Valdība pagarina Latvijas karavīru dalību Afganistānā • IR.lv

Valdība pagarina Latvijas karavīru dalību Afganistānā

37
Foto: Lauris Nagliņš, F64

ANO Drošības padome trešdien vēl uz gadu pagarināja ISAF mandātu Afganistānā

Valdība slēgtā ārkārtas sēdē ceturtdien nolēma pagarināt Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) dalību Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO) vadītajā militārajā operācijā Afganistānā.

Sagatavotais rīkojuma projekts paredz pagarināt termiņu NBS karavīru dalībai operācijā Afganistānā līdz 2011.gada 31.decembrim, ziņo LETA.

Kā skaidroja Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta direktors Airis Rikveilis, termiņš pagaidām pagarināts līdz gada beigām, jo šis valdības lēmums būs jāpārstiprina Saeimai, proti, līdz gada beigām parlamentam sev ērtā laikā būs jābalso par pilnu mandātu Latvijas karavīru dalībai šai operācijā.

Saeima 22.septembrī piešķīra valdībai pagaidu tiesības lemt par misijas Afganistānā pagarināšanu, jo spēkā esošais mandāts NBS dalībai Starptautisko Drošības atbalsta spēku (ISAF) misijā Afganistānā beidzas 2011.gada 13.oktobrī.

ANO Drošības padome trešdien pagarināja ISAF mandātu Afganistānā vēl uz gadu, vienlaikus arī paužot gandarījumu par vienošanos, kas panākta Kabulas un Vašingtonas starpā par pakāpenisku drošības kontroles nodošanu Afganistānas valdībai līdz 2014.gada beigām.

Vienbalsīgi pieņemtajā rezolūcijā padome mudina ANO dalībvalstis nodrošināt ISAF ar personālu, aprīkojumu un resursiem, kā arī aicina tās arī turpmāk Afganistānā atbalstīt drošību un stabilitāti.

Padome pauda gandarījumu par pērn Lisabonā NATO un Afganistānas valdības parakstīto Ilgstošo partnerattiecību deklarāciju un konkrēti – apņemšanos garantēt atbalstu centieniem vairot Afganistānas spējas vērsties pret draudiem drošībai, stabilitātei un integritātei.

ANO struktūra arī mudināja ISAF un citus partnerus turpināt apmācīt, uzraudzīt un stiprināt Afganistānas nacionālos drošības spēkus, lai panāktu straujāku progresu “neatkarīgu, ilgtspējīgu, atbildīgu un etniski līdzsvarotu Afganistānas drošības spēku virzienā, visā valstī garantējot drošību un likuma varu”.

Patlaban NATO vadītajos Starptautiskajos Drošības atbalsta spēkos (ISAF) Afganistānā dien vairāk nekā 180 Latvijas karavīru. Latvijas karavīri dien ziemeļu reģionā, Fārjābas provinces Meimanē, Balkhas provinces Mazārešarīfā, kā arī galvaspilsētā Kabulā.

Saeima 22.septembrī piešķīra valdībai pagaidu tiesības lemt par misijas Afganistānā pagarināšanu, jo spēkā esošais mandāts NBS dalībai ISAF misijā Afganistānā beidzas 2011.gada 13.oktobrī.

 

Komentāri (37)

janazakovica 13.10.2011. 14.44

lupatgalvas uzbruka ASV zidu iperialistiem..mums jamaksaa ar savu tautas delu asinim un 7 milj ls.jau katru gadu..jau sanak prava summa..labi tikai no treninu viedokla kad SC lurbanovica purni izies ielu kaujas bus ko sutit preti..

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu