ZRP koalīcijas sarunas nosauc par nesaprātīgām, paziņo par pauzi • IR.lv

ZRP koalīcijas sarunas nosauc par nesaprātīgām, paziņo par pauzi

160
Foto: Lita Krone, LETA
Indra Sprance

V un NA respektē šo vēlmi; izskan minējumi, vai ZRP neapmierinātības patiesie iemesli nav meklējami vēlmē koalīciju veidot tomēr ar SC

Zatlera Reformu partija (ZRP) trešdien vakarā pēc tam, kad pa dienu notikušas sarunas par amatu sadali jaunajā valdībā, izplatījusi paziņojumu medijiem, kurā norāda, ka “sarunas par koalīcijas veidošanu un nākamās valdības darāmajiem darbiem nav saprātīgas; partija nolēmusi ieturēt pauzi.”

“Pēc sarunām ar frakciju ZRP ir secinājusi, ka potenciālie koalīcijas partneri – Vienotība un Nacionālā Apvienība – topošajā valdības deklarācijā ir gatavi parakstīt vienošanās par ZRP rosināto reformu īstenošanu bez patiesa nodoma tās īstenot. Par to liecina partiju pārstāvju vakar un šodien paustie publiskie izteikumi. Tie ir būtiskā pretrunā ar parakstīto vienošanos par reformu un tiesiskuma koalīcijas izveidi. Tas liek domāt, ka iespējamo partneru skatījumā nākamā valdības deklarācija varētu būt tikai formāla un bez reālas motivācijas īstenot tajā iekļautos mērķus. ZRP lēmusi līdz piektdienai ieturēt pauzi koalīcijas sarunās, lai spriestu par tālāku rīcību, ” teikts paziņojumā.

ZRP uzsver, ka tā ir dibināta un piekrita koalīcijas veidošanai ar Vienotību un Nacionālo Apvienību triju mērķu labad – reformu īstenošanai, naudas varas mazināšanai politikā un sabiedrības saliedēšanai. “Patlaban ir pamats domāt, ka vismaz divu minēto mērķu realizācija varētu tikt kavēta no iespējamo koalīcijas partneru puses, ” pauž ZRP.

“Šodienas LR1 raidījumā „Krustpunkti” Solvita Āboltiņa apšaubīja vienošanās par koalīcijas izveidi iekļautos punktus, kuros pausta koalīcijas apņemšanās realizēt ZRP izstrādās reformas ekonomikas un izglītības jomā. Solvita Āboltiņa pretēji dokumentā ierakstītajam publiski apšaubīja mērķi samazināt darbaspēka nodokļus un pārcelt nodokļu slogu uz nekustamo īpašumu un patēriņu.Savukārt Nacionālās Apvienības pārstāvis Raivis Dzintars apvienības interneta vietnē norādījis, ka vienošanās dokuments un tā saliedētības sadaļa ir „[..] apkopojums, kam visticamāk valdības darbā būs stipri nosacīta loma. Gandrīz katrs formulējums ir skaidrojams dažādi un partijas nostādnes apliecināsies reālā valdības un Saeimas darbā, un tikai, ” teikts paziņojumā.

ZRP uzsver, ka tai “kategoriski nav pieņemama šāda attieksme, jo tā par savu prioritāti izvirzījusi programmatisku pieeju valdības veidošanai. Iespējamo partneru skaidra un neapšaubāma apņemšanās – kā valdības deklarācijā, tā arī publiski un savas partijas iekšienē – ir galvenais priekšnosacījums jaunās valdības izveidē”.

“Vienotības” priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa Ir.lv atzina, ka ZRP lēmums bijis pārsteigums, tomēr “Vienotība” respektēs ZRP viedokli un gaidīs sarunu atsākšanos piektdien. Atbildot uz pārmetumiem, kas minēti paziņojumā medijiem, Aboltiņa Ir.lv sacīja, ka “nodokļi ir jāsamazina, bet tad, kad tas ir iespējams,”taču valdībai ir jāstrādā kā komandai. “Šeit nav stāsts par procentiem, metriem vai centimetriem. Mēs darīsim darbu, lai mūsu valsts attīstītos, izejot no krīzes un izturot nākamo vilni, nevis nākot ar uzstādījumiem, – ja es šito nevarēšu izdarīt, tad viss, “sacīja Āboltiņa. Viņa norādīja, ka “Vienotība” saprot, ka “ZRP ir jaunpienācējs politikā un tas tomēr ir nemitīgs dialogs , kurā tie viedokļi tiek saskaņoti.””Manuprāt, mēs ļoti labi apzinamies ideoloģiju, apzinamies,  ka katrai partijai ir sava programma, apzinamies, ka katrai partijai kaut kas no savas programmas būs jānoliek malā, jo nevienai partijai nav 51 balss Saeimā, “ sacīja Āboltiņa.

Viņa arī uzsvēra, ka joprojām uzskata – šī koalīcija var būt rīcībspējīga un būs labākā, ko var izveidot. “Viņa ir rīcībspējīga, viņai ir 56 balsis, viņā ir apvienotas ideoloģiski līdzīgas partijas, ir gan jauni politiķi ar jaunām idejām, gan pieredzējuši politiķi, gan vislabākais no iespējamajiem premjeriem- Valdis Dombrovbskis. Protams, šis sākums, sastrādāšanās nav no tām vieglākajām, bet tas nav par pamatu, lai apšaubītu šīs potenciālās koalīcijas rīcībspēju, “ sacīja Āboltiņa.

Arī Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš Ir.lv atzina, ka ZRP paziņojums bijis liels pārsteigums, jo to, ka NA nepiekrīt atsevišķiem vienošanās dokumenta punktiem, VL-TB/LNNK paziņoja jau dienā, kad notika sarunas par koalīcijas izveidi. NA arī vienošanaš dokumentam pievienoja klāt savu izpratnes skaidrojumu. “Nekas cits nav bijis, “ sacīja Bērziņš, norādot, ka par valdības deklarācijas detaļām pat vēl nav sākts runāt. Bērziņš uzsvēra, ka NA respektē ZRP vēlmi ieturēt pauzi un gaidīs sarunu atsākšanos.

Neoficiāli potenciālie koalīcijas partneri min, ka ZRP neapmierinātība varētu būt skaidrojama ar amatu sadali, jo nekas cits jauns kopš pirmdienas vakara partneru sarunās nav bijis. Dombrovskis piedāvājis koalīcijas partneriem šādu modeli – ZRP un “Vienotībai” pa sešiem ministriem, bet NA – 3, savukārt ZRP vēlējusies, lai tai būtu 7 portfeļi, “Vienotībai” pieci, bet NA trīs. Tāpat tiek minēts, vai ZRP nostājas maiņa varētu būt saistīta ar šīs partijas iekšienē notiekošo – proti, dažādajiem viedokļiem par labāko koalīcijas partneri un virknes kodola atbalstu koalīcijai ar “Saskaņas centru”.

Jau vēstīts, ka šobrīd notiek sarunas par amatu sadali jaunajā koalīcijā. ZRP atšķirībā no pārējiem koalīcijas partneriem visus potenciālos ministru kandidātus joprojām neatklāj arī pat saviem sarunu partneriem. Tomēr zināms, ka ZRP izglītības ministra amata kandidāts varētu būt Roberts Ķīlis, zemkopības ministrs, ja šai partijai tiks šāds amats, – Mārtiņš Cimermanis, ārlietu – Edgars Rinkevičs, VARAM vadītājs varētu būt līdzšinējais ZRP premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs. ZRP varētu saņemt arī ekonomikas ministra portfeli, taču šobrīd nav skaidrības, kurš varētu būt ministrs, jo neoficiāla informācija liecina, ka Vjačeslavs Dombrovskis tas tomēr varētu arī nebūt. Iespējams, partija šim amatam piedāvātu kādu bezpartejisku kandidātu. ZRP ir izrādījusi arī interesi par tieslietu un iekšlietu ministru portfeļiem. Šiem amatiem kuluāros tiek nosaukta attiecīgi Sandra Sondore-Kukule un Rihards Kozlovskis, taču sarunas par amatiem un ministru kandidātiem vēl turpināsies, ņemot vērā, ka tieslietas tiek piedāvātas arī Nacionālajai apvienībai.

 

Komentāri (160)

Eliks 12.10.2011. 20.14

Vai Zatlers iedomājies, ka visi dancos pēc viņa stabules? Vai uz kompromisiem jāiet tikai Vienotībai un Nacionālajai apvienībai? Var jau būt nepieredzējis politiķis, bet kaut kādiem rāmjiem un veselajam saprātam taču jābūt! Laiks iet, budžets deg, bet šie līdz piektdienai urbinās degunu.

+51
-2
Atbildēt

11

    Roberts Gūtšmits > Eliks 12.10.2011. 23.11

    >> Bet
    1. Betiņ, zatlerieši NEPRASĪJA sev pusi no ministru krēsliem un faktiskas veto tiesības jebkādiem valdības lēmumiem. To viņiem PIEDĀVĀJA jenotība un bez jebkādas prasīšanas. Zatlerieši tieši otrādi – ATTEICĀS no šī piedāvājuma un piedāvāja tomēr deputātu skaitam adekvātāku shēmu. Un tikai veto tiesības sev kritiskos jautājumos saglabāja. Lasi presi, mīļumiņ, la atkal neizgāztos kā veca sēta.
    2. Un te nu mēs nonākam pie otrā punkta. Kad jenotība, kura pati piedāvāja dīlu un pat solīja atdot pusi no kabineta, lai tikai tiktu atkal pie Siles, jau nākamajā dienā uzmet sarunu partneri un ne tikai neievēro SAVUS sākotnēji dotos solījumus, bet vēl cenšas iebraukt koalīcijas partnera kabatā. Šeit nav pat runa vairs par kaut kādu koleģialitāti vai partnera pretimnākšanas novērtēšanu, te ir prasts „ķer un grāb ko var kamēr saimnieks neredz”, princips. Painteresējies, no kurienes vakar radās Letā tās 2-3 dažādās kabineta sadales versijas, kad vispirms ir viens ministru saraksts, pēc tam otrs, tad trešais un transformācijas gaitā, piemēram pēkšņi no cepures izlec jenotības zaķis un “kļūst” par Satiksmes ministru !??
    Gluži dabīgi, ka zatlerieši jūtas šodien apstulbuši no šīs nekaunības un grib paņemt pauzi, lai noskaidrotu, kurš īsti veido valdību – Pīļknābis jeb visādi jaunpupi, jeb āboltiņas ar zaķiem jeb Letas žurnālisti … Tā aptuveni jūtas cilvēks, kurš grib pirkt jaunu autiņu it kā zolīdā veikalā, bet pēkšņi atklāj, ka autiņa vietā viņam blēdīgs čigāns aiz kūts pakša cenšas iesmērēt klibu un aklu kleperi …

    +1
    -14
    Atbildēt

    0

    egfoto > Eliks 12.10.2011. 20.41

    Lūdzu Vienotības piekāpšanās studijā :)

    +3
    -11
    Atbildēt

    0

    dag42 > Eliks 12.10.2011. 20.57

    Ja pieņem, ka kopīgi panāktais kompromiss bija aprakstīts un parakstīts trīspusējajā vienošanā, tad, manuprāt, ir bezatbildīgi jau nākamajā dienā publiski klāstīt, ka “rakstītam neticēt”. Varēja taču arī jau neparakstīties, nevis vieglu roku uzšņāpt parakstu un ar slaidu rokas vēzienu jau pēc 24h visu iemest miskastē.

    Mums katram (es domāju šeit rakstošos komentētājus) var būt savas politiskās simpātijas un antipātijas, savs viedoklis par to, kā vislabāk veidot koalīciju un valdību, bet, manuprāt, nekritiski apriet ZRP par to, ka viņi ir izbrīnīti par potenciālo koalīcijas partneru “uzmetieniem” jau pāris dienas pēc vienošanās parakstīšanas, ir nekorekti. Jums sagādātu prieku, teiksim, parakstīt dzīvokļa īres līgumu pirmdienā uz trim gadiem un tās pašas nedēļas trešdienā tikt izliktam no šī dzīvokļa?

    +7
    -13
    Atbildēt

    0

    inta_ll > Eliks 12.10.2011. 22.04

    “Murgaina” viņa ir tikai tavā galvā un es nevaru spriest vai tavā galvā ievietotās smadzenes nav “murgainas”. Vai tad V ir piekritusi izglītības reformai??

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    inta_ll > Eliks 13.10.2011. 00.40

    BET, Repšes valdībā “Jaunajam laikam” arī bija šādas veto tiesības.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    egfoto > Eliks 12.10.2011. 23.35

    Tā reforma ir ļoti laba, dievs dod lai viņa izdodas.
    Ir jābeidz dzīvot sociālismā, visa Eiropa dēļ minētā sociālisma grimst un savelk galus kopā tikai uz imigrantu rēķina.
    Visiem ir jāmaksā par savu izglītību un ja tu valstij atstrādā, tad attiecīgi tavs kredīts dzēšas. Nafig man ar saviem nodokļiem te sponsorēt juristus, kuri pēc tam lielu naudu no klientiem prasa?!?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Diāna Andžāne > Eliks 13.10.2011. 10.15

    Kurmīts melo vai vienkārši nezina! :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    rjes_son391 > Eliks 12.10.2011. 20.53

    Kaut vai murgainā Ķīļa izglītības reforma.

    +13
    -3
    Atbildēt

    0

    gumijkoks > Eliks 12.10.2011. 22.57

    Bet ko lai nabags dara, ja saimnieks uguni pie astes tur?Tad ir kā tur laikam Ļeņinam bija – viens solis uz priekšu, divi atpakaļ

    +16
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > Eliks 12.10.2011. 22.30

    Vai par uzmešanu Tu domā to, ka ZRP sev pieprasa ne tikai veto tiesības, kas vēl nekad nevienai partijai nebija dotas lēmum u pieņemšanā, vai arī to, ka ZRP pieprasa saviem 22 dputātiem vairāk nekā pusi no MK krēsliem??? Un tā sauca suzmešana no V+NA, kad V+NA ir 34 deputātu vietas, bet paliek pāri 6 ministru portfeļi toties ZRP 22 deputātiem pienākas 7 ministru vietas. Zināms jau kāpēc! tas ir tāpēc, lai balsojot MK vienmēr zatleriešu ministriem būtu pārsvars. Ja pārsvaram nepietiek ar veto, bet vajag vēl citādi pieprasīt sev labumus, tad lai tas Zatlers ar saviem pakalpiņiem dodas tik pie ušakoviešiem un tā staigā no vienas nometnes uz otru sev izprsīdams labumus?
    Šitāda tirgošanās par amatiem vēl nekad nav bijusi ne vienā saeimā! Bezgodis un tad vēl kritizē citus.

    +24
    -2
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > Eliks 12.10.2011. 20.23

    NA piekāpās pat ļoti daudz, arī V iet uz kompromisu, laikam Zatlers domā, ka visi ir kā SC, kas savus solījumus izmet miskastē pēc pēdējā iecirkņa slēgšanas, kā arī, ka ZRP ir vissvarīgāka partija, kas jebkad ir bijusi un bez kuras nekādīgi nu nevar…Laiks mēģināt sarunas ar ZZS !

    +29
    -2
    Atbildēt

    0

Edmunds Zālīte 12.10.2011. 20.02

zatleram atkal lēkme

+51
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu