Mazajā Arkādijā nebūvēs dzīvokļu un biroju mājas • IR.lv

Mazajā Arkādijā nebūvēs dzīvokļu un biroju mājas

21
Āgenskalna iedzīvotāji šogad martā tikšanās laikā ar Rīgas mēru protestē pret Mazā Arkādijas parka apbūvi. Foto: Lita Krone, LETA

Rīgas dome ņēmusi vērā iedzīvotāju nostāju un pašvaldības intereses

Rīgas dome (RD) otrdien noraidīja divu daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku un vienas biroju ēkas būvniecību Mazajā Arkādijas parkā Rīgā, Mazajā Nometņu ielā, aģentūra BNS uzzināja domē.

Saskaņā ar dokumentiem privātpersona Andrejs Blažko, kuram pieder 10 665 kvadrātmetrus plašs zemesgabals M. Nometņu ielā, vēlas tur būvēt divas daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas un vienu biroju ēku ar pazemes autonovietni. Būvniecības ierosinātājs ir Blažko pilnvarotā persona uzņēmums “Grantex”.

SIA “Grantex” plāno apstrīdēt apbūves ieceres noraidīšanu, biznesa portālam “Nozare.lv” sacīja “Grantex” īpašnieks un valdes loceklis Reinis Raznačs. Viņš skaidroja, ka uzņēmums nevar apstrīdēt Rīgas domes deputātu lēmumu, taču Rīgas pilsētas būvvaldei tagad ir jāsagatavo un jānosūta būvniecības ieceres virzītājam administratīvais akts, kas, pamatojoties uz domes lēmumu, noraida apbūves ieceri.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) iepriekš uzsvēra, ka, ņemot vērā rīdzinieku protestus un pašvaldības intereses, apbūve Mazajā Arkādijas parkā nenotiks. “Vēsturiski šeit vienmēr ir atradies parks, un ir saprotama iedzīvotāju vēlme to saglabāt,” viņš sacīja un piebilda, ka īpašniekam, kurš vēlas attīstīt teritoriju, īstenot nopietnu projektu, gan no tā nav jācieš, tāpēc pašvaldība viņam piedāvās līdzvērtīgu zemesgabalu.

“Iegūstot šo parku pilsētas īpašumā, pašvaldība varēs to labiekārtot, un Rīga kļūs bagātāka ar vēl vienu sakoptu vietu,” norādīja Ušakovs.

Atbilstoši Rīgas teritorijas plānojumam 2006.‒2018.gadam zemesgabals M.Nometņu ielā atrodas jauktas apbūves teritorijā ar apstādījumiem, un vienlaicīgi zemesgabals atrodas apbūves aizsardzības teritorijā Āgenskalns.

Pašvaldībā informēja, ka būvniecības priekšlikums paredz no kokiem brīvajā zemesgabala daļā veidot divu dažādu būvapmēru un arī divu atšķirīgu izmantošanas funkciju ēku kompozīciju ar stāvu skaitu līdz trim stāviem. Biroju ēka izvietota tuvāk M. Nometņu ielas un Kokles ielas krustojumam, bet 20 dzīvokļu dzīvojamā ēka – apmēram gruntsgabala vidū ar orientāciju ziemeļu/dienvidu virzienā. Pazemes stāvā paredzēta vienlīmeņa autostāvvieta 90 automašīnām ar iebraukšanu un izbraukšanu no Kokles ielas puses. “Plānotā apbūves intensitāte ir 40%, bet brīvā teritorija ‒ 170%, kas atbilst jauktas apbūves ar apstādījumiem teritorijās noteiktajiem apbūvi raksturojošiem rādītājiem,” teikts dokumentos.

Pašvaldība atzīst ‒ lai gan būvniecības ieceres līdzšinējā attīstības gaita un būvniecības ieceres publiskās apspriešanas rezultātu apkopojums parāda, ka 591 iedzīvotājam ir iebildumi pret divu daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku un biroju ēkas ar pazemes automobiļu novietni M. Nometņu ielā, Rīgas pilsētas būvvaldei nav tiesiska pamata neatļaut veikt paredzēto būvniecību.

RD Pilsētas attīstības komiteja iepriekš vienbalsīgi noraidīja Mazās Arkādijas apbūves ieceri.

 

Komentāri (21)

oskaar 27.09.2011. 23.42

Interesanti- kad un kādā veidā privātpersona Andrejs Blažko ticis pie aptuveni 1 ha zemesgabala cik saprotu- Arkādija parka teritorijā, un kurā brīdī sagruva viņa cerības par to, ka būvniecības izmaksas būs smieklīgas attiecībā pret ienākumiem?
Izskatās, ka, sabrūkot cerībām par pasakaino peļņu, Arkādija parka zemes īpašnieks ar kaut kādu Rīgas domes ierēdņu palīdzību cenšas izķeksēt naudu no nodokļu maksātāju kabatām par nerealizējušos biznesa iespēju.
Kāpēc mums jāmaksā par to, ka šis ļautiņš nepaguva savu biznesa plānu realizēt “trekno gadu” laikā?
Pieņemsim- atļautu tam Blažko šodien būvēt tur visu, kas vien ienāk prātā. Nu- un viņs būvētu??? Kāpēc? Iegrūst naudu zemē, zinot, ka pieprasījuma pēc viņa uzbūvētā nebūs! Ka kaut kādu atdevi no uzbūvētā viņš var gaidīt labi ja pēc 10 gadiem! Zinot, ka turpat blakus jau ir perfekti uzbūvēta agrākā “zeķu fabrika”, kurā dzīvokļus notirgot neizdodas.
Nu- interesanti- ko pašvaldība viņam piedāvās kā līdzvērtīgu zemes gabalu.

+1
0
Atbildēt

1

    aija_priedite > oskaar 28.10.2011. 09.53

    man gan liekas, ka tam nav nekāda sakara ar Arkādija parku, bet gan ar to mazo parciņu ejot pa ielu Āgenskalna centra virzienā. Kas cik noprotams nekad īsti pilsētai nav piederējis.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu