Jaroslavļas aviokatastrofas cēlonis – pilots bremzēja • IR.lv

Jaroslavļas aviokatastrofas cēlonis – pilots bremzēja

11
Jaroslavļas aviokatastrofas vietā. Foto: AFP/LETA

Eksperti atkārtojuši iespējamās pilotu darbības traģēdijas dienā

Krievijā Gromova Lidojumu izpētes institūta speciālisti apstiprinājuši, ka Jaroslavļas aviokatastrofu, kurā dzīvību zaudēja visa hokeja komanda “Lokomotiv”, arī leģendārais latviešu aizsargs Kārlis Skrastiņš, izraisījusi pilota kļūda, trešdien vēsta laikraksts “Kommersant”.

18.oktobrī Piemaskavas Žukovskā notikušajā eksperimentā lidotājs izmēģinātājs centies atkārtot avarējušās lidmašīnas “Jak-42” pacelšanos. Atkārtojot viena pilota darbības, izmēģinātājs bremzēja ieskrējiena laikā. Stūres sānsvere īsi pirms lidmašīnas atraušanās no zemes sasniedza 13 grādus, raksta LETA/lenta.ru.

Lai panāktu tādu bremzēšanu, vajadzējis pielikt pūles, kas pielīdzināmas 64 kilogramu svara spiedienam, un pilotam bija uz bremzēm jāspiež no visa spēka, raksta “Kommersant”.

Citā eksperimentā pierādījies – ja “Jak-42” pilots pēc ieskrējiena vienkārši pārtrauktu piedalīties lidmašīnas vadībā, tā būtu sekmīgi pacēlusies. Eksperimentos gūtie rezultāti būs par pamatu ziņojumam par katastrofas iemesliem.

Līdz šim pilota kļūda tika uzskatīta par vienu no iespējamajiem katastrofas iemesliem. Konkrēti, tika pieļauta varbūtība, ka pacelšanās brīdī komandiera un otrā pilota starpā radies pārpratums – viens no viņiem spiedis uz bremzēm, kamēr otrs ieslēdzis pacelšanās forsāžas režīmu.

Jau vēstīts, ka 7.septembrī neilgi pēc pacelšanās avarēja “Jak-42” markas lidmašīna, kurā atradās visa Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komanda Jaroslavļas “Lokomotiv”. Tajā spēlēja arī viens no visu laiku labākajiem latviešu aizsargiem Skrastiņš.

Lidmašīnā atradās 45 pasažieri, 43 no tiem gāja bojā katastrofas vietā, tostarp arī Skrastiņš. Izdzīvoja vienīgi borta inženieris Aleksandrs Sizovs un Krievijas izlases uzbrucējs Aleksandrs Gaļimovs, kurš gan pēc piecas dienas ilgas cīņas par dzīvību slimnīcā mira.

 

Komentāri (11)

Ilziiiic 19.10.2011. 11.14

nerastos šaubas, ja no Krievijas visi secinājumi par katastrofu iemesliem nebūtu kā kopijas no kopijas no kopijas, kur kopīgs:

1) vainojams “cilvēciskais Faktors”..(pat ne cilvēks)
2) Faktora nēsātājs gājis bojā

citiem vārdiem tas nozīmē – mums arvien viss čikeniekā, tikai piloti bremzes.
nja….krieviem izteresanti dzelži lido – tehniski iespējams ar lidaparātu griezt kā ar sporta auto….gāzi un bremzi dodot virsū vienlaikus arī kustībā.

+9
-1
Atbildēt

1

    astra_ozo > Ilziiiic 19.10.2011. 22.45

    Pilots mēģināja driftēt – laikam nesanāca, vai arī sanāca “kā vienmēr”

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Imants_J 19.10.2011. 13.06

PROTAMS, ŠIS OFICIĀLAIS VIEDOKLIS IR PILNĪGS SVIESTS. PATIESĪBĀ VIŅUS DZINA IZLIDOT, JO TAJĀ DIENĀ PILSĒTĀ BIJA LIELAIS EIROPAS SAIETS, UN , LAI NETRAUCĒTU KUNGIEM AR IELIDOŠANU, KOMANDAI PATEICA- H…, BĻ…, NA… LIDOJIET ĀRĀ. UN TĀPĒC VIENS NEZIN, KO OTRS DARĪJA… LAI PUBLICĒ MELNO KASTI UN SARUNAS AR OPERATORIEM, BET TO NU JŪS NESAGAIDĪSIET… LAI VIEGLAS SMILTIS….

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu