Ušakovs sola nepieļaut kaušanos demonstrācijās • IR.lv

Ušakovs sola nepieļaut kaušanos demonstrācijās

133
Nils Ušakovs. Foto: Evija Trifanova, LETA

SC līderis partijas mājaslapā publicējis vēstuli ar aicinājumu vērsties pie prezidenta

Saskaņas centra (SC) līderis Nils Ušakovs sola nepieļaut demonstrācijas starp latviešiem un krieviem un neatbalstīt organizācijas, kas mēģinātu šādas demonstrācijas rīkot. “SC neaicinās cilvēkus iziet ielās. Pašlaik būtu ļoti daudz cilvēku, kas būtu priecīgi redzēt tādas demonstrācijas, lai latvieši sakaujas ar krieviem. To mēs nepieļausim. Mēs arī neatbalstīsim citas organizācijas, kas to mēģinās darīt,” trešdien Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” apliecināja Ušakovs.

Atbildot uz jautājumu, vai krievu kopiena varētu radikalizēties, ņemot vērā, ka vēlēšanu uzvarētājs SC nav paņemts valdībā, Ušakovs vēlreiz uzsvēra, ka viņš kā SC vadītājs kategoriski iebilst pret jebkādiem soļiem, kas būs vērsti uz etniskās spriedzes saasināšanos, vēsta BNS.

Viņaprāt, ir daudz politiķu, kas gribētu izmantot šo situāciju, lai saasinātu etnisko spriedzi. “Mēs iestāsimies par to, lai tā nebūtu,” piebilda Ušakovs. “Visu, ko mēs darīsim, mēs darīsim parlamentārās tradīcijas ietvaros. Mēs izmantosim tādas lietas, kā aicināt cilvēkus paust viedokli un sūtīt vēstules prezidentam. Strādāsim kā ļoti nikna opozīcija,” solīja Ušakovs.

Jau ziņots, ka partiju apvienības Saskaņas centrs (SC) līderis un Rīgas mērs Nils Ušakovs aicina SC vēlētājus izdarīt spiedienu uz Valsts prezidentu Andri Bērziņu, lai viņš ietekmētu SC līdzdalību valdības koalīcijā, liecina partijas mājaslapā publicētais.

„Es ierosinu katram, kuru interesē, kāda būs Latvijas jaunā valdība, internetā nosūtīt vēstuli prezidentam Andrim Bērziņam, atbalstot koalīciju ar Saskaņas centru,” teikts Ušakova aicinājumā. Viņš sniedz arī norādes, kā to izdarīt, pievienojot viedokli Valsts prezidenta mājaslapā.

Spiedienu uz Valsts prezidentu trešdienas rītā pastiprinājuši Latvijā iznākošie krievvalodīgie mediji, kas vienojušies kopīgā akcijā, jo uz laikrakstu “Čas”, “Vesti segodņa” un “Telegraf” pirmajām lapām publicēts aicinājums Andrim Bērziņam pārtraukt etnisko diskrimināciju koalīcijas veidošanas procesā, tajā neiekļaujot SC, un demonstrēt drosmi paziņojot, ka Latvijā visiem dzīvojošajiem pilsoņiem ir vienādas tiesības.

Publicēto aicinājumu parakstījuši minētie laikraksti, kā arī radio “Baltkom”, radio “MixFM” un Pirmā Baltijas kanāla redakcijas pārstāvji.

Pirmās lapas paziņojumā atgādināts, ka par SC nobalsojuši 260 000 balstiesīgo vēlētāju, starp kuriem lielākā daļa esot krievvalodīgie Latvijas iedzīvotāji.

Savukārt partijas mājaslapā publicēta vēstule prezidentam, kurā par valdības koalīcijas veidošanu teikts, ka „var izdarīt tikai vienu secinājumu – Saskaņas centrs tika atgrūsts no valdības veidošanas tikai un vienīgi etniskas diskriminācijas dēļ, jo nekādu racionālu vai programmatisku argumentu Saskaņas centra neiekļaušanai valdībā nav. Šāda situācija, kad kādai lielai daļai Latvijas pilsoņu gadu desmitiem ir liegta politiska pārstāvniecība tikai tāpēc, ka viņu vecāki nav latvieši, nav pieņemama”

Vēstulē uzsvērts arī, ka Latvijas lielākajā pilsētā Rīgā 41% vēlētāju šajās vēlēšanās nobalsoja par Saskaņas centru. „Arī viņu pārstāvji jau gadu desmitiem ir tikuši ignorēti un atstumti no līdzdalības valdības darbā. Tāda situācija nevar turpināties mūžīgi. Tā apdraud demokrātiju Latvijā, iedibinot stabilu otrās šķiras pilsoņu institūtu, kura gribas izpausmēm nav nekādas nozīmes to etniskās piederības dēļ,” teikts vēstulē. SC līderi atgādina, ka „vienlaikus šāda situācija nostiprina divkopienu sabiedrību, veicina atsvešināšanos un neiecietību starp tautām un padara valsti ievainojamu un atvērtu dažādiem ekstrēmisma un nestabilitātes riskiem”.

Tāpēc SC aicina Valsts prezidentu ” iejaukties, izmantot savu autoritāti un Satversmē dotās tiesības, lai nepieļautu, ka Saskaņas centra vēlētāji kārtējo reizi tiek ignorēti”.

Valsts prezidents līdz trešdienas rītam elektroniski bija saņēmis 1577 vēstules ar aicinājumu prezidentam rīkoties, lai partiju apvienība SC nonāktu koalīcijā. Atbildes uz vēstulēm tiks sniegtas likumā noteiktajā kārtībā, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Jau ziņots, ka pirmdienas vakarā, vairāk nekā trīs nedēļas pēc ārkārtas 11. Saeimas vēlēšanām, ZRP, “Vienotība” un Nacionālā apvienība “VL-TB/LNNK” parakstīja reformu un tiesiskuma koalīcijas vienošanos, apņemoties veidot nākamo valdību.

Divi no Saeimā ievēlētājiem spēkiem – “Saskaņas centrs” un Zaļo un Zemnieku savienība” – netiek aicināti koalīcijā. Ja Valsts prezidents akceptēs partiju vienošanos un nominēs premjera amatam “Vienotības” pārstāvi Valdi Dombrovski (V), šie spēki paliks opozīcijā.

 

Komentāri (133)

buchamona 12.10.2011. 08.55

Pirms vēlēšanām Klementjevs skaidroja, ka SC nav etniska apvienība, ka SC esot “ļoti kreisi sociķi”, jeb kaut kā tā – precīzi vairs neatceros. :) Tā tad ” ļoti kreisie sociķi” tikai ar to, ka viņi pārsvarā runā krieviski ir ” nopelnījuši” sev vietu valdošajā koalīcijā un valdībā? :) Reālais, Saeimā iepriekšējos gados sastrādātais nav jāņem vērā un tad jau arī uz nākotni var skatīties “saulaini” – es varu darīt ko vēlos, mana vieta ir valdībā, jo runāju krieviski :))

Bet Ušakovs vispār iebrauc grāvī ar šo savu uzsaukumu. Nesen viņš taču krievu presei stāstīja, ka SC vēlētājs pamatā ir latvieši :)

SC ne tikai nav jāņem valdībā. Nākošajās pašvaldības vēlēšanās latviešiem ir jāsaņemas un jāizmet Ušakovs no Rīgas mēra krēsla.

+38
-1
Atbildēt

2

    AUTOEXEC.BAT > buchamona 12.10.2011. 12.57

    Keita … Starp citu, ja saskaita “latvisko” partiju balsis Saeimas vēlēšanās Rīgas apgabalā un attiecina to uz domes vēlēšanām, tad SC izlido kā finieris. Manuprāt pietika pat ar ZRP, VL un V , bet nu ar ZZS kopā točna, tā ka dzīvosim-redzēsim … :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    affa_ > buchamona 12.10.2011. 12.10

    Kamēr babuļi brauc par velti,viņi pret Ušakovu nebalsos. Tas,ka Rīgas satiksmei tādēļ vajag vēl 3 miljonus, babuļus neinteresē. Valsts nākotne tikpat.
    Tas nekas, ka nu nebūs tā,ka babuļi nenodzīvos tik ilgi, lai neredzēto, kā SC izputina valsti.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

boss 12.10.2011. 08.57

Atkārtošu savu komentu pie cita raksta.
Kāpēc SC neizveidoja koalīciju ar ZRP? Viņiem taču kopā būtu 53 balsis!
Kurš ir vainīgs, ka SC negāja tādā koalīcijā? Kurš? SC pats?
Bet, ja paši atteicās, par ko tagad brēc???
Vienotībai nebija un nav nekāda pienākuma pievienoties viņiem. Nevienai partijai nav tāda pienākuma!
Ja SC tas neapmierina, tad atliek vieniem pašiem veidot valdību:)))

Tagad SC sāk uzvesties kā agresīvs bērns, kurš atriebībā par to, ka neviens negrib ar viņu spēlēties, sāk mētāties ar akmeņiem.

+31
-1
Atbildēt

0

AUTOEXEC.BAT 12.10.2011. 09.20

„var izdarīt tikai vienu secinājumu – Saskaņas centrs tika atgrūsts no valdības veidošanas tikai un vienīgi etniskas diskriminācijas dēļ, … kad kādai lielai daļai Latvijas pilsoņu gadu desmitiem ir liegta politiska pārstāvniecība tikai tāpēc, ka viņu vecāki nav latvieši, nav pieņemama”
————————————————————————–

Skaisti !!!! Es ceru, ka tev, Ušakov, par šo … iršanu būs jāžagojas 3 gadus.
Jā, starp citu – kurš bija pirmais, kurš aicināja noteikt moratoriju “nacionāliem jautājumiem” ?

Un vai kāds var paskaidrot, kādēļ augšminētie apgalvojumi nebūtu jāuzskata par radikālu uzskatu izplatīšanu ?
Tiklīdz jātiek valdībā, tā tiek bļauts par to, ka SC “atbalstīja 15 vai cik tur % latviešu”, bet kad netiek – uzreiz tā ir “etniska diskriminācija”. Kažokmetējs …

+26
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu