Pedagogu algām piešķir 214,4 miljonus latu • IR.lv

Pedagogu algām piešķir 214,4 miljonus latu

24
Skolā. Foto: Reinis Hofmanis, F64

Šogad vienam skolēnam sekos 677,4 lati 

Valdība otrdien pedagogu algām kopumā piešķīra 214,4 miljonus latu visam mācību gadam, vēsta BNS.

Finanšu ministrija (FM) gan iebilda, ka privāto bērnudārzu skolotāji, kuri apmāca piecus un sešus gadus vecos bērnus, nevar saņemt finansējumu no mērķdotācijām pašvaldībām, bet gan no īpašas budžeta programmas, kas ir izveidota speciāli šim mērķim. Pretējā gadījumā valsts un pašvaldību pārskati sniedz neprecīzu informāciju.

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) šo kārtību precizēs 2012.gadā, bet līdz gada beigām piešķirs naudu no mērķdotācijām pašvaldībām. Šogad vienam skolēnam sekos 677,4 lati.

Pamata un vispārējās vidējās izglītības iestāžu, speciālo un profesionālo skolu pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām piešķirti 145 676 256 lati.

Interešu izglītības programmu un sporta skolu pedagogu daļējai darba samaksai un sociālajām iemaksām piešķirti 7 167 388 lati, pašvaldību speciālajām pirmsskolas iestādēm, internātskolām, attīstības un rehabilitācijas centriem un speciālajām internātskolām bērniem ar fiziskās un garīgās attīstības traucējumiem – 49 231 621 lats, savukārt pašvaldību izglītības iestādēm bērnu no piecu gadu vecuma apmācībā nodarbināto pedagogu darba samaksai un sociālajām iemaksām – 12 324 000 latu.

IZM paskaidrojusi, ka no 1.septembra darbojas jauna speciālā izglītības iestāde “Saulespuķe” ar speciālajām pirmsskolas grupām Rundāles novadā, kā arī atvērtas jaunas speciālās pirmsskolas grupas bērnudārzos Baldones novadā un Siguldas novadā.

No 2011.gada 1.septembra nav izmaiņu saistībā ar pedagogu atalgojumu, un aprēķina metodika nav mainīta. Mērķdotācijas pašvaldības izglītības iestāžu un privāto izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai tiek aprēķinātas un sadalītas pēc vienotiem principiem, ņemot vērā skolēnu skaitu izglītības pakāpē attiecīgajā teritorijā un izglītības iestādē īstenotās mācību programmas.

Mērķdotācijas aprēķins pašvaldībām pedagogu atalgojumam un speciālo izglītības iestāžu uzturēšanas izdevumiem veikts, pamatojoties uz pašvaldību ievadīto un apstiprināto informāciju Valsts izglītības informācijas sistēmā (VIIS) – skolēnu skaitu izglītības pakāpē attiecīgajā teritorijā un izglītības iestādē īstenotajām mācību programmām, kā arī Ministru kabineta noteikumos paredzētajiem koeficientiem. Tā kā mācību gads un finanšu gads ir atšķirīgi periodi, finansējums 2011.gada septembrim-decembrim tiek aprēķināts tikai tad, kad skolas un pašvaldības iesniegušas un apstiprinājušas informāciju par skolēnu skaitu jaunajā mācību gadā, kas atbilstoši MK noteikumiem VIIS jāievada septembra sākumā noteiktajos datumos.

IZM republikas pilsētu/novadu kontos pārskaitījusi daļu no 2011./2012.mācību gada nepieciešamā finansējuma pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām – pārskaitījuma apmērs atbilst 1/4 daļai no iepriekš apstiprinātās mērķdotācijas apmēra šā gada pēdējiem četriem mēnešiem, kas nodrošinās savlaicīgu pedagogu atalgojuma izmaksu par septembri.

 

Komentāri (24)

Inga Kalniņa 04.10.2011. 22.02

Pie reizes arī Rīgu vajag “noslaucīt” no zemes virsas kā visa ļaunuma perēkli…

+2
0
Atbildēt

0

janazakovica 04.10.2011. 21.19

visa valsts ir degradeta un izglitibas sistema lepni iet pirmajaas rindaas..

0
-1
Atbildēt

0

egfoto 04.10.2011. 18.43

Slēgt visas skolas, kur ir zem 100 skolēniem.
Cik var dotēt tos neefektīvos augoņus.

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu