Pilskalnes pagastā elektrības vadu dēļ upurē dižkoku • IR.lv

Pilskalnes pagastā elektrības vadu dēļ upurē dižkoku

8
Apzāģētie ozola zari un elektrības trase. Foto: Jānis Dābols
Laura Hila

Vietējie iedzīvotāji satraukti par “Latvenergo” brutālismu, zāģējot kokus

Pilskalnes pagastā, tīrot elektrības pārvades līnijas, iespējams, nozāģēts valsts nozīmes dižkoks. Nozāģētās gobas (Ulmus glabra) apkārtmērs ir pieci metri. Par valsts nozīmes dižkoku gobu var saukt jau no četru metru platuma, noteikts Ministru kabineta atbilstošajos noteikumos.

Par notikušo Ir.lv ziņoja satraukts lasītājs Jānis Dābols, kurš norāda arī uz citām lielo un vērtīgo koku, piemēram, ozolu, brutālām apstrādes metodēm šajā pagastā, atbrīvojot ceļu elektrības līnijām. Par nodarīto postījumu ziņots Dabas aizsardzības pārvaldei un reģionālajai vides pārvaldei.

Dižkoks atradies elektrības pārvades tīklu tuvumā. Veicot trašu tīrīšanu, valsts a/s “Latvenergo” izzāģē kokus, kuri varētu būt bīstami elektrības vadiem. Pilskalnē cietusi nav tikai vecā goba, bet arī ozolu zari, kuri tiecas uz elektrības vadu pusi, jo tie tiek apzāģēti, atstājot „ievainotus” kokus. Tas viss tiek darīts saskaņā ar elektropārvades līniju aizsargjoslu likumu, kas nosaka, cik tālu no tās koki un to zari ir apzāģējami.

Uz notikuma vietu pagājušajā nedēļā devās dabas aizsardzības inspektors. Pēc nogāztās gobas apskatīšanas speciālistu domas par koka aizsargājamību dalās. Koks bijis bīstams, jo tā zari ieauguši elektrības vados, turklāt gobas divi zari bijuši bojāti, portālam Ir.lv stāstīja dabas aizsardzības pārvaldes inspektors Guntis Akmentiņš. Turklāt šī goba kā aizsargājams objekts neesot iekļauta ne valsts, ne vietējās nozīmes katalogā.

Inspektors Akmentiņš stāsta, ka ir „jāizvērtē koka bīstamība un, ja koks atrodas joslas zonā, tātad tas ir bīstams. Ir jādod atļauja koka nociršanai. Katru nozāģējamo koku novērtē speciālisti un dod rekomendācijas, kā to labāk nozāģēt”.

Ar Pilskalnes pagasta padomi koka nozāģēšana netika saskaņota, jo tas neesot pašvaldības īpašumā. Pagasta padomes vadītāja Aina Vadzīte „neatbalsta dižkoku zāģēšanu, jo esot jāizvērtē, vai koks patiešām traucē”. Saimnieki, caur kuru zemēm iet elektrības līnijas, saņēmuši informatīvu vēstuli par trašu tīrīšanu.

Dabas pētnieks un dižkoku aizstāvis Guntis Eniņš teica, ka šī goba, kas sasniegusi jau piecu metru platumu, varētu būt „kādus 300 gadus veca” un pavisam droši šo gobu varot saukt par valsts nozīmes dižkoku. Šādu koku izzāģēšana ir „briesmīgs posts” un „likuma nezināšana neatbrīvo no atbildības”, saka Guntis Eniņš.

Trašu tīrīšanai “Latvenergo” par koku izzāģēšanu noslēdzis līgumu ar apakšuzņēmēju SIA “Solutions”. Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāve Gunta Gabrāne zina teikt, ka šajā gadījumā sods par koku nociršanu uzliekams apakšuzņēmējam, kas konkrēto darbu ir veicis. Zemes saimnieks, kura zemes gabalā notikusi koka nozāģēšana, var vērsties policijā.

 

Komentāri (8)

piziks 03.10.2011. 12.49

Var jau daudz muldēt, lai pastulbus, nekaunīgus un slinkus elektrozāģerus attaisnotu, bet likums sargā pašu gobu ar tās apkārtmēru, — kurš likums prasa, lai sargājamais koks būtu kādā katalogā? Un tādas muļķības saka valsts apmaksāts inspektors?

+2
0
Atbildēt

0

ievuliitis 03.10.2011. 12.28

Vai Latvenergo zāģeri vismaz aizsmērē zāģējuma vietu ar attiecīgu aizsarglīdzekli?

+2
0
Atbildēt

0

Agnese Lûse 03.10.2011. 10.41

Nemaz nebrīnīšos ja kādam tie koki ievajadzējās un elektrību vadu ievilkšanu bija tikai kā iegansts,lai kokus brutāli nozagētu !

+1
0
Atbildēt

1

    ilzezeebolde > Agnese Lûse 03.10.2011. 10.59

    Jā, kādam noteikti savajadzējās vecus praulus savu bišu saimju apdullināšanai.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu