Eirobrīnums • IR.lv

Eirobrīnums

3
Pauls Raudseps

Par spīti valdošajam pesimismam, ir arī cerīga versija par Eiropas valūtas nākotni

Viedokļu spektrs par eirozonas nākotni patlaban ir gana plašs. Tā «gaišajā» galā atrodas vienkāršie pesimisti, kuri paredz eirozonas saglabāšanos ilggadējā stagnācijā, bet tumšajā pusē pulcējas apokalipses pravieši, kuri paredz eirozonas sabrukumu un tai sekojošu jaunu, dziļu pasaules ekonomisko krīzi. 

Šādā viedokļu izklājumā grūti atrast vietu cilvēkam, kurš ar spraigu, smaidošu pārliecību stāsta, ka patlaban piedzīvojam daudz dinamiskākas Eiropas dzemdību sāpes un ka pēc gada eirozona varētu izrādīties labāk sagatavota jaunai izaugsmei nekā pārējās attīstītās ekonomikas.

To saka nevis kāds paviegls vērotājs, kas vienkārši vēlas sev pievērst uzmanību, bet gan Vācijas vecākās, jau 400 gadus pastāvējušās bankas – Berenberg Bank – galvenais ekonomists Holgers Šmīdings, kas strādājis arī Starptautiskajā Valūtas fondā un dažās no pasaules lielākajām finanšu institūcijām. Pirms nedēļas viņš izklāstīja savu redzējumu Swedbank Economic Outlook seminārā Stokholmā, kuru man bija iespēja apmeklēt. Ņemot vērā neatlaidīgi sliktās ziņas par eiro un tā nākotni, šķiet vērtīgi vismaz ieklausīties kompetenta cilvēka argumentos, kāpēc, viņaprāt, finanšu tirgi un žurnālisti kļūdās, jau tagad norakstot eiro.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu