Bez prievītes • IR.lv

Bez prievītes

5
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

SC frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs omulīgi teic: ja viņa «dialoga politika» arī šoreiz izgāzīsies, vietā nākšot jau citi pravieši ar «skaidrākām» metodēm

Jāņa Urbanoviča kabinetā Saeimā pie sienas ir karikatūra, kurā ilggadējais Saskaņas centra līderis uzgleznots kā donkihots, saviebtu seju sēžam uz brūna zirdziņa. Pie apvāršņa redzamas vējdzirnavas, to spārnus veido vārds «okupācija». Taču pats zīmējuma varonis otrdienas rītā nešķiet ne sadrūmis, nedz arī nesasniedzamu fantāziju apmāts. Tieši otrādi – viņš ir neparasti smaidīgs un omulīgs. Acīmredzot tic, ka šoreiz, beidzot, nevis uz jauna balta zirga, bet ar to pašu veco SC, iejās valdībā.

Ko viņi tur darīs un cik lielā mērā aizstāvēs tās pozīcijas, kuras izvirzīja pirms vēlēšanām, tas gan ir mazāk skaidrs. Savu premjerministru viņiem nevajag: «Vai tad mēs esam tik traki? Mēs labi zinājām, ko varam, ko nevaram.» Tiem, kuri tagad pārmet, ka SC esot gatavi atteikties no jebkuriem pirmsvēlēšanu solījumiem, lai tikai tiktu valdībā, Urbanovičs atbild: «Viņi saka: jūs esat nodevuši savu ideoloģiju! Vai arī jums tāda nav bijusi. Taisnība! Mums nav izteiktas partijas ideoloģijas, jo mūsu partijai ir valsts ideoloģija. Mēs piedāvājam dialogu Latvijai, kopdarbu. Kas ir pašlaik svarīgākais? Meklēt latvisko kašķi? Vai meklēt iespēju sadarboties? Mēs otro piedāvājam. Uzskatām, ka visa šitā nemitīgā viena politiskā spēka vai viena politiķa centība uzvarēt otru ir novedusi pie tā, ka mēs tagad buksējam.» Ja kāds publiski atgādina, ka tagad SC atkāpjas no pirmsvēlēšanu postulātiem, viņš mierīgi konstatē, ka «starp maniem vēlētājiem tik aktīvu SC dogmu aizsargu nav gadījies sastapt».

Vaicāts par ekonomikas politiku, Urbanovičs vispirms izklāsta, kāpēc līdzšinējais valdības kurss bijis nepareizs. Latu vajadzēja devalvēt, konsolidācija nav bijusi taisnīga, tādi lēmumi kā par airBaltic ir nemākulīgi novilcināti. Iesaistoties valdībā, SC noteikti prasīs, lai viņiem pierāda, kāpēc nevarot indeksēt pensijas. Liekas jocīgi, ka SC kopā ar Zatlera Reformu partiju tagad aicina šīs nepareizās politikas īstenotāju Valdi Dombrovski atkal uzņemties vadīt valdību un turpināt šo nepareizo kursu. Urbanovičs gandrīz vai ar baudu pasaka: «Vēl trakāk. Mēs esam pārliecinājušies, ka atpakaļceļa nav, ka debatēt vairs par to, kā būtu, ja būtu, nav jēgas. Mēs tieši otrādi – pieliksim plecu, lai tās šausmas ātrāk beidzas.» Lai gan tikai pirms dažām minūtēm teicis, ka SC būs jāpārliecina, ka nav iespējams indeksēt pensijas, drīz vien atklājas, ka šajā jautājumā neko daudz vairs nevarēs izdarīt: «Iedomāsimies brīnumu, ka Urbanovičs ir premjers. Nekas cits nebūtu iespējams, kā zīmēt 2012.gada budžetu pēc Vilka un Dombrovska lekāliem. Un tas būtu tikai gudri un godīgi.» Varbūt paturot prātā prezidenta Bērziņa norādījumus, ka ekonomiskajā politikā jābūt pēctecībai, Urbanovičs paziņo, ka «2012.gads ir Dombrovska valdības budžeta gads, pat ja tur nav Dombrovska».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu