Jaunā koalīcija vienojas par amatu sadali, domstarpību vairs neesot • IR.lv

Jaunā koalīcija vienojas par amatu sadali, domstarpību vairs neesot

84
Foto: Edijs Palens, LETA
Indra Sprance

Saeimas spīkera amats tiks Zatleram

Jauno valdību veidojošās partijas piektdien pēc trīs stundu ilgām sarunām vienojās par amatu sadali nākamajā valdībā un publiski apliecināja, ka nekādu domstarpību par jaunās koalīcijas izveidi vairs neesot. Nedēļas nogalē koalīcijas partneri turpināšot sarunas pie valdības deklarācijas sagatavošanas, bet nākamtrešdien vai ceturtdien jauno valdību varētu apstiprināt.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) žurnālistus informēja, ka Zatlera Reformu partijai tiks Saeimas priekšsēdētāja amats. ZRP priekšsēdis Valdis Zatlers apstiprināja, ka viņš būs ZRP kandidāts šim amatam. ZRP jaunajā valdībā būs arī izglītības un zinātnes ministra portfelis. Šim amatam, iespējams, varētu tikt virzīts bijušais prezidenta Stratēģiskās analīzes komisijas vadītājs Roberts Ķīlis. Iecerēts, ka Izglītības un zinātnes ministrija arī pārņems sabiedrības “integrācijas funkciju uz latviešu valodas pamata” no Kultūras ministrijas.

ZRP pārziņā būs arī Iekšlietu ministrija, kuras vadībai, iespējams, varētu tikt virzīts Rihards Kozlovskis, kā arī Ārlietu ministrija, kuras vadību ZRP varētu rosināt uzticēt bijušajam prezidenta kancelejas vadītājam Edgaram Rinkēvičam.

Šīs partijas pārziņā būs arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kuras vadībai, iespējams, varētu tikt virzīts līdzšinējais ZRP premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs vai arī Romualds Ražuks, kā arī Ekonomikas ministrija. Šīs ministrijas vadītāja amatam varētu tikt virzīts bijušais Kultūras ministrijas valsts sekretārs, kā arī bijušais Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras stratēģijas direktors Daniels Pavļuts.

 

“Vienotības” pārziņā būs premjera amats, kam tiek virzīts Dombrovskis, Finanšu ministrija, ko varētu turpināt vadīt Andris Vilks, Labklājības ministrija, kuras vadību varētu uzticēt līdzšinējai deputātei Ilzei Viņķelei, Aiszradzības ministrija, ko varētu turpināt vadīt līdzšinējais ministrs Artis Pabriks, Zemkopības ministrija, ko varētu vadīt bezpartejiskā kandidāte Laimdota Straujuma, kā arī Veselības ministrija, par kuras potenciālo vadītāju šobrīd nav informācijas.

Nacionālās apvienības pārziņā varētu būt Kultūras ministrija un neoficiāli izskanējis, ka šo ministriju varētu vadīt Inese Laizāne, Tieslietu ministrija, ko varētu vadīt Baiba Broka. VL-TB/LNNK arī pienāksies VARAM parlamentārā sekretāra amats, kā arī Veselības ministrijas parlamentārā sekretāra amats.

Tāpat partijas vienojušās, ka Satiksmes ministra amatam tiks virzīts bezpartejisks kandidāts, kas, iespējams, varētu būt bijušais ārlietu ministrs Aivis Ronis. Par viņa kandidatūru solidāru atbildību uzņemas ZRP un “Vienotība”.

Koalīcijas partijas arī vienojušās, ka pie Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas tiks izveidota Valstiskās audzināšanas apakškomisija, ko vadīs Nacionālās apvienības pārstāvis. Savukārt Pilsonības likuma izpildes komisija tiks pārveidota par Sabiedrības saliedētības komisiju.

Tā kā ar ministru amatu kandidātiem vēlas iepazīties arī prezidents, pagaidām ministru kandidatūras oficiāli netiek nosauktas.

Kā norādīja politiķi, tikšanās laikā arī pārrunātas līdzšinējās domstarpības un tās esot kliedētas.  “Vienojāmies, ka partijas respektē to dokumentu, ko ir parakstījušas – vienošanos par reformu un tiesiskuma koalīcijas izveidi un respektē arī šo koalīcijas modeli. Par šo mums ir pilnīgi skaidra vienošanās, “ sacīja Dombrovskis. Savukārt Zatlers norādīja, ka “tieši tādēļ sēdējām pie šī galda, lai panāktu vienošanos un parakstītu šo dokumentu, ka esam gatavi tālāk strādāt kopā un izprotam katras partijas nostādnes un ir arī kopīga izpratne par šiem dokumentiem, ko līdz šim esam parakstījuši. “

 

Komentāri (84)

andris902 14.10.2011. 21.35

…mjā…un Zatleram nav interese par reformām Veselības ministrijā?…kāpēc Sprūdžs neder VM?…kā tad tā?….:))
…skumjākais, ka lielajam reformatoram čiks vien sanāca savas prezidentūras laikā, kad nespēja radīt nevienu priekšlikumu veselības aizsardzības jomas sakārtošanā….speciāli radītajai reformu partijai prātiņa aptrūkās, lai vadītu VM?…tikai skaļi lozungi un putu kulšana – reformēs tikai to, kas pašiem šķietās interesanti, nevis to, kas valstij un sabiedrībai akūti nepieciešams….
…tāds blēdīgs viltvārdis – reformators vien mūs sanācis…:))

+19
-4
Atbildēt

15

    Ilziiiic > andris902 14.10.2011. 23.10

    -> zanE
    manu “nervozitāti”, kā Tu to dēvē, atlaiž tieši proporcionāli, kā atlaiž IR redakcijas tendenciozitāti. Nupat skatos, ka pirmais vakars, kad kaut ko tādu var vērot šajā vietnē. Vai tas būtu ar ministru portfeļu sadalīšanu saistīts….?
    dīvaina sakritība.
    pavērosim tālāk.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > andris902 14.10.2011. 22.43

    -> zanE

    pilnīgi piekrītu, VM būtu jaņem ZRP viennozīmīgi, ja reiz solās reformas bīdīt.
    tomēr nav jau zināms vēl, ko viņi savā starpā runā, jo VM bez visa ir arī viens no lielākajiem naudas kumosiem, ja lietas grasās bīdīt pa vecam. Vienotībai šī ministrija arī varētu patikt, bet bez reformām kā naudas kāstuve. Arī Vienotības cilvēki bijuši pie šīs siles un vadībai par to sevišķa satraukuma neraisījās…..secinājumi?
    tādēļ par konkrēto ministra kandidatūru vēl pāragri būs spriest.
    labi, ka Ražuku tur neiekrāmēja. Tad nu noteikti nekas nemainītos. un ne tādēļ, ka viņam tas būtu izdevīgi, bet tādēļ, ka tas vairs nav reformators.

    starp citu, zanE, Tavā runā arvien vēl nav nekā konstruktīva….Centrāltirgus.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    inesite15 > andris902 15.10.2011. 09.12

    “zanE …Markoni…tieši tāpēc, ka mediķis – saprot, ko nozīmē reformēt veselības aizsardzības sistēmu….tā var zaudēt savu labo reformatora slavu!…mums jau viena Mirttante blondās Baibiņas izskatā bija, kuras vienīgās izpausmes tālāk par – dodiet, dodiet vēl!…nesniedzās….”

    NEVAR NEPIEKRIST .

    Bet tas “…Zatlers līdzīgs Sudrabai – patīk prožektoru gaismas un spēlēt uz sabiedrības “jūtām” – pareizā laikā un vietā parādoties ar kritiku, cik viss ir slikti, bet paši tālāk par runāšanu netiek…”

    Nu, nav – par kontrolieri – tam apakšā va tik nav personīgs kašķis :P – Sudraba AKURATI DARA SAVU DARBU – viņai NAV NEKUR TĀLĀK JĀTIEK .

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > andris902 15.10.2011. 02.06

    -> dzeris
    kaut kā mums iegājies idealizēt kurratu sadzīvi. varētu Tev stāstīt vienā gabalā, kādēļ ar igauņiem strādāt ir grūti, bet nav īstā vieta.

    tas, ko Tu piedāvā, ir no vietējās, korumpētās sistēmas attālināts vadītājs.
    bet vadītājs, kurš būs tik ļoti attālināts, ka neprot pat valodu, jebkurā gadījumā nonāks sava vietnieka ēnā. tas ir neizbēgami. noprotu, ka Tev nav saistības ar biznesu. tas bez pārmetuma. vienkārši secinājums.

    iedomājies citādi – Tu ierodies Vjetnamā un Tev liek gada laikā tur ieviest kārtību. A tur, piemēram, ir likums, ka katram priekšniekam ir nerakstītas tiesības ņemt darbā visus savus radiniekus. ja gribēsi ieviest Eiropas standartus, būsi visa uzņēmuma ienaidnieks. ko tālāk ar saviem “pareizajiem” biznesa priekšstatiem?

    nevar acumirklī vienas valsts kultūru iedzīvināt citas valsts balagānā.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > andris902 14.10.2011. 23.45

    – džeris

    varu Tev kādu piemēru apstāstīt:
    man gadījās kāds priekšnieks reiz, kuru pārcēla pie mums uz Baltiju dažus gadus no Āzijas, kur šis vadīja milzīgi lielu biznesu. Šeit viņam bija tāds kā kurorts, bet tuvu patiesajām mājam. Cilvēks ar globāla mēroga biznesa skatījumu un bija gluži vai neērti ar saviem LV mikrocipariņiem, kad viņš pārjautāja, vai tie tiešām ir kg. šis domāja, ka jābūt nu vismaz tonnām, tātad x1000.

    tad lūk par ko stāsts:
    man nācās vismaz sešus mēnešus viņu pieradināt pie vietējās tirgus specifikas. bet cilvēks nebūt nebija rigīds, kā tas mēdz būt ar tiem ārzemniekiem, kas ierodas tieši no vecās Eiropas. Galu galā Āzijā ne to varēja pavērot. Bet katrā valstī ir savas īpatnības. Viņš ātri mācījās un visu uztvēra ļoti pat saprotoši, ārī mūsu korumpētības līmeni (strādāju uzņēmumā, kur principiāli nemaksā “ķepā” nekad). Un tikai pēc pusgada viņš tvēra pilnībā notiekošo. Bet tā kā tā. Valodas barjera liedz ārzemniekiem piedalīties procesos ar pilnu atdevi, ja vien tie neiemācās kā Fliks vietējo mēli. Bet tādu talantu ir retums.

    Vārdu sakot, pašiem vien būs jāsmeļ šī bedre.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > andris902 15.10.2011. 10.30

    Malējais – man, tiešām, bija vairāk sakara ar medicīnu, kā ar biznesu, bet es jau pats arī saprotu, ka tas viss ir nereāli.
    Bet, kāpēc mūsu bāliņi nevar aizbraukt uz Igauniju, un laut ko kaut vai nošpikot, vai iemācīties, bet, par lielām naudām, nodarbojas ar velosipēdu izgudrošanui?
    Galvenais, ka mūsu “reformatoriem” pirmajā vietā viss kaut kas, tikai, ne valsts intereses un vēlme kaut ko sakārtot valsts labā, savā vai savas partijas labā – gan.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 14.10.2011. 22.59

    …Ērik…tad beidzot Tevi atlaida?…nervozs esi bijis vienmēr, bet pēdējā laikā tas ļoti spilgti izpaužas!…pieņem manu līdzjūtību!…:))

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > andris902 14.10.2011. 23.33

    -> džeri
    vai nebūs pārāk vienkāršoti?
    re kur Fliks bija ūberklases biznesmenis no Fāterlandes.
    bet apjāja ne tikai Latvijas valsti, bet vēl arī kaimiņzemes varenos par ciparu, kādu nepacels neviens tuvākajā laikā….i vēl dzīvs.
    tā tiešām ir augsta klase, bet vai mums tādu vajag, ja šādam cilvēkam beigu biegās ir citas valsts juridiska aizsardzība un nekāda atbildība pret šo sabiedrību, kaut vai tuviniekiem?
    ok, ja citu variantu nav, bet ne jau kā universālu risinājumu.
    ko gan zina cittautieši par mūsu megauzķūnēto un lieltirgotavu korumpēto veselības aizsardzības sistēmu?

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > andris902 14.10.2011. 23.17

    zanE – un cik mums bija dažnedažādas valdības ar dažnedažādiem ministriem, un, pēc katras pseidoreformas medicīnā situācija kļuva arvien sliktāka, bet nauda tur aizgāja arvien vairāk.
    Un tagad arī visi no tās sfēras kratās, kā pati redzi.
    Tāpēc jādara, kā es saku, jāuzaicina menedžeri kaut vai tepat no Igaunijas, jānodrošina tiem politisks atbalsts, un jāļauj pilnīga rīcības brīvība.
    Mūsu pašu bāliņi to izdarīt nespēs.
    A vēl labāk, kā tu pareizi saki, būtu vispār uzaicināt te igauņu valdību, bet mūsējiem maksāt naudu, lai tikai nemaisās pa kājām, tad Latviju gaidītu uzplaukums.
    Žēl, ka reāli to, dabiski, izdarīt nevar, bet, man nebūtu nekas pretī.
    Starp citu, Pinočets ko līdzīgu kādreiz izdarīja pēc komunista Aljendas vadīšanas, kad valsts bija novesta līdz kliņķim – uzaicināja jaunus ekonomistus un deva tiem pilnīgu rīcības brīvību, un Čīle uzplauka.
    Mums te gan arī derēja kāds stadions dažādiem Lembergiem un Co, kā arī to pakalpiņiem visās vietās, lai nemaisās pa kājām.
    Nerunāju jau, dabiski, nopietni.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 15.10.2011. 00.10

    …Dzeri…varbūt vajag atklāti pateikt – Zatlers noraustījās ņemt VM, jo baidījās, ka nepiemeklē Audera liktenis…

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 14.10.2011. 22.37

    …Dzeri…-“vajadzīgs kāds šīs sfēras menedžeris, no ārzemēm, neviens no Latvijas to izdarīt nespēs, jo reformēt sistēmu, kur duļķainos ūdeņos var viegli makšķerēt zivtiņas, nav ieintersēts neviens”…

    …tad – priekš kam mums “teātris” ar valdības veidošanu?…izīrējam menedžerus no ārvalstīm, lai sakārto un reformē visu….priekš ķam mums vajadzīga nespējnieku valdība ar – privilēģijām?…:))

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > andris902 14.10.2011. 23.45

    Un tu nopietni domā, ka Fliks viens pats apjāja, bez mūsu bāliņu piedalīšanos, neesi tik naivs.
    Un tāpēc, ka medicīnas sfēra ir totāli korumpēta, taisni vajadzīgi kādi, kas nav tai sistēmā iekšā, un igauņi būtu ideāls variants, gan pēc lieluma, gan pēc izejas pozicijām valstis bija samērojamas.
    Un igauņiem med. sfēra, kā arī daudz kas cits, sakārtota perfekti.
    Bet, es jau to tikai pa pusei nopietni, kas tev laidīs igauņus tur, kur grozās tādas naudas, ko ierēdņi var dalīt, praktiski, pēc deguniem, bez kādas sistēmas.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 14.10.2011. 21.53

    …Markoni…tieši tāpēc, ka mediķis – saprot, ko nozīmē reformēt veselības aizsardzības sistēmu….tā var zaudēt savu labo reformatora slavu!…mums jau viena Mirttante blondās Baibiņas izskatā bija, kuras vienīgās izpausmes tālāk par – dodiet, dodiet vēl!…nesniedzās….
    …Zatlers līdzīgs Sudrabai – patīk prožektoru gaismas un spēlēt uz sabiedrības “jūtām” – pareizā laikā un vietā parādoties ar kritiku, cik viss ir slikti, bet paši tālāk par runāšanu netiek…

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > andris902 14.10.2011. 22.20

    Nu neesat naivi, Zatlers pats ir gan šīs sistēmas radītājs, gan produkts, gan kādreiz labi pelnīja pie šīs sistēmas, gan, daļēji, viņa dēļ noēda Auderi, kas darīja to pašu, ko Zatleris, tikai, maksāja nodokļus no papildus ienākumiem.
    Lai Latvijas med. sistēmu reformētu, vajadzīgs kāds šīs sfēras menedžeris, no ārzemēm, neviens no Latvijas to izdarīt nespēs, jo reformēt sistēmu, kur duļķainos ūdeņos var viegli makšķerēt zivtiņas, nav ieintersēts neviens, izņemot slimniekus, bet, taisni to intereses ir pēdējā vietā.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > andris902 14.10.2011. 21.43

    Nepavisam neiespaidojoties no Tava komentāra , es arī ko līdzīgu teikšu:

    man pilnīgi neitrāli cilvēki jautāja -ko tad lielais mediķis bēg no VM? Auderi ‘noēda’ , būtu tā kā laiks pašam ķerties pie lietas un pierādīt, ka ir ‘čalis’…aber ķu- ķūū…:(

    +17
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 14.10.2011. 21.49

Nu, ja šitas uzmetums lielos vilcienos saglabājas, tad, izņēmuma kārtā, LR iekšpolitikā saprāts šoreiz ir uzvarējis, bet vēl ir jāpagaida, te neko nevar zināt, kā vēl viss beigsies :))

+13
-1
Atbildēt

0

Una Grinberga 14.10.2011. 19.45

Koalīcijas partijas arī vienojušās, ka pie Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas tiks izveidota Valstiskās audzināšanas apakškomisija, ko vadīs Nacionālās apvienības pārstāvis. Savukārt Pilsonības likuma izpildes komisija tiks pārveidota par Sabiedrības saliedētības komisiju.

Un raksts noslēdzas ar devu humora :)

+13
-2
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu