Bijušais Patentu valdes vadītājs ārvalstīs slēpis miljonu • IR.lv

Bijušais Patentu valdes vadītājs ārvalstīs slēpis miljonu

16
Foto: Raitis Plauks, F64

Štokenbergs: tas ir absolūts likuma par finanšu un budžeta vadību pārkāpums

Tieslietu ministrijas pārraudzībā esošajā Patentu valdē, mainoties vadībai, tās jaunais vadītājs Reinis Bērziņš atklājis, ka viņa priekšgājējs Zigrīds Aumeisters bija ieviesis dubulto grāmatvedību, kā arī vairāk nekā miljons latu slēpti Vācijas un Šveices banku kontos, svētdien vēstīja TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Par uzkrājumiem zinājis vien iestādes direktors. Amatā nākot jaunam vadītājam, atklājies, ka viņš naudai klāt netiek – ar to joprojām var rīkoties tikai viņa priekšgājējs Aumeisters, kurš jau gadu atrodas pensijā, vēsta LETA.

Sākot darbu Patentu valdē, Bērziņš pārskatījis iestādes saimniecību un nejauši atklājis faktu, ko nav zinājuši pat vadošie darbinieki – viņa priekšgājējs Aumeisters bija izveidojis iestādē gluži vai dubulto grāmatvedību. Pasaules intelektuālā īpašuma organizācija un Eiropas Patentu organizācija naudu par starptautisko preču zīmju un patentu apkalpošanu turpat desmit gadus ieskaitījušas nevis Valsts kasē – kopējā valsts budžetā, bet gan divos Vācijas un Šveices bankas kontos, par kuru pastāvēšanu zinājis tikai Aumeisters.

Konts Šveicē atvērts 1999.gadā, bet Vācijā 2005.gadā. Slepenajos uzkrājumos atrodas vairāk nekā viens miljons latu – 1 382 912 Šveices franki un 614 273 eiro, vēsta raidījums.

“Patentu valdes budžets ir aptuveni 760 000 latu. Negribētu saukt konkrētus skaitļus, cik liela ir šī nauda, esmu to norādījis arī attiecīgajām tiesībsargājošajām institūcijām – Ģenerālprokuratūrai un arī Valsts policijai, bet tā ir ievērojama un tā ir pat lielāka nekā mūsu valsts budžetā atvēlētie līdzekļi vienam finanšu gadam,” norādīja Bērziņš.

Bērziņš un arī Tieslietu ministrija uzskata, ka šis ir nepieredzēts likuma pārkāpums. Jau ilgu laiku likums nosaka – visa nauda jātur Valsts kasē. Patentu valdes gadījumā blakus ienākumi no valsts uzraugu acīm tīšuprāt slēpti, ziņoja raidījums.

“Tas ir absolūts likuma par finanšu un budžeta vadību pārkāpums. Visai valsts naudai ir jāatrodas Valsts kasē. Sakarā ar to, ko mēs esam konstatējuši, ir jau iesniegts pieteikums Valsts policijā par krimināllietas ierosināšanu pret bijušo Patentu valdes priekšsēdētāju,” raidījumam radušos situāciju komentēja tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (Vienotība).

Bijušais Patentu valdes priekšnieks no sarunas ar raidījumu atteicās, jo viņam patlaban esot veselības problēmas. Pārkāpumu savā darbā Aumeisters nesaskata. Ārvalstu bankās naudu slēpis, jo tā bijusi jātērē Patentu valdes koamandējumiem un arī informācijas tehnoloģiju uzlabojumiem. Valsts finansējums bijis trūcīgs un iestādei nebūtu ar to pieticis.

Aumeisters raidījumam apgalvoja, ka gadu pēc amata atstāšanas, viņš naudai klāt neesot ķēries. Faktā, ka joprojām viņš ir vienīgais, kurš slepenajiem kontiem var piekļūt – neko dīvainu nesaskata.

Valsts kontrole sākusi 2011.gada finanšu revīziju Tieslietu ministrijā, kuras laikā tiks veiktas pārbaudes arī Patentu valdē, aģentūru LETA informēja valsts kontroliere Inguna Sudraba.

 

Komentāri (16)

Aleksejs Dimitrovs 26.09.2011. 08.38

Interesanti vai slavenā valsts kontrole šo iestādi nekad nav pārbaudījusi?

+6
0
Atbildēt

2

    Mairita Blūma > Aleksejs Dimitrovs 26.09.2011. 10.23

    Eh. Es gribēju uzdot to pašu jautājumu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > Aleksejs Dimitrovs 26.09.2011. 12.33

    Nekļūstiet smieklīgi kollēgas!
    Veismanīte pārdzīvoja Ēģiptes pasu zīmogu skandālu – pārdzīvos (atrisinās) arī šo nenozīmīgo incidentu.
    Īpaši iepriecināti par šīm ziņām būs Patentvaldes “konsolidētie” speciālisti.
    Turpināsim maksāt par padzīvojušu kundzīšu zexuālajām izklaidēm.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

dzintarz 26.09.2011. 12.46

Bijušais Patentu valdes vadītājs ārvalstīs slēpis miljonu =============== Bijusī arhīva direktore par 80,000 LVL (un cik vēl nepierādīto) 2 gadu laikā nav tikusi līdz tiesai. TP likvidējas un nav kas atmaksā pārmaksu (par soda naudu pat nerunājot).
Latvijā esot tiesiska ES dalībniekvalsts…..

+5
0
Atbildēt

0

mary75 26.09.2011. 08.03

Kārtējās “veselības problēmas” kārtējam blēdim.
Kāpēc vēl nav ierosināta krimināllieta, kāpēc attiecīgais konts vispār nav nobloķēts?
Vai arī slavenā Latvijas likumdošana tādas darbības pieļauj?
Nu tad jau zaļā gaisma visā,m amatpersonām – katram personisko kontu Šveices bankā, un naudu nevis un valsts kasi, bet, uz turieni, muļķuzemē ar valsts naudu katrs sīks priekšnieciņš drīkst izrīkoties, kā ar savu.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu