Rietumos briest vētra • IR.lv

Rietumos briest vētra

4
Pauls Raudseps

Jau otro reizi triju mēnešu laikā Grieķija atrodas bezdibeņa malā

Kamēr Latvijas vēlēšanās uzvarējušās partijas pakāpeniski mēģina uztaustīt savstarpējos «saskarsmes punktus», draudi starptautiskās ekonomiskās vides stabilitātei turpina pieaugt.  Jaunās valdības pirmajos mēnešos varētu pienākt liktenīgais brīdis, kad izšķirsies eiro liktenis.

Nav pagājuši pat trīs mēneši kopš pēdējās Grieķijas krīzes. Jūlijā parlaments pēdējā mirklī pieņēma budžeta grozījumus, kas ļāva starptautiskajiem aizdevējiem uzskatīt, ka valsts izpilda solījumus un var saņemt nākamo naudas pārskaitījumu. 

Tagad tā jau gandrīz notērēta, un krīze atkal klāt. Patlaban Grieķijai naudas pietiek tikai līdz 10.oktobrim, bet vienošanās par papildu finansējumu vēl aizvien nav panākta. 2.septembrī tā sauktā «troika» – Starptautiskā Valūtas fonda, Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas pārstāvji, kuriem jāseko līdzi Grieķijas solījumu izpildei par budžeta deficīta samazināšanu, – pēkšņi aizlidoja no Atēnām, tā arī neapstiprinājuši, ka valdība izpildījusi līdzšinējās aizdevēju prasības un ka tai drīkst piešķirt nākamo astoņu miljardu eiro aizdevuma daļu. Bez šīs naudas Grieķijas valdība nevarēs izmaksāt algas un pensijas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu