Zatlera atbildība • IR.lv

Zatlera atbildība

172
Valdi Zatleru pēc nakts lēmuma 1.oktobrī intervē žurnālisti. Foto: Arnis Bērziņš
Sanita Upleja

Ja Zatlera mērķis bija vairot atbildību, tad nu jāsāk pašiem ar sevi

Izdodot slaveno rīkojumu Nr.2 un līdz ar to iekustinot 10.Saeimas atlaišanas procesu, toreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers uzņēmās vadīt procesu, ko varētu dēvēt arī par atbildības vairošanu. Prasības pēc tiesiskuma, pēc lēmumu skaidrošanas un saprotamas pieņemšanas, pēc vēlētāju nemānīšanas būtībā ir atbildības, ar kuru mūsu valstī visos līmeņos ir stipri vāji, prasīšana un atbildības vairošana. Vēlētāji referendumā jūlijā prasīja atbildību no 10.Saeimas par oligarhu balstīšanu, par krīzes lēno pārvarēšanu, par bezdarbu, par pašu nelaimīgajiem kredītiem un citām viņiem pašiem vien zināmām lietām.

Tagad 10.Saeima ir vēstures mēslainē, 11.Saeima ir ievēlēta, un nu sācies jauns atbildības atskaites laiks, kas neattiecas vairs uz oligarhiem un nežēlastībā kritušajiem 10.Saeimas deputātiem, bet, pirmkārt, jau uz pašu atbildības laikmeta sācēju V.Zatleru un viņa komandu Zatlera Reformu partijas veidolā. ZRP ir jāapzinās, ka ienākot politiskās cīņas arēnā ar tiesiskuma un reformu karogu rokā, prasības pret viņu pašu rīcību un atbildību par saviem darbiem un vārdiem ir visaugstākās. Taču, kā rāda valdības veidošanas process, ar savu atbildību ZRP nesokas, priekšvēlēšanu solījumi ir aizmirsušies tikpat ātri kā pašu zākātajiem vecajiem un ne īpaši godīgajiem politiskās spēles veterāniem.

Nosliece uz SC

Vērojot Latvijas sabiedriskajā telpā virmojošo, brīžam stipri kaismīgo diskusiju par iespējamo “Saskaņas centra” iesaistīšanu nākamās valdības koalīcijā, dīvains liekas apstāklis, ka uzmanības smaguma centrs ir nosvēries uz SC pusi. Tagad tiek saukti gan “neapgāžami” argumenti, kāpēc SC jāņem valdībā par spīti visam, gan apelēts pie Latvijas nākotnes, lūdzoties neņemt SC valdībā.

SC “brīnumainās pārvērtības” pēc vēlēšanām, protams, ir iespaidīgas un pat elpu aizraujošas, taču, manuprāt, pamata diskusijai būtu jābūt par to, kā rīkojas ZRP, kuras dēļ vispār šīs vēlēšanas notika un kura, ņemot vērā rekorda īso partijas veidošanas laiku, būtībā ir šo vēlēšanu uzvarētājs. To būtībā arī atzinis vēlēšanu matemātiskais uzvarētājs SC, labprātīgi nododot valdības veidošanas iniciatīvu ZRP rokās.

Lai arī pēc vēlēšanām Latvijā nav pierasts atkāpties pavisam netālu pagātnē un paraudzīties vēl pirms pašām vēlēšanām dotajos solījumos, tā vietā sākot no “baltas lapas”, tomēr es atgādināšanu pašas ZRP valdes lēmumu. Tātad 2011.gada 14.septembrī ZRP valde noteikusi, ar kurām partijām un kādā secībā sāks sarunas par koalīcijas veidošanu pēc 11.Saeimas vēlēšanām.

“Pirmajā vietā potenciālo sarunu partneru sarakstā ir “Vienotība”, tobrīd informēja ZRP preses pārstāve Daiga Holma. ZRP mēģinās panākt vienošanos par valdības veidošanu ar trim partijām šādā prioritārā secībā – vispirms ar “Vienotību”, tad ar Nacionālo apvienību “VL-TB/LNNK” un tad ar SC. “Galvenais un svarīgākais koalīcijas partnera izvēles kritērijs būs iespēja realizēt mūsu piedāvātās reformas ekonomikas, politiskās sistēmas un sabiedrības saliedētības jomā,” teikts ZRP paziņojumā.

Ko mēs redzam pēc 17.septembra vēlēšanām? ZRP sāk sarunu pirmo kārtu ar “Vienotību”, tiekas ar NA un SC. Tiktāl viss it kā atbilstu valdes noteiktajām vadlīnijām. Tālāk jau pirms otrās sarunu kārtas, kurai saskaņā ar ZRP un “Vienotības” norunu jānotiek kā trīspusējām sarunām ar NA un SC, kā pārsteigums nāk vēsts, ka ZRP tomēr notikusi vēl viena atsevišķa tikšanās ar SC, turklāt ar vīzdegunīgu Edmunda Sprūdža piebildi, ka ZRP par katru tikšanos neatskaitās “Vienotībai”. Pavisam neskaidri ir signāli no pašas ZRP un SC par iespējamām paralēlām ekspertu grupām viedokļu saskaņošanai.

Pēc vairāku dienu jucekļa un “Vienotības” publiski paustā apjukuma ZRP ievieš skaidrību, ka darbs pamatā tomēr notiek ar “Vienotību”, ar kuru kopā tad arī tiks lemts par trešā koalīcijas partnera piesaisti. Tikmēr gan ZRP ar SC jau paspējusi panākt vienošanos teju visos jautājumos. Tiktāl kopumā, pat ja ZRP ir formāli izpildījusi valdes lēmumu un tikusies noteiktā secībā ar iespējamajiem sadarbības partneriem, acīmredzama tomēr ir īpaša nosliekšanās par labu SC un pārspīlēta ieinteresētība “ievilkt” to valdībā. Neko līdzīgu no ZRP neredzam NA virzienā.

ZRP rīcība pirmajās divās nedēļās pēc vēlēšanām neatbilst pašu solītajam pirms vēlēšanām un raisa pamatotas šaubas par tās patiesajiem nodomiem

Tādējādi pagājušās piektdienas ZRP nakts lēmums, aicinot veidot valdību ar SC, kas kārtējo reizi pārsteidz gan “Vienotību”, gan lielu daļu ZRP vēlētāju, patiesībā ir likumsakarīgs iznākums ZRP rīcībai pēdējo divu nedēļu laikā. Tomēr būtībā var teikt, ka ZRP rīcība pirmajās divās nedēļās pēc vēlēšanām neatbilst pašu solītajam pirms vēlēšanām un raisa pamatotas šaubas par tās patiesajiem nodomiem.

Lietas kopsakarā

Man nav nekas iebilstams pret faktu, ka SC piedalās valdības veidošanā, tomēr visas lietas notiek noteiktā vēsturiskā kopsakarā jeb šeit un tagad. Un no šāda viedokļa raugoties, SC šobrīd nav vietas valdošajā koalīcijā divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, ja valdības veidošanas iniciatīva ir ZRP rokās un tā tiešām vadās pēc saviem priekšvēlēšanu solījumiem, tad trešajam koalīcijas partnerim ir jābūt NA, jo ar to ir acīmredzami vairāk saskarsmes punktu ekonomiskajos, nacionālajos un tiesiskajos jautājumus. Turklāt šādai koalīcijai ir pieklājīgs vairākums Saeimā. Otrkārt, ja reiz šīs vēlēšanas ir bijušas pēc pašas ZRP sludinātā par tiesiskumu un pret oligarhu balstītājiem, tad kādi ir argumenti izvēlēties konsekventu oligarhu balstītāju SC pretstatā tiesiskumu aizstāvējušajai NA?

Paņemot SC šoreiz valdībā, nedz tiesiskums, nedz atbildība netika vairoti. Tieši otrādi – galvenais ieguvējs būs oligarhu balstītājs SC, jo ar vēsturisku un pirmreizēju ieiešanu valdībā būtībā tiks atalgots gan par oligarhu balstīšanu, gan par savus vēlētājus mānošo politiku, ja ņemam vērā SC “brīnumainās pārvērtības” laikā pēc vēlēšanām. Līdz ar to politiskā vide un kultūra Latvijā nekādi netiks uzlabota. Tieši otrādi – tiks nostiprināts princips, ka pēc vēlēšanām apmetot kažoku pilnīgi uz otru pusi, var iegūt vietu pie reālām valsts pārvaldes svirām. Tāds princips, pat ja šķiet pievilcīgs kādai vēlētāju grupai, nav un nevar būt izdevīgs valstij ilgtermiņā. Un tā nu gan ir V.Zatlera atbildība.

Raksta autore ir neatkarīga žurnāliste

 

Komentāri (172)

ilmisimo 03.10.2011. 12.01

Tāpēc paliek cerības tikai uz tādiem cilvēkiem kā Valdis Liepiņš un co.
_________________________________________________________
Tie jau laikam iespundēti tankā.

+12
0
Atbildēt

0

Pēterītis 03.10.2011. 10.29

Zatlera galvenā atbildība ir par tautsaimniecības modeli, kāds turpmākajos gados tiks realzēts Latvijā. Izšķiršanās ir starp austrumiem un rietumiem , starp biznesu ar korumpētu likumības sargu kropļotu konkurenci un tiesiskiem spēles noteikumiem, kas paver ceļu radošai uzņēmējdarbībai. Ja Latvija ir pēdējā vietā Eiropā izgudrojumu realizācijā un ar zemāko konkurētspēju starp Baltijas valstīm, ja mūsu radošie prāti savu realizāciju meklē aiz robežām, tas ir nepārprotams signāls, kādā virzienā pārorientējama tautsaimniecība. Vai tiesiskuma noliedzēji ir labākie partneri Dombrovska uzņemtajam kursam uz šādām reformām, par to Zatleram kopā ar Ķili vēlreiz derētu nopietni pārdomāt. Nebūtu prāta darbs iet “Par labu Latviju” vadītāja Ulmaņa pēdās, kurš arī noticēja dažu politiķu labošanās idejai.

+13
-1
Atbildēt

0

mary75 03.10.2011. 07.24

Jā, iesākumā, kad parādījās tā informācija, ka ZRP izvēlējusies par koalīcijas partneri SC, bija tāda doma, ka kuluaros notikusi vienošanās starp ZRP un V, ka tā arī atbalstīs šo lēmumu, un, reizē ar zināmām šaubām, to varēja uztvert arī kā zināmu pozitīvu momentu, kas ļautu veicināt sab. integrāciju..
Kad izrādījās, ka tas lēmums tika pieņemts bez V piekrišanas, tas radīja izbrīnu.
Kad V jau, faktiski, paziņojusi, ka neatbalstīs šo koalīciju, vienīgais, ko Z var darīt – ieslēgt atpakaļgaitu, pateikt, ka bez V atbalsta nekāda koalīcija ar SC nav iespējama, un veidot loģisku koalīciju ar V un NA.
Ja viņš, tomēr, turpinās ieturēt līniju uz koalīciju ar SC, nu tad tiešām jāmeklē, kādi tam ir īstie iemesli, jo valstij tas nāks tikai par sliktu, var radīt šķelšanos gan ZRP, gan V, un, beigu beigās, novest pie ZRP daļas, SCV, un ZZS koalīcijas.
Jo, ja būs koalīcija SC ar ZRP, daļa ZRP biedru atkritīs, un 50 vietas tiem nebūs.
Un uz koalīciju ar SC Zatleri nemitīgi kūda Freimanis.
Ja Zatlers tik ātri aizmirsa cīņu par tiesiskumu, jo tiesiskumu SC jau nu nesimbolizē nekādā gadījumā, tad, kāda garantija, ka tikpat ātri viņš neaizmirsīs arī cīņu pret oligarhiem?
V nostādīta divdomīgā situācijā.
No vienas puses, ja nu pēkšņi patiešām draudēs koalīcija ZRP, ZZS, SC, V jāiesaistas, lai neļautu nolaist valsti līdz kļiņķim, no otras puses – tas viss tad jau izskatīsies pēc šantāžas.
Cerams jau, ka Zatlers vai tie, kas viņa partijā, neaizies līdz tādam absurdam un pieņems loģisku lēmumu.

+13
-2
Atbildēt

17

    Roberts Gūtšmits > mary75 03.10.2011. 10.20

    >> Bet
    Sagrūs, sašķelsies tieši jenotība. Principā jau tur pat nav, kam grūt, jo izrādās, ka jenotība kā partija tā arī nav joprojām nodibināta. Bet ir bijusi tikai kārtējā vēlētāju muļķošanas PR akcija pirms vēlēšanām. Pretējā gadījumā – kas tas tāds par veidojumu „Pilsoniskās Savienības” (jau sen it kā likvidētas partijas) valde ?? Kura te klārē pa labi un pa kreisi savus „īpašos viedokļus” par koalīcijas veidošanu ?
    Zatleriešiem pilnīgi pietiks, ka koalīciju ar saskaņu atbalstīs kaut vai tikai Štokijiešu deputāti. Iedos Pabrikam ārlietas un klārs ! Stabilai valdībai pilnīgi pietiks!
    A visi tie kŗŗŗistovski un indi šļakštošās āboltiņas varēs doties gurķus marinēt … : )))

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    inesite15 > mary75 03.10.2011. 13.15

    :))) – ” … izņemot V un NA.” – pašam smiekli nenāk ? Vai maizes darbs ?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    inesite15 > mary75 03.10.2011. 13.17

    “Atpakaļgaita – saprātīgākais, ko var izdarīt. ”

    ##########################################################

    A SHROTI ???

    0
    0
    Atbildēt

    0

    inesite15 > mary75 03.10.2011. 07.40

    “Ja Zatlers tik ātri aizmirsa cīņu par tiesiskumu … ” – TIESISKUMU ?

    Āboltiņa ( neatkarīga žurnāliste ? ) arī aizmirsa ???
    Gadu atpakaļ tak aģitēja par SC … – ?

    Laikam gan nekādi pekstiņi – ne ar partijām, saucamajām, un pat ne ar to nr.2 nebūs TAS – TAS ka tik nav tas, ka ES un Lieljam brālim pieriebusies tā riešanās – NEDOD IECERĒTO EFEKTU – ?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    katzchenjulja > mary75 03.10.2011. 14.16

    Manuprāt, Zatleram ir problēmas ar mugurkaula stingrību. Kā niedra lokas. Tikai jautājums – kurš pūš vēju?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 03.10.2011. 14.43

    Lama – es te pārrakstījos, Freimanis kūda Zatleri atmest aizspriedumus par tiem “sadomātiem oligarhiem”, un iesaistīt koalīcijā arī ZZS, ne tikai SC.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 03.10.2011. 10.24

    to Bet Džeri!
    “Tā kā šaubos, vai Zatlers otrreiz uzdrošināsies piekrāpt vēlētājiem doto solījumu”

    Netici, kad kads deklare, ka “pec pirmas reizes vel nav pidars”

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > mary75 03.10.2011. 08.41

    @rolands
    Baidos, ka pēdējo dienu notikumi parāda- NA vajadzētu atturēties no sadarbības ar ZRP. Ja ZRP ir gatavi uz kaut ko tādu, tad viņi var nodot jebkādus ideālus. Tā jau vairs nav diplomātija vai stratēģiskā domāšana, bet prasta līšana uz vēdera Puķina priekšā.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    Gunārs Nažinskis > mary75 03.10.2011. 09.15

    Pilnībā piekrītu viedokļiem, ka Vienotībai nevajag iesaistīties šajā cirkā un jāveido spēcīga nacionālā opozīcija.

    Ja Vienotība ies ar kangaru Zatleru, tad tautai vairāk vienkārši nebūs it nekādu politisko virzienu ko ieturēt.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > mary75 03.10.2011. 08.41

    Manuprāt, “zelta akcija” ir nodota V. Varbūt tāds arī bija plāns? Bez V koalīcija nesanāk vispār (ja SC izpilda solījumu novērsties no rubiku partijas, kas tiek definēta kā sarakanā līnija un ja neņem zemniekus – ups, atkal sarkanā līnija). Arī “pieredzējuša premjera” ne Zatleram, ne SC nav.

    Atpakaļgaita – saprātīgākais, ko var izdarīt. Jācer, ka V savu zelta akciju var normāli izspēlēt.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 03.10.2011. 10.51

    Vispār, pat es, būdams ļoti liberārs cilvēks, kas mēģina nevis nosodīt, bet, izprast citu rīcības motivāciju, esmu mērenā šokā pēc kārtējā Zatlera kategoriskā un neadekvatā paziņojuma,_ ka tikai tanki to var atturēt viņa sadarbību ar SC.
    Manuprāt, tas jau aizgājis irracionalā vai psihopataloģijas lauciņā, ar loģikas likumiem to izskaidrot vairs nav iespējams.
    Tiešām viss tas Z projekts no paša sākuma bija vēlētāja “uzmešana”, vēl arvien negribas tam ticēt?
    Un ko domā visi pārējie ZRP biedri?
    Manuprāt, tas beigsies ar Z partijas ātru šķelšanos, ja tikai netiks ņemta palīgā ZZS, lai varētu savākt to vairākumu, tā koalīcija ātri izjuks.
    Varu iedomāties, kā tagad berzē rokas Lembergs.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mary75 03.10.2011. 10.46

    ..Jo, ja būs koalīcija SC ar ZRP, daļa ZRP biedru atkritīs, un 50 vietas tiem nebūs.
    Un uz koalīciju ar SC Zatleri nemitīgi kūda Freimanis.
    ________________________________________________________
    Atkritīs?

    Tas atkarīgs no Zatlera rīcībā esošajiem argumentācijas tankiem.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > mary75 03.10.2011. 08.27

    Viņš to [cīņu pret oligarhiem] ir aizmirsis jau sen, ja vien tas jebkad ir bijis kaut kas patiess, nevis tikai poza, jo SC ir tieši tikpat atkarīga no oligarhiem un viņiem izdabājoša, kā jebkura cita partija izņemot V un NA. Lai gan arī NA iekšā ir TB/LNNK, ko savulaik sponsorēja oligarhi.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mary75 03.10.2011. 11.35

    Un ko domā visi pārējie ZRP biedri?
    __________________________________________
    Austris Grasis. Piemēram.

    Gaida tankus?

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 03.10.2011. 11.52

    Un, šinī kontekstā iederas arī “prezidenta” Bērziņa paziņojums uzticēt valdības veidošanu taisni SC.
    Pēc paziņojuma par tiem “tankiem” patiešām rodas zināmas nepatīkamas asociācijas.
    Vispār, tagad Zatleris ar savu ZRP sašķeļ un radikalizē sabiedrību tā, kā nevienam Iesalniekam vai Lindermanim pat sapņos nav rādījies, un tas ir trakākais.

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > mary75 03.10.2011. 09.19

    Džeri!
    Vai zatlers, kā galveno kārti vēlēšanās nespēlēja pret ZZS kā oligarha partiju! Vismaz spēlē parādījās abu pušu savstarpējs naids ! Tā kā šaubos, vai Zatlers otrreiz uzdrošināsies piekrāpt vēlētājiem doto solījumu un sadarbosies koalīcijā arī ar ZZS!??? Tas šķiet pilnīgi neticami!
    Piekrītu, ka Vienotībai ir zelta kārts un tā ir , manuprāt , jāizspēlē koalīcijai ar NA un jāprasa, tad, lai pieņem līdzsvaram šo apvienību koalīcijā V+NA!Citādi nav ko ķēpāties un nograut ticību vismaz 2/3 no V vēlētājiem, kuri balsojuši par PS!!!! Piemēram, es, par nacionālu valsti, kas tika sludināts no Vienotības puses, kā viens no pamatprincipiem!!!!
    Visām tautām ir pašnoteikšanās tiesības un es negribu nekādu kursu uz Putina Krieviju, ko tik ļoti vēlas U2! gribu dzīvot savā latviskā Latvijā nevis sazināties ar krieviem kaut kādā dīvainā starpnāciju valodā! Lai dodas uz savu etnisko dzimteni un tur sazinās bez problēmām ar savējiem, ja tas viņiem ir galvenais. Man ir apnicis gaidīt un gaidīt, kad man tie krievvalodīgie nespiedīs manu pašcieņu savā valstī.
    Par ko es cīnījos TF laikā? Vai tad ne par savu nacionālu valsti? Nafig man tāda krievvaodīga valsts ar kursu uz austrumiem, kad 25% uzurpē varu Latvijā!

    +18
    0
    Atbildēt

    0

    Pēteris Penka > mary75 03.10.2011. 08.28

    Manuprāt V šajā cirkā nav jāiesaistās. Pat valsts stabilitātes dēļ nē. Jau visu iepriekšējo saeimu V to tikai vien darīja, ka stabilitātes dēļ upurēja tiesiskumu un savus principus. Kā labi redzams tad 10. saeima “stabili” nostrādāja tikai gadu. Bet V pazaudēja daļu savu vēlētāju.

    Ir jāveido nacionāla opozīcija kopā ar NA. Arī tāda pieredze LV politikā nav bijusi un tas arī būtu vēsturisks solis, līdzīgi kā koalīcija ar kreisajiem oligharhu atbalstītājiem, kažoka pārmetējiem un biškekistiem SC.

    +21
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu