāliparanojiskā portāla publikā, ..
    _________________________________________________nav viegli uzstāties kremlinizētam ekszociāldemokrātam…
    ——–ai nav viegli

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 19.10.2011. 13.08

    to dzeris49
    “SC pietiekami daudz piekāpās, lai ar to varētu strādāt.”

    Vini nav nosodijusi Stalina izraisito WWII un krievu fasistisko izdzimtenu: civiliedzivotaju masu slepkavu, marodieru un vecenisu izvarotaju pastradatos cilveces vesture vel nepieredzetus noziegumus.
    Vini lepodamies ar tiem pasludina sevi par so noziegumu mantiniekiem.

    Vai tiesam, kropli, tevi tik loti apsedis nelabais, ka tu noveli Latviju vadit partijai, kas snauc degunu Latvijas karoga, draud valstij ar asinsizliesanu, lidzigu ka Biskeka, vai sola izsutit visus latviesus uz Sibiriju, ka Rubiks 1991. gada augusta, kas zog un smaucas ik uz sola, kas patiesiba seit parstav Latvijas un visas cilveces ienaidnieku valsti?
    Vai kononoviem, budanoviem un capkiem vispar ir vieta uz sis planetas?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > mary75 19.10.2011. 13.21

    dzeri, dzeri…
    Un tas ir viss? :)))
    Tas ir tas baisais pāridarījums? :)Es biju domājis, ka būs runa par suņu valodas uzspiešanu, ka viņus vairs neviens neatzīst par atbrīvotājiem un kultūras nesējiem, par to , ka “hutorjaņe” sagrābuši varu un tamlīdzīgi
    /////
    ņemot vērā, ka vienots šovinistu bloks Latvijas politikā pastāvēs arī turpmāk, vai viņiem vieta valdībā būtu jāgarantē ar likumu?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 19.10.2011. 13.28

    to andza
    “Es biju domājis, ka būs runa par suņu valodas uzspiešanu, ka viņus vairs neviens neatzīst par atbrīvotājiem un kultūras nesējiem, par to , ka “hutorjaņe” sagrābuši varu un tamlīdzīgi”

    Lasi starp rindam!!!

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 19.10.2011. 12.05

    Pārāk liela tolerance var būt vienīgi pret kādiem noziedzniekiem.
    Mans viedoklis ir tāds – izturies ar cieņu pret citiem, tad viņi izturēsies ar cieņu pret tevi.
    Latviešiem un krieviem te būs jāsadzīvo tik un tā, tāpēc visa tā “ierakumu psiholoģija”, ka vairums krievi ir nelojāli, utt., utml., ir bezperspektīva, un ved tikai uz konfrontāciju.
    Principā, vairākums jauniešu labi zina latviešu valodu, un ir lojāli šai valstij, ja viņiem kaut kur ir atšķirīgi uzskati – nu un, mums ir demokrātija.
    Un vienmēr paliks kāda šovinistiski noskaņota grupa un cilvēki, kas uz to spekulēs, bet, ne jau uz tiem ir jāorintē visa politika.
    Un, jo vairāk tādi, kā andza saukās krievus par kolonistiem, utt., jo lielāka būs šī te grupa, un, vispār, es balsoju par V, bet, kā mazāko ļaunumu.
    Lama – jau teicu, izdzēsu, lai uzrakstītu to pašu īsākā veidā, bet, nemainot būtību.
    Betija – es tev ticu, nedomā, ka tā varētu būt atbildes reakcija uz tu rusofobisko histēriju, kas sacelta visos portālos, un SC neņemšanu koalīcijā, no vienas puses, un uz Urbanovica un Co diezgan provokatīvām intervijām, no otras?
    Un kā tu iedomājies – viņi nolieks galviņu, un pateiksies par to, ka viņiem šeit vispār ļauj dzīvot?
    Viņi apzinās, ka ir pilntiesīgi šīs valsts pilsoņi, un uzskata, ka tiem ir nodarīts pāri, pie kam netaisnīgi, un , katrai darbībai seko pretdarbība, kā zināms.
    Taisni tāpēc es domāju, ka SC bija jāņem koalīcijā, nevis jātaisa kārtējais cirks.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 19.10.2011. 17.02

    Nu nevar būt kā Ukrainā, jo Janukovicam tur vairākums parlamentā, SC ar savām 30 balsīm neko daudz te nevar izdarīt, pat gribēdams.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 19.10.2011. 13.26

    to clash_clash
    “joprojām esmu sociāldemokrāts”

    Tad jau, drosi vien, zini, kas socialdemokrati bija bolseviku lielakie ienaiduieki. Iedomajies, kas tev draud, ja vini, SC, atkal tiks pie varas.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mary75 19.10.2011. 14.21

    gnorējot SC, par kuru vairākums no viņiem nobalsoja.
    To viņi uztver kā vairākuma krievvalodīgo viedokļa ignorēšanu.
    ______________________________________
    tad etniskās kvotas un Latvijas libanizācija?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 19.10.2011. 15.23

    Nelaid demagoģiju, te neviens neapgalvo, ka kādam kaut kas pienākas, vienīgais, ko es saku – manuprāt, tas nodrošinātu stabilāku koalīciju un būtu labi etniskās spriedzes mazināšanai.
    Un tās ir manas domas, tev neviens neliedz domāt savādāk.
    Un nav te nekāda sakara ne ar Dienvidrodēziju, ne ar Libānu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > mary75 19.10.2011. 09.51

    Dzeris49,
    iesaku noklausīties Latvijas Radio 1 18. oktobrī 12:30 (Tomsons-Daukšts}

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > mary75 19.10.2011. 11.33

    dzeeris: Tā ka es esmu ilgi strādājis un dzīvojis Krievijā, man pilnīgi vienalga, kādā valodā runāt un lasīt
    ———-
    To jau var just. Vairums no LR pilsoņiem, kas dzīvo Krievijā arī ir SC fani. Tas ir tipiski.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mary75 19.10.2011. 15.07

    ..partijai, kura uzvarējusi vēlēšanās..
    ____________________________________
    Ieguvusi vairāk par 51proc. balsu?

    Tād kāpēc īsti jūs pienākas vietas valdībā, tāpēc, ka krievi, tāpēc,ka31 vieta no 100, vai tāpēc,ka izbijušiem impērijas metropoles pavalstniekiem pienākas vairāk nekā bijušas kolonijas iedzimtajiem?

    Izklausās pēc Iana Smita un Dienvidrodēzijas. Garantijas baltajam mazākumam?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 19.10.2011. 14.33

    betija – vispār, laba ideja, vajadzēs pamēģināt.
    lama – kādas vēl kvotas vajadzīgas partijai, kura uzvarējusi vēlēšanās, un par kuru balso turpat trešdaļa pilsoņu, un kur te libanizācija?
    Būtu tikai loģiski, ja tā būtu valdības koalīcijā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mary75 19.10.2011. 12.04

    Dzeri, man pēdējā laikā ir radušās problēmas, uzrunājot cilvēkus latviski. Nevis tāpēc, ka cilvēks neprot, bet tāpēc, ka negrib. Vai vēlies konkrētus piemērus?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mary75 19.10.2011. 13.52

    Dzeris “nedomā, ka tā varētu būt atbildes reakcija uz tu rusofobisko histēriju, kas sacelta visos portālos, un SC neņemšanu koalīcijā, no vienas puses, un uz Urbanovica un Co diezgan provokatīvām intervijām, no otras?”
    Piekrītu daļai tevis rakstītā, ka tā ir Urbanovicha un Co – to biš Kremļa izstrādātas – taktikas un stratēģijas rezultāts.
    Ja sāk šķetināt, tad 90. gadu sākumā pieņemtais Pilsonības likums ir tieši Interfrontes izprovocēts – viņi stādījās priekšā, kā visu krievvalodīgo pārstāvji. Ja visi krievvalodīgie ir neatkarības pretinieki, domā, ka Latvijas Republika ir vēsturiska kļūda, tad atbilde viena – … чемодан, вокзал (kas tur trešais bija?). Krievijas TV kanāli, krievu prese ilgi un dikti borēja cilvēkiem, ka viss notiekošais šeit visus divdesmit gadus ir aizvainojošs, pazemojošs, ka tā sīkā valstiņa Latvija nez ko no sevis iedomājās, ka vispār viņiem dižās valsts pēctechiem un dižās kultūras mantiniekiem jādod īpašas tiesības, ka viss, kas nav krievisks ir ar zemāku vērtību un maznozīmīgs utt.
    Un, ja tu tik ļoti par saskaņu – vārda vistiešākajā nozīmē, kāpēc tu nedodies uz krievu forumiem un nestāsti tur cilvēkiem kādiem uzskatiem un attieksmei pret valsti ir jābūt cilvēkiem, lai tos sāktu cienīt un uzticēties tiem? Varbūt pamēģināsi? Esmu pārliecināta, ka tur tev ātri ierādīs, gan Kuzjas māti, gan kā vajag Родину любить.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mary75 19.10.2011. 11.30

    >dzeris49
    Džeri, Tu jau te atkal kūleņo(dzēs un labuo savus komentārus) kā tāds Zatlers.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > mary75 19.10.2011. 12.55

    dzeris: Viņi apzinās, ka ir pilntiesīgi šīs valsts pilsoņi, un uzskata, ka tiem ir nodarīts pāri, pie kam netaisnīgi
    ————
    kādā veidā šiem pilntiesīgajiem mūsu valsts (Latvijas) pilsoņiem ir nodarīts pāri? Nu pastāsti… :)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 19.10.2011. 11.11

    Es to komentāru izdzēsu, jo bija par garu, pateikšu īsāk – visas tās pašas vecās fobijas un mantras, un no ideoloģijas viedokļa – SC pietiekami daudz piekāpās, lai ar to varētu strādāt.
    Un taisni tāpēc vairums krievu uzskata, ka, problēma nevis ideoloģijā, bet tur, ka viņi ir krievi.
    Un arī, ja pastāv kādas ideoloģiskas atšķirības – jāmeklē kompromisi.
    Andza – nezinu, kādas tev ikdienā problēmas ar krieviem, man nekādu problēmu nav, iespējams, mēs kontaktējam ar dažādiem krieviem.
    Un latviski es runāju, kā redzi, pat rakstīt protu, bet, kādreiz runāju un lasu arī krieviski, tev ar to problēmas?
    Krievu valoda ir bagāta valoda, un krievu valodā var atrast daudz vairāk ko lasīt, kā latviešu valodā.
    Tā ka es esmu ilgi strādājis un dzīvojis Krievijā, man pilnīgi vienalga, kādā valodā runāt un lasīt, un nav nekādi aizspriedumi pret krieviem vai jebkādu citu tautību.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > mary75 19.10.2011. 11.00

    ikdienā un uz ielas daudz mazākā mērā
    ————
    ikdienā uz ielas notiek daudz mazāk, ja latvieši piekāpjas un runā krieviski.
    Neesi ievērojis? Lai gan Tu jau laikam nemaz nemēģini runāt latviski, vai ne?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 19.10.2011. 13.02

    Ignorējot SC, par kuru vairākums no viņiem nobalsoja.
    To viņi uztver kā vairākuma krievvalodīgo viedokļa ignorēšanu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mary75 19.10.2011. 14.19

    ..tu rusofobisko histēriju, kas sacelta visos portālos,..
    _________________________________________________
    Kur tad ir?

    Vesels bars lienošo SCientologu puslīdz pareizā latviešu valuodā klārē publikumam,ka tikai saēdoties mušmires (ievelkuot SC valdībā) varēšuot noteikt to gastronomiskuo vērtību.

    Tā ir tā – rusofobiskā histērija?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > mary75 19.10.2011. 11.30

    kādreiz runāju un lasu arī krieviski, tev ar to problēmas?
    —————–
    es jau par to pašu – tā ka tev (un citiem) nav problēmu pielāgoties kolonistiem un runāt ar viņiem “atbrīvotāju” valodā, tad protams, ka nekādu problēmu ikdienā nav.
    Problēmas ir tad, kad latvietis nevēlas pielāgoties viņiem.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mary75 19.10.2011. 16.53

    …tas nodrošinātu stabilāku koalīciju un būtu labi etniskās spriedzes mazināšanai.
    _________________________________
    Stabilitāte kā Ukrainā. Palaid tik mūsu janukovičus pie šprices.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > mary75 19.10.2011. 08.29

    Mode ir piesaukt “sarkanās līnijas”. Džeri, Jūs bijiāt šeit pirmais.. Apsveicu!

    Vispār man tagad tāds sports- gaidu to pieminēšanu jebkurā politiķu runā vai žurnālistu rakstā. Kurā minūtē pateiks…

    Iepriekš labais tonis prasīja visur un vienmēr pieminēt oligarhus un Lembergu, tagad tas tā kā otrā plānā.

    BET ZZS valdībā būs. Nav kur likties. Un būsim tur ,kur bijām gadu atpakaļ, tik etniskās politikas nozīmē būsim atmesti 20 gadus atpakaļ. un oligarhu Šleseru nomainījuši ar lokomotīvi Zatleru. Pašķiedāmies ar naudu ar drusku… Forši dzīrot mēra laikā…

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva > mary75 19.10.2011. 11.22

    SC ir etniska partija, un tās ideoloģijas pamatā ir tieši nacionālšovinisms. Tur jums Džeri ir taisnība.
    Tajā paša laikā Latvijā nav etniskas diskriminācijas. Arī slavenais nepilsoņi jautājums ir noreducēts tik tālu, ka nepilsonim vienkārši būtu jāapstiprina sava lojalitāte Latvijas valstij. Praksē tas ir pilsonības eksāmens. Tas ir, nevis viņi nevar, bet negrib.
    Un tad nu jautājums- vai tādiem Latvijas noliedzējiem Latvija pilsonība būtu jādod ar varu. Automātiski, nulles variantā? Domāju, ka nē.
    Latviešu tolerance pret krieviem pat ir tika liela, ka sarunā latvietis pārslēdzas uz krievu valodu, bet ne otrādi. To , ko gribētos redzēt, bet neredz- krievu lojalitāti pret Latviju, toleranci pret tās iedzīvotājiem. Tā vietā SC ir pret Latvijas valstiskumu, tiesiskumu utt. Vai to neredzat, negribat redzēt?
    Etniskuma kārti izvilka Zatlers, bet no kavas, ko iedeva SC. Tāpēc arī notika šo jautājumu eskalācija, piketi pie Saeimas, bumbvedēju lidojumi. Vai situācija kļuva labāka? Nē sliktāka. Politologs saka – kā 20 gadus atpakaļ. Vai Zatlers ko panāca? Jā, panāca pretējo.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    putekliic > mary75 19.10.2011. 08.35

    Piekrītu – man pat liekas, ka jautājums par ZZS pievienošanos ir jau izšķirts. Jautājums ir vai Zatlers šodien ar skābu smaidu sejā nolaizīs lielo sarkano līniju un piekritīs “sadarboties” “stabilitātes, attīstības un valsts nākotnes vārdā”. Grūta izvēle viņam: ja piekrīt, tad viņš pilnīgi un galīgi zaudē seju, bet, ja nē – tad var gadīt, ka no partijas frakcijas vēl kādi atšķelsies.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mary75 19.10.2011. 10.05

    Dzeris “Un tāda etniska politika mums vispār neeksistē”
    Dzeris, tas pats komentārs “Es jau zinu, man te tūlīt kāds teiks, ka, ne jau pēc etniska principa netika veidota sadarbība ar SC, nav vērts pūlēties, 90% krievu un arī latviešu elektorāta to vērtē taisni tā, un, tas ir tas galvenais.”
    Tad eksistē vai neeksistē? Dīvaini, ka tu labi saproti, kur tas suns aprakts – dalījums notiek pec tā, kuras valsts intereses partijas pārstāv. Nevar ņemt valdībā partiju, kas lobē Latvijā svešas valsts intereses. Simts reizes tev teikts, bet tu – citur tik redzīgs un kompetents, spītīgi runā bērnudārznieka līmenī.
    Iespējams, ka 90% krievvalodīgo tā domā, kā tu saki. Skumji. Tas tikai liecina, cik efektīvi strādā Kremļa propagandas mašīna. Tu tak nenoliegsi tās kapacitāti un prasmes?

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 19.10.2011. 09.54

    Dzeri.Es jau zinu, man te tūlīt kāds teiks, ka, ne jau pēc etniska principa netika veidota sadarbība ar SC, nav vērts pūlēties, 90% krievu un arī latviešu elektorāta to vērtē taisni tā…++++ Ja Tu apgalvo, ka 90% latvieši nīst krievus tādēļ, ka viņi ir krievi, tad man jājautā, kur Tu dzīvo?:) Drīzāk jau pamats tam, kādēļ Tu tik ” šķībi” saproti situāciju, ir tas, kā Tu pats uztver institūciju uz kuras balstās atjaunotā LR, kā ” tīru formalitāti, ” kurai nav nekāda sakar ar dzīves realitāti. Tādēļ arī nespēj uztver to motivāciju, kuras dēļ tik liela Latvijas sabiedrības daļa iestājas pret sadarbības iespējām ar SC.
    Nav runa par krieviem, runa ir par postpadomju paliekām, kuras akumulē sevī SC un kuras ir tik iznīcinošas demokrātiskai sabiedrībai. Ja SC atbalstītāji būtu, piemēram, Jabloko atbalstītāji, nevis Vienotas Krievijas politiskie partneri – domāju, ka ar SC nebūtu tik daudz domstarpību, lai ar viņiem nevarētu veidot vienu koalīciju. Nav jau svarīgi, kādā valodā cilvēks runā, ir svarīgi, ko viņš savā valodā pasaka.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu