Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

3
Sestdien Maskavā valdošās partijas Vienotā Krievija kongresā līdzšinējais prezidents Dmitrijs Medvedevs lūdzis premjeru un eksprezidentu Vladimiru Putinu no jauna kandidēt uz prezidenta amatu vēlēšanās nākamgad. Kā pavēstīja Medvedevs, ideja, ka jākandidē Putinam, abiem radusies jau tad, kad veidojusies viņu «biedriskā savienība», taču to nav izpauduši, gaidot piemērotu brīdi. Putins teica, ka piekrīt balotēties 2012.gada 4.martā paredzētajās vēlēšanās. Putins izteica cerību, ka pēc viņa uzvaras prezidenta vēlēšanās Medvedevs savukārt kļūs par valdības vadītāju

Nedēļas notikumi pasaulē

Pirmdien no amata atkāpies Krievijas finanšu ministrs Aleksejs Kudrins. Kudrins svētdien izteicās, ka nepaliks savā amatā, ja pašreizējais prezidents Dmitrijs Medvedevs nākamgad kļūs par premjerministru Vladimira Putina prezidentūrā. Viņam esot virkne domstarpību ar Medvedevu par ekonomisko politiku, tajā skaitā par militārā budžeta milzīgu palielināšanu.

Bulgārija un Rumānija arī turpmāk paliks ārpus Šengenas zonas, jo ES iekšlietu ministru sanāksmē Briselē pret šo valstu pievienošanos bezvīzu režīma zonai iebilda Nīderlande un Somija. Tās pauda bažas par nelegālo imigrāciju, norādot, ka cīņā ar korupciju un organizēto noziedzību nav panākts pietiekams progress. Par Šengenas zonas paplašināšanu dalībvalstīm jālemj vienbalsīgi.

ANO Drošības padome pirmdien sāka konsultācijas par Palestīnas lūgumu piešķirt tai pilnvērtīgas organizācijas dalībvalsts statusu. Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass piektdien oficiāli iesniedza šādu pieteikumu ANO ģenerālsekretāram Banam Kimunam. Lai palestīniešu lūgums tiktu atbalstīts, par to jānobalso vismaz deviņām no 15 Drošības padomes dalībvalstīm. ASV jau brīdinājušas balsojumā izmantot savas veto tiesības, jo Palestīnas valsti esot iespējams izveidot tikai palestīniešu un izraēliešu tiešo sarunu ceļā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu