Agešins: būsim opozīcijā, bet tā nebūs konstruktīva • IR.lv

Agešins: būsim opozīcijā, bet tā nebūs konstruktīva

110
Valērijs Agešins. Foto: Ieva Čīka, LETA
Vita Bērziņa

“Dzimtā valoda”, protestējot pret SC atstāšanu ārpus valdības, plāno rīkot manifestāciju

Saskaņas centra (SC) redzamāko politiķu otrdien teiktajā par jaunizveidoto triju spēku koalīciju bez SC jaušama neapmierinātība, bet viens no SC deputātiem Valērijs Agešins Ir.lv teica, ka SC aktīvi strādās opozīcijā. “Bet es jūs brīdinu, ka opozīcija nebūs konstruktīva,” teica deputāts.

Savukārt Urbanovičs lūgts atbildēt uz jautājumu, kā SC, paliekot opozīcijā, balsos, piemēram, tiesiskuma jautājumos, atbildēja izvairīgi. “Mēs ar daudz lielāku neuzticēšanos izturēsimies pret visiem šīs valdības priekšlikumiem,” sacīja Urbanovičs, ļaujot noprast, ka SC vēl aktīvāk kritizēšot jauno valdību, nekā iepriekšējo Dombrovska Ministru kabinetu.

Vaicāts, vai Urbanovičs pildīs žurnālam IR pirms nedēļas sacīto, ka, SC paliekot opozīcijā, viņš paies malā, Urbanovičs nevēlējās atbildēt, norādot, ka tas ir partijas iekšējs jautājums, ko viņš negrasoties pārrunāt “ar vienam politiskajam spēkam strādājošu presi”.

Lai gan vēl nesen Zatlera Reformu partija (ZRP) paziņoja, ka viedokli par valdību bez SC varēs mainīt “tikai ar tankiem”, tomēr pirmdien tika noslēgta vienošanās par sadarbību ar “Vienotību” un Nacionālo apvienību. „Reformu un tiesiskuma koalīciju” vadīt aicināts līdzšinējais premjers Valdis Dombrovskis, un ZRP koalīcijā būs veto tiesības.

Dombrovska piedāvātais koalīcijas modelis un apņemšanās īstenot ZRP partijas programmas uzdevumus esot pārliecinājis piekrist par labu koalīcijas modelim bez SC. Zatlers uzsvēris, ka labākā koalīcija būtu bijusi ar SC, bet to neesot iespējams izveidot. Tas tad nozīmētu, ka ZRP jāiet opozīcijā, un tas nebūtu godīgi pret ZRP vēlētājiem.

Tikmēr SC deputāts Agešins uzskata, ka koalīcijā jābūt partijām, kuras ieguvušas pirmās trīs vietas vēlēšanās. „Cik man zināms, ZRP viedokļi dalās un SC joprojām uzskata kā labāko koalīcijas partneri. Latvijas absolūtais vairākums pieprasa, lai Saskaņas centrs būtu valdībā. Ja nebūsim koalīcijā, aktīvi strādāsim opozīcijā, bet es jūs brīdinu, ka opozīcija nebūs konstruktīva. Ko tas nozīmē? Tad redzēsiet,” noslēpumains ir Agešins.

Viņa partijas biedrs Boriss Cilēvičs pauda pārliecību, ka skaidrība būs tikai pēc 17.oktobra, kad Valsts prezidents nosauks valdības vadītāju: „Es vēlos atturēties no spriedumiem, bet pagaidām tas parakstītais dokuments ir uzskatāms tikai par nodomu protokolu. Prezidents jau paziņojis, ka vērtēs ne tikai pēc tā, kā partijas savā starpā vēlēsies sastrādāties, bet arī pēc viņu cilvēku atbilstības amatiem, tādēļ tur noteikti vēl būs pārmaiņas.”

Arī SC deputāts Andrejs Klementjevs nav priecīgs par šādu partneru lēmumu, tomēr pauž gatavību strādāt opozīcijā, ja nebūs citas izejas. „Daudz panākumu var būt arī opozīcijā, jo tā ir darba kontroles modelis, un mēs to varam ļoti labi darīt. Vienmēr ir iespējama arī sastrādāšanās starp koalīciju un opozīciju, bet tas ir atkarīgs no apspriežamajiem jautājumiem. Zatleram bija vēsturiska iespēja apvienot Latvijas iedzīvotājus, sadarbojoties ar Saskaņas centru,” saka Klementjevs.

Saskaņas centra līderis Nils Ušakovs jau paziņojis, ka ZRP interesējot tikai ministru vietas. SC izmantošot visas palamentārās metodes, lai pārliecinātu Valsts prezidentu pieņemt lēmumu, ka „reformu un tiesiskuma koalīcija” nav rīcībspējīga. SC piedāvājums paliekot nemainīgs – labākā koalīcija esot ZRP, V un SC.

Rīkos manifestāciju

Biedrība “Dzimtā valoda” paziņojusi, ka plāno sarīkot manifestāciju, protestējot par lēmumu atstāt apvienību SC ārpus valdošās koalīcijas, liecina biedrības pārstāvju paziņojums presei. SC atstāšanu ārpus valdošās koalīcijas biedrība novērtējusi kā izaicinājumu krieviem Latvijā.

“Krieviem Latvijā ir mests izaicinājums, kas nevar palikt bez atbildes,” uzsvērts paziņojumā, ko parakstījuši Vladimirs Lindermans, Jevgēņijs Osipovs un Aleksandrs Gapoņenko.

Viņi norāda, ka SC taktika nav attaisnojusies, tāpēc esot jāmaina cīņas taktika. Kā pirmie biedrības pasākumi minēti parakstu vākšana Satversmes grozījumiem, lai krievu valodai noteiktu valsts valodas statusu, kā arī gatavošanās masu pasākuma sarīkošanai.

“Mēs sākam gatavošanos manifestācijas sarīkošanai, kurā prasīsim pārtraukt krievvalodīgo iedzīvotāju diskrimināciju Latvijā. Tiks aktualizēti visi jautājumi – valoda, pilsonība, tiesības krieviem piedalīties valsts pārvaldē,” saka biedrības pārstāvji, minot, ka no manifestācijas jēga būs tikai tad, ja tajā piedalīsies desmitiem tūkstoši cilvēku.

Kad pasākumu varētu sarīkot, netiek minēts, raksta BNS.

Jau ziņots, ka biedrības “Dzimtā valoda” pēdējā aktivitāte bija Satversmes grozījumu iesniegšana Centrālajai vēlēšanu komisijai, kas vērsti uz valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai. CVK turpina parakstu pārbaudi, pēc kuras tiks sarīkota parakstu vākšana. Ja tiks savākts nepieciešamais parakstu skaits, grozījumus tālāk virzīs uz Saeimu.

SC līderi līdz šim ir norobežojušies no šīs biedrības aktivitātēm.

 

 

Komentāri (110)

disassociative 11.10.2011. 16.13

SC visu laiku ar kaut ko draud – Rubiks esot pa radio teicis, ka būšot sociālistiskā revolūcija, Urbanovičs solīja Biškeku, Lindermans manifestāciju, Agešins nekonstruktīvu opozīciju. ik pa brīdim runas par neparlamentārām aktivitātēm. Varbūt tiešām laiks iejaukties drošības policijai?

+41
-1
Atbildēt

5

    liidaka > disassociative 11.10.2011. 16.56

    Par sevi pārliecinātie nedraud? Tad jau PSRS ar savu 1940.gada ultimātu Latvijas valdībai bija par sevi ļoooti nepārliecināta.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > disassociative 11.10.2011. 16.51

    ..cilvēks, kurš ņēmis “pateicības” aploksnēs, iecelts par prezidentu politiski apšaubāmu darījumu rezultātā un savās personīgajās interesēs pieņēmis lēmumu par parlamenta atlaišanu, diez vai var mainīties tiktāl, lai kļūtu par politiskās ētikas jauno mērauklu. Tas ir, 11. Saeimas deputāta Zatlera pagātne neiztur jaunos standartus, kurus viņa Rīkojums Nr. 2 ir ienesis politiskajā procesā un attiecībā uz politiķiem. Tiesa, bijušais prezidents ir kaut kā spējis vēlētājus pārliecināt, ka viņa pārvērtībām var ticēt. Zatleram ir izdevies padarīt sevi par pārmaiņu ierosinātāju un adresātu vienlaikus, viņš pats simbolizē un iemieso pārveidojumus, kurus bijušā prezidenta lēmums ir izraisījis sabiedrībā un politiskajā vidē. Līdzīgi kā ierosinātie procesi virzās no apšaubāmas pagātnes uz, cerams, labāku nākotni, arī kādreizējais ķirurgs simetriski mainās tiem līdzi. Latvijas elektorāta gatavība attaisnot Zatlera grēkus un viņam personīgi visu piedot ir apbrīnojama un iedvesmojoša. ….
    http://www.delfi.lv/news/comment/comment/martins-vanags-rigas-laiks-zatlera-laimiga-vaina.d?id=41107283

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > disassociative 11.10.2011. 16.49

    Varbūt ir laiks arī kangaram no zoodārza saprast, kas ir SC?

    +16
    -2
    Atbildēt

    0

    Edzs > disassociative 11.10.2011. 19.51

    _”…Latvijas absolūtais vairākums pieprasa, lai Saskaņas centrs būtu valdībā. Ja nebūsim koalīcijā, aktīvi strādāsim opozīcijā, bet es jūs brīdinu, ka opozīcija nebūs konstruktīva. Ko tas nozīmē? Tad redzēsiet,” noslēpumains ir Agešins…”_
    ~~~~~~~~~~~~~~~~
    vinji mums atkal draud, bet ne to vien no vinjiem ir nacies piedzivot, mums nav iluziju, ta ka esam pie vinju naida pieradushi.
    lai ari nepatikami bet tomer labi ka mums velreiz tiek atgadinats kas patiesiba ir kas, bet slikti ka koalicija sezh atklats ienaidnieks kas sabotes darbu un par kura lidzshinejam darbibam liekas varetu gan valsts droshibas iestades ieintereseties.

    +16
    -1
    Atbildēt

    0

    Kā T Ā var būt?! > disassociative 11.10.2011. 16.48

    Draudēšana ir vājuma pazīme ;) Par sevi pārliecinātie nedraud…

    +20
    0
    Atbildēt

    0

Kaspars Špūle 11.10.2011. 16.15

“Krieviem Latvijā ir mests izaicinājums, kas nevar palikt bez atbildes,” uzsvērts paziņojumā, ko parakstījuši Vladimirs Lindermans, Jevgēņijs Osipovs un Aleksandrs Gapoņenko.

Kam tad īsti ir mests tas “izaicinājums” – krieviem, krievvalodīgajiem vai visu tautību sovokiem?
Un kā ar Ušakova paziņojumu, ka trešā daļa SC elektorāta esot latvieši?

+36
0
Atbildēt

2

    Inese Birzniece > Kaspars Špūle 11.10.2011. 20.12

    Izaicinājums tiek mests “latvjvalodīgiem”.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    reksa > Kaspars Špūle 11.10.2011. 19.50

    Tas ir labs! :)
    Opozicijā ir atstāti “latvieši”, kas balsojuši par SC.

    +14
    0
    Atbildēt

    0

lauma48 11.10.2011. 16.14

“Latvijas absolūtais vairākums pieprasa, lai Saskaņas centrs būtu valdībā.”

Tad vajadzēja likt lai balso. Jo 70% vēlētāju izvēlējās ko citu.

+36
-1
Atbildēt

2

    Valdis Ādamsons > lauma48 11.10.2011. 21.36

    Kāda viena trešā daļa?
    1/3=33,3333..periodā%!
    33,3&% – 28% = 5,3%, t.i.,lai vispār tiktu partija Saeimā pie solīšanas vispārējā gadījumā!
    Cita lieta:par 3% vairāk par 1/4 un tikai!

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    Vaira Tempele > lauma48 11.10.2011. 17.07

    Ar matemaatiku dazham ir probleema. Abosluutais vairaakums, padomaa tik! Man jau kaadaa 3. klasee iemaacija, ka 1/3<2/3.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu