Rīgas pils restaurācijas konkursā uzvar moderns skats • IR.lv

Rīgas pils restaurācijas konkursā uzvar moderns skats

29
Pirmās vietas un 3000 latu balvas ieguvējs sadaļā par prezidenta kabineta restaurāciju - arhitektu biroja SIA "1 plus 1 studija" arhitekts Mārtiņš Pīlēns (no labās) ar kolēģiem. Foto: Lita Krone, LETA

Skaidrība par prezidenta darba kabinetu, pārējās konkursa sadaļās sacensība turpinās

Atklātā arhitektūras metu konkursa “Rīgas pils Priekšpils rekonstrukcija-restaurācija” noskaidrots pirmās vietas un 3000 latu balvas ieguvējs sadaļā par prezidenta kabineta restaurāciju – tas ir arhitektu birojs SIA “1 plus 1 studija”, informēja žūrijas komisijas vadītājs VAS “Valsts nekustamie īpašumi” valdes loceklis Agris Balodis. 

Pārējās konkursa sadaļās par citām telpām, mēbeļu risinājumiem, māksliniecisko noformējumu un gleznojumiem uzvarētājs nav noskaidrots. Balodis sacīja, ka tiks izsludināti jauni konkursi vai arī pils rekonstrukcijā tiks ņemtas vērā šajā konkursā iesniegtajos darbos paustās idejas, vēsta “Nozare.lv”. 

Balodis skaidroja, ka arī “1 plus 1 studija” iesniegtajam Valsts prezidenta darba kabineta restaurācijas projektam nepieciešami uzlabojumi – vienota koncepcija visai telpai, tajā skaitā aizkariem, interjera risinājumiem, mākslas darbiem, tomēr ar “1 plus 1 studija” tiks slēgts līgums par prezidenta kabineta restaurācijas projekta izmantošanu.

“1 plus 1 studija” arhitekts Mārtiņš Pīlēns skaidroja, ka piedāvātais prezidenta darba kabineta rekonstrukcijas projekts paredz gaišākas telpas un modernizētu kabineta tēlu. “Ir prieks, ka Rīgas pils gatava pārmaiņām. Respektējot vecās vērtības, piedāvājām modernāku risinājumu,” piebilda Pīlēns.

Konkursa otrajā sadaļā par Valsts prezidenta kancelejas darba telpu mēbeļu un aprīkojuma dizainu un realizāciju žūrijas komisija otro vietu un 1000 latu balvu par centību un ieguldīto darbu piešķīra SIA “Kokin Idea”, taču vienlaikus žūrija nolēma, ka iesniegtais mēbeļu aprīkojuma risinājums nav izmantojams. 

Konkursa trešajā sadaļā par Svētku zāles griestu panno gleznojumiem tiks izsludināts jauns konkurss, kurš tiks sadalīts divās daļās – pirmā daļa būs par idejām, ko uz panno gleznot, bet otrā daļa par to, kā gleznot, sacīja Balodis. 

Konkursa ceturtajā sadaļā par Pils laukuma parādes telpu trešajā stāvā un Dzeltenā foajē iekārtojuma tematisko risinājumu, to skaitā mākslas darbu komplektēšanu vai jaunradi, otrā vieta un 1000 latu balva piešķirta Henrija Sinkēviča projektam. Žūrija ierosinājusi projektā piedāvāto gleznu “Lielais koris” iekļaut interjerā. 

Konkursa piektajā sadaļā par otrā stāva parādes anfilādes telpu (Rīgas pils istaba, Dorotejas istaba, Ģerboņu zāle u.c.) tematiku un iekārtojumu žūrijas komisija nolēma par 1000 latiem atpirkt no projekta iesniedzēja Henrija Sinkēviča piedāvāto Gunāra Kroļļa gleznu. 

Rīgas pils Priekšpils rekonstrukcijas-restaurācijas remontdarbi varētu sākties 2012.gada maijā, biznesa portālam “Nozare.lv” prognozēja A.Balodis. Viņš teica, ka remontdarbu sākums atkarīgs no tā, kad Valsts prezidenta kancelejai būs iespējams pārcelties uz bijušo ASV vēstniecības ēku Rīgā, Raiņa bulvārī 7, ko ASV vēstniecība Latvijā izmantoja līdz augusta beigām. “Visticamāk, konkurss par pils rekonstrukcijas un restaurācijas būvdarbu veicēju tiks izsludināts vēl šogad,” piebilda Balodis.

Komentāri (29)

janazakovica 27.09.2011. 21.25

valsts nekustamie ipasumi strada ar 4 mij.latu lieliem zaudejumiem..un riko konkursus..prezdidenta pilij..kurai ir paredzeti tikai valsts reprezentacijas funkcijas.vai tadas funkcijas tada apjomaa nodoklu maksataji ir akceptejusi.ta pat ka tuksas nevajadzigas prezidenta fukcijas..kurs beigas izradisies rezidents.

0
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu