Raidījums: Prezidents valdības veidošanu var uzticēt SC • IR.lv

Raidījums: Prezidents valdības veidošanu var uzticēt SC

64
Jānis Urbanovičs (no kreisās), Andris Bērziņs un Nils Ušakovs. Foto: Raitis Plauks, F64

Andris Bērziņš SC vienošanās ar Krievijas „Vienoto Krieviju” uzskata par partijas prestiža jautājumu

Ja partijas nespēs pašas vienoties par valdības koalīcijas modeli un premjeru, tad Valsts prezidentam Andrim Bērziņam neatliks nekas cits, kā uzticēt valdības veidošanu vēlēšanu matemātiskajam uzvarētājam – Saskaņas centram (SC), ziņo TV3 raidījums ,,Nekā personīga”.

Lai gan prezidents par savu plānu neatklāj, tomēr, ja partijām neizdosies vienoties, Bērziņš ķeršoties pie Eiropas valstu demokrātijās un iepriekš arī Latvijā lietotās tradicionālās prakses – priekšroka valdības veidošanā tiek dota tai partijai, kas saņēmusi visvairāk balsu. Tā prezidentam šķietot loģiskākā izeja no situācijas, liecina „Nekā personīga” rīcībā esoša neoficiāla informācija.

Tas nozīmē, ka uzdevumu sastādīt valdību saņemtu viens no diviem SC premjera amata kandidātiem – Nils Ušakovs vai Jānis Urbanovičs. Lielāka iespēja, ka tas būtu Urbanovičs, jo prezidents kā vēlamāko minējis, ka premjera nominants būtu starp Saeimā ievēlētajiem politiķiem, turklāt Urbanovičs no vēlētājiem ir saņēmis vislielāko plusiņu skaitu, vēsta raidījums.

Iniciatīvas nodošana SC gan varētu novest pie tā, ka valdības veidošana kļūtu par izrādi uz vairākiem mēnešiem ar vairākiem cēlieniem, jo skaidrs, ka SC sagatavotajam valdības modelim Saeimas vairākuma atbalsta nebūtu. Laiks būtu zaudēts un viss process jāsāk no gala. Toties ieguvums – ka demokrātiskās valstīs pieņemtā pieklājība būtu ievērota un SC turpmāk būtu atņemts iegansts žēloties, ka tiem vispār nav dota valdības veidošanas iespēja, secina raidījums.

Raidījuma vaicāts, vai prezidentu bažīgu nedara SC līgums ar Krievijas varas partiju „Vienotā Krievija”, Bērziņš atbildēja, ka tas vairāk SC vajadzīgs kā prestiža apliecinājums.

Runājot par to, vai līgums ar Kremļa partiju ir arguments, kas varētu traucēt SC strādāt valdībā, prezidents atzina: “Es nedomāju, ka tas ir arguments. Tas ir drīzāk viņu prestiža stiprināšanai. Es nedomāju, ka tie cilvēki ir tādā veidā orientēti, ka viņi strādās kāda cita labā.”

Tikmēr svētdienas vakarā, atsaucoties uz sociālajos tīklos pausto aicinājumu, nedaudz vairāk kā 40 protestētāji bija pulcējušies pie Saeimas, lai iebilstu pret SC ņemšanu koalīcijā, vēsta aģentūra LETA. Protestētāji ieradušies ar papīra mēslu dakšu, kā arī īstu mēslu dakšu, kurai uzdurti vīna pudeļu aizbāžņi.

 

Komentāri (64)

buchamona 02.10.2011. 21.07

Man vēl joprojām Bērziņu ir grūti nosaukt par prezidentu :), bet – es tikai atbalstītu šādu soli. Darbs valdībā jau tādēļ neapstājas, man pat šķiet, ka pēc šāda scenārija Dombrovskim palielinās izredzes turpināt savu prmjerēšanu arī jaunajā valdībā, bet Bērziņš būs kārtīgi ” pačakarējis” SC, vēl vairāk atkailinot viņu bezspēcību :)

+17
-1
Atbildēt

18

    mary75 > buchamona 02.10.2011. 21.26

    Nu tas jau pēc Ļeņina – jo sliktāk, jo mums labāk.
    Defolts kā līdzeklis NA un V reitinga celšanai tā kā nedaudz par traku.
    Skatos, mums te daudz revolucionāru.
    Jāmeklē kompromisi, nevis jātaisa defolti.

    +5
    -13
    Atbildēt

    0

    Liene > buchamona 02.10.2011. 21.54

    “Aldis
    Visā pasaulē valsts nodevējiem piespriež nāves sodu.
    +1 ATBILDĒT 2.oktobris 2011 21:33”

    — Bet jūs neesat “visa pasaule”, bet nevalsts, tātad valsts nodevējs apbalvojams ar Trīs zvaigžņu ordeni par to, ka cīnās ar šo nevalsti, pietuvinot ar to labākos laikus, kad nevalsts beidzot kļūs par normālu valsti.

    Un arī jums būtu jāzina, ka nāves sods Latvijā atcelts, izņēmums soda izpildīšanā ir tikai kara laiks. Kāpēc esat tik analfabēts? Vai esat pabeidzis latviešu skolu?

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    Leflere > buchamona 02.10.2011. 22.55

    piekrītu Dzerim. Pilnīgs bērnudārzs. Agrāk IR.LV bija patīkami lasīt komentārus. Tagad, gluži kā visos Latvijas portālos komentētāju prātus pārņēmis populisma un dažbrīd radikāla nacionālisma mistrojums. Demokrātiskās vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusī partija tiek uzskatīta par okupantiem un pareģots pasaules gals, ja tā nonāks valdībā. Ceru, ka tas ir bērnudārzs, nevis Latvijai naidīgu spēku provokatoru darbs. Kaut gan rezultāts ir diezgan līdzīgs, nevilšus tiek kurināts naids vēlētāju grupu un diemžēl arī etnisku grupu starpā. Paliek tā nedaudz neomulīgi to visu lasot.

    +9
    -12
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 02.10.2011. 21.39

    Kuram konkrēti tu te gribi piespriest nāves sodu?
    Kurš te valsts nodevējs?
    Visus, kas nedomā, kā tu, jānošauj?
    Un, pat, ja tā būtu, nāves sodu par valsts nodevību piespriež tikai Ziemeļkorejā, Kubā, Irānā, un vēl pāris līdzīgās valstīs, tā būtu tā tava “visa pasaule”?
    Tici vai netici – ne ar vienu nekarojam, neesam ienaidnieku ielenkumā, un nedzīvojam totalitarā valstī.

    +9
    -11
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 02.10.2011. 22.13

    Vispār, ja tu izlasītu uzmanīgāk, varbūt redzētu, ka es nekomentēju Bērziņu, bet gan Alda komentāru par to defoltu.
    Bet, es jau te pēc komentāriem redzu, ka salasījušies rakstītāji, nevis lasītāji, te jau viens pat nāves sodu Zatlerim piesprieda, laikam, jāiet šodien no jūsu bērnudārza projām, paliek garlaicīgi.

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > buchamona 03.10.2011. 00.04

    …dzeri, ak tad nekarojam??? A karš ar Krieviju??? Nēesi pamanijis?

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 03.10.2011. 06.50

    To, ka tu un vēl daudzi dzīvo ierakumos, un tiem ir arī attiecīga pasaules uztvere, to esmu gan pamanījis.
    Izskatās, viena daļa to vistradikalālo komentētāju krievu laikos vēl pat piedzimusi nebija vai zem galda kājām staigāja, un slimo ar ieilgušu pubertāti, otra daļa tagad kompensē to savu krievu laiku biogrāfiju, kad maksāja komjauniešu un partijas biedra naudas un slavēja padomju varu, kaut kā neatceras, ka bija tik daudz tie disidenti un cīnītāji pret okupantiem, kā tagad, kad par to nekas nedraud un pat vēl plusiņus no tādiem pat “varoņiem” var nopelnīt.
    Tas jūsu Garda, starp citu, arī bijušais kompartijas funcionārs, tagad pārkvalificējies par nacionalistu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    aivars_silins > buchamona 05.10.2011. 18.31

    Aldim – līdz šim uzskatīju šo portālu par sakarīgu diskusiju vietu, skatos, te daudzi tikai māk klaigāt: principi, nacionāla stāja un taml., prasta lamāšanās. Saskaņas centru ir ievēlējuši Latvijas pilsoņi, diemžēl, un nav nekāda pamata te tā viņus nolikt. Paskaties, ar ko amerikāņi sadarbojas kosmosā, NATO kravas iet caur Krieviju, Vācija būvē gāzes vadu. Pasaule ir mainījusies. Kā var būt tik uz pagātni vērsti? Jāskatās, kādu labumu varētu iegūt no tā, ka saskaņa būs valdībā! Pilnībā atbalstu Zatleru, un ar katru dienu par to jo vairāk pārliecinos.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Leflere > buchamona 02.10.2011. 23.34

    precizējums: domāju nevis IR.LV žurnālistu komentārus, bet gan dažu portāla lasītāju komentārus.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    reksa > buchamona 02.10.2011. 23.53

    Klašam kvadrātā

    Ar ko tad latviešiem būtu jāvienojas? Ar Putina “Vienoto Krieviju” vai ar tās filiāli SC?
    Latvieši tūkstošiem gadu ir dzīvojuši Latvijā! Ar ko viņiem būtu jāvienojas?
    Bet ja citi grib dzīvot Latvijā, viņiem ir jāpieņem latviešu noteikumi.
    Kāpēc man nav nekādu problēmu ar latviešiem? Esmu krievs. Bet es gribu dzīvot latviskā Latvijā. Man nav nekādu pretrunu ar latviešiem.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 02.10.2011. 22.18

    Dzeri. Un par nāves sodiem Jūs abi tur runājāt :), tad nu es šoreiz tā ļoti miermīlīgi pievienojos :) Tāda laba sajūta, kad redzi, kad absalūts ļaunums pamazām pārvēršas farsā :)

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > buchamona 02.10.2011. 23.30

    ar ko Gardas blogs būtu sliktāks par Ignatjeva viedokli?

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    Normunds > buchamona 02.10.2011. 22.21

    >>Aldis; Ir gan viens bet, ko līdz šim maz ievēro. Pēc Zatleriešu nakts izgājiena, šī partija pati sevi diskvalificējusi no “latviskām” partijām, to kas izdarīts nevar padarīt par nebijušu un uzticēties viņiem nevarēs. Tā, sapnis par latvisko koalīciju jāatliek uz nākošām vēlēšanām (šito Saeimu laikam mierīgā ceļā atlaist nevar?). Ja nu Zatlerieši sašķeļas, tad varbūt kaut ko sagrabinās, bet tad ar lāpīts ir lāpīts.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    juhans > buchamona 02.10.2011. 22.01

    Labvakar, dzeri49! Vai vēl miegs acīs, ka nepamanīji par ko tiek runāts? Nevis par NA un V reitingu celšanu Bērziņš stāsta, bet par to, kā izvilkt saulītē tavu SC.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    reksa > buchamona 02.10.2011. 21.17

    Vēl ir svarīgi, ka šogad beidzas starptautiskā aizdevuma programma. Ja valdībā nebūs Vienotības, tad šādai valdībai neviens neuzticēsies. Latvijai būs jāpasludina defolts.
    Un vēlēšanās Vienotībai un NA būs vēl lielāks atbalsts.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    reksa > buchamona 02.10.2011. 21.14

    Jā, ja Bērziņš uzdos veidot valdību Saskaņas centram, tad čiks vien sanāks.
    Bet pēc tam varēs veidot normālu valdību (V + NA + ZRP).

    Ja tomēr ar ZRP daļas un ZZS daļas atbalstu izdosies apstiprināt SC valdību Saeimā, tad tūlīt būs vai nu nākamās vēlēšanas, vai revolūcija.
    Katrā ziņā nākamgad 12.Saeimā Zatlera varzas Saeimā vairs nebūs, bet viņu balsis sadalīsies starp V un NA. Arī ZZS zaudēs savus atbalstītājus.
    Turklāt, vienreiz apdedzinājušies, cilvēki lielākoties balsos par NA. Nākamo valdību veidos NA + V (NA kādas 35 vietas un Vienotībai kādas 30 vietas).

    +14
    -5
    Atbildēt

    0

    reksa > buchamona 02.10.2011. 21.33

    Kompromiss ar ko?

    Tauta vēlēšanās ir devusi vairākumu šādai koalicijai: V + NA + ZRP (56 vietas).
    Vairākums ir, nekādi kompromisi nav vajadzīgi.

    Bet ja uzradies te viens krievu Stirlics (Zatlers), tad par kādiem kompromisiem var runāt?
    Visā pasaulē valsts nodevējiem piespriež nāves sodu.

    +16
    -5
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 02.10.2011. 22.00

    Dzeri. Ja par Zatleru, viņš, kā eks – prezidents nodzīvos laimīgi savu atlikušo mūža daļu – klusi un nemanāmi, bet, kā politiķis – Zatlers pats sevi ir sodījis ar ” politisku nāvi” :)
    Nedrīkst, runājot par godīgu politiku, dzīt šādu sviestu :) Ar to vien, ka viņš, apsteidzot pat veselu sarunu raundu ar Vienotību, nakts vidū paziņo par atbalstu SC – Zatlers pierādīja tikai to, ka visas viņa ” sarežģītās” sarunas iepriekš bija vajadzīgas tikai tādēl, lai radītu “šķietamību” par ļoti “rūpīgu” procesu, kurā tiek izsvērti koalīcijas partneri, lai gan patiesībā tas viss jau bija izlemts iepriekš.
    Bet tad negaidīti nāca PS paziņojums (kā izrādās pašā laikā) un izjauca teātri, apgāza skatuvi – un viss – cauri, un attā baltais zirgs, un tautas vēlētais prezident, vispār skarbi :))

    +18
    -2
    Atbildēt

    0

Ilziiiic 02.10.2011. 21.54

kad Bērziņam jautāja, vai viņš uzskata, ka SC līgums ar Jeģinaja Rosija nav traucēklis darbam koalīcijā, šis atbildēja: neticot, ka šīm partijām ir nopietnas attiecības.

un tad pamanīju kādu zīmīgu niansi – uzreiz iekoda apakšlūpā.
ļoti ticama pazīme, ka par savu atbildi galīgi nebija pārliecināts un vienkārši bija spiests atbildēt tieši šādi.

tātad arī faktiska sadarbības saistība visdrīzāk tomēr ir.

+14
0
Atbildēt

1

    Liene > Ilziiiic 02.10.2011. 21.59

    Somu sociāldemokrātiem arī ir sadarbības līgums ar Vienoto Krieviju.

    Bet somus tas neuztrauc. Vai zināt, kāpēc? Tāpēc, ka tas viss ir tikai un vienīgi sabiedriskās attiecības jeb dūmjo latviešu smadzeņu zombēšana.

    Nekā cita par to “slikto” sadarbību jūsu tekstos nav.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

dzintarz 02.10.2011. 22.10

Lai uzdod valdību veidot Nesaskaņu Centram. Būs interesanti vērot kā viņi pēc šitās apkaunojoši publiskās un visai pasaulei nodemonstrētās “tupus-rāpus stājas” par pilnīgi visiem sava elektorāta sarkani principiālajiem jautājumiem atkal mēģinās “piecelties stāvus”.

Būs vien akurāt kā krievzemē saka: pytajasj vstaķ s koļen, tak i ostaļisj v položeņije “rakom”.

Paldies Kirchenšteina Reformu Partijai par šo lielisko izrādi!

+13
0
Atbildēt

2

    Signija Aizpuriete > dzintarz 02.10.2011. 23.48

    —–
    Tikai ‘rūdīti’ cilvēki, kam rokas nedrebēja veicot liberalizācijas šoka reformas 1990-os gados būs spējīgi paveikt īstenā nacionālista R.Zīles aprakstītā/prognozētā scenārija pasākumus:
    ”Protams, ja 2013. gada sākumā – brīdī, kad Latvijai, izpildot visus iestāšanās kritērijus, būtu jātiek uzaicinātai eirozonā, tas nenotiek politisku iemeslu dēļ, vai arī eirozona ir beigusi pastāvēt vai transformējusies līdz nepazīšanai (pastāv, piemēram, ideja par eirozonas sadalīšanos divu valūtu zonās – “stipro” eirozonu Eiropas ziemeļos un “vājo” dienvidos), neviens mums neliedz pilnībā pārskatīt makroekonomisko politiku un iedarbināt hipotētisko scenāriju 2. Tas varētu nozīmēt gan valūtas devalvāciju, gan kredītu voluntāru pārstrukturēšanu latos, gan citas metodes, ko vien spētu izdomāt maza valsts, kurai nāktos cīnīties par izdzīvošanu nu jau krietni skarbākā starptautiskajā vidē.”
    Eirozonas krīze un Latvijas rīcība – vai pienācis laiks mainīt politiku?
    http://www.robertszile.lv/2011/09/eirozonas-krize-un-latvijas-riciba-vai-pienacis-laiks-mainit-politiku/

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > dzintarz 02.10.2011. 22.24

    varu teikt , ka par Zatlera līšanu rāpus slepus pie Ušakova, nemaz nebrīnos, jo manuprāt, visa šitā Zatlera misija bija izplānota tepat kaimiņzemē, ka dabūt Sc valdība’. kādi tur krievvalodīgie pie varas, jo vai tad urbis, kaut kāds tur zariņš un Elksniņš ir baigie krievvalodīgie. Drīzāk, pie varas jātiek vecajiem komuņāgām un čekistiem.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu