Kas bija tanks? • IR.lv

Kas bija tanks?

3
Foto — Nora Krevneva, F64
Aivars Ozoliņš

Valdis Zatlers pamato koalīcijas partneru izvēli, prognozē Saskaņas sadalīšanos un atbild uz provokatīvu jautājumu par prezidenta vēlēšanām


K
as jums sagādājis gandarījumu koalīcijas sarunās?
Pirmais, mēs kā jauna partija spējām salauzt praksi, kā tika veidotas koalīcijas – vienmēr vispirms tika sadalītas ietekmes sfēras, amati un tad tikai ķērās pie valdības deklarācijas. Šoreiz notika tieši otrādi. Rezultāts būs daudz profesionālāka valdība. Trīs nedēļu laikā parādījās arī dažādas pieejas no partiju puses. Ar Vienotību vispirms bija deklaratīvā daļa, kas mums uzreiz sakrita, bet detaļās izrādījās, ka izpratne dažreiz ir pat diametrāli pretēja. Saskaņas centrs visam piekrita – mūsu programmatiskajiem uzstādījumiem. Nacionālā apvienība sākumā neuzskatīja ekspertu konsultācijas par nepieciešamām. Pēdējās divas dienās šīs sarunas notika un parādīja – NA ir daudz negatavāka, atšķirību spektrs ir daudz dažādāks. 

Man ir gandarījums, ka Latvijas politiskā sistēma ir spērusi soli uz priekšu – šī ir pirmā reize, kad SC pilnībā iesaistījās dialogā. Tas ievērojami palielina politiskā manevra iespējas. Trešais gandarījums ir, ka partija spēja uzdot toni un mainīt šo politisko kultūru. 

Ko jūs saprotat ar deklaratīvo daļu, vai tās ir partiju programmas? Kā zinām, partijas programma un priekšvēlēšanu piedāvājums Saskaņas centram bija pilnīgi pretējs.
Nejauksim divas lietas – pirmsvēlēšanu programma un pēc tam programma, par kuru notiek sarunas. SC piekrišana bija pretrunā ar to, ko viņi bija solījuši pirms vēlēšanām, it sevišķi ekonomiskā daļa. Tā tas ir. Savukārt sarunās ar Vienotību – lozungs nepalielināt nodokļu slogu abām partijām ir līdzīgs, bet parādās ļoti dažādi mehānismi, kā to izdarīt. Svarīgi izdiskutēt, kurš plāns ir efektīvāks. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu