Krēslu nebūs! • IR.lv

Krēslu nebūs!

6
Kādreizējā kinoteātra Palladium izeja, kas tagad būs jaunās koncertzāles ieeja.

Kāda izskatīsies jaunā koncertzāle Palladium, ko atklās 30.septembrī, tās īpašnieki tur noslēpumā līdz pēdējam brīdim – nekādu fotogrāfiju vai skiču! 

Zinot to, kas palicis pāri no kādreizējā Operetes teātra, ar bažām vispirms uzklausīju ziņu, ka kādreizējā kinoteātrī Palladium top koncertzāle. Es gan padomju laikos biju Pārdaugavas meitene un mani favorīti bija kinoteātri Oktobris un Sarkanā ausma, kā arī Pionieris – ne tikai aizkustinošā zivtiņu baseina un gardo saldējuma kokteiļu dēļ, bet arī tāpēc, ka šis kino atradās netālu no manas mūzikas skolas, un vakaros pēc stundām varēju tur ieskriet. Savukārt no Palladium spilgtākās atmiņas saistās ar Laizas Minelli varoni filmā Kabarē, kuru mulstot skatījos kopā ar kursa biedriem. Kaut ko kabarejiski košu baidījos ieraudzīt arī tagadējā projektā, tomēr, sperot kāju pār pagaidām vēl cementa putekļos ietītās lielbūves slieksni, biju patīkami pārsteigta. Disko bumbu nebūs, un zāle top lielā pietātē pret tās vēsturisko auru – kino šajā Rīgas dzīvojamajā namā izveidots jau 1913.gadā, un klasiska toņu gamma ieturēta interjerā. Tā autore ir Anna Butele. Iepriekšējie zāles atjaunotāji kārojuši šeit ierīkot naktsklubu un lielāko daļu apdares jau noplēsuši, tāpēc zudībā gājuši oriģinālā dizaina elementi, toties tagad skatam atsegts padomju laika rievotais betons. Arī publikas ieejas (tā būs no Pērses ielas) gaiteņa sienas krāsotas līdzīgā stilā; pelēkā, brūnā un bēšās krāsas fibrolīta paneļi ar skaņas slāpēšanas spējām izmantoti zāles noformējumā, kur klasisks elements ir arī kolonnas. 

Saglabāta Palladium balkonu sistēma, tiesa, pirmajam pievienojies arī otrais balkons. Tiem, protams, paredzētas stabilas margas, lai karstākie fani nepārveltos pāri, kaut gan, raugoties no 3.stāva, mani nepamet bažas, ka būtu vajadzīgs kāds, kas limitētu balkona apmeklētāju skaitu. Par to pasmaida viens no investoriem koncertaģentūras Positivus Music vadītājs Ģirts Majors: «Ja nepieciešams, apsardze var reaģēt.» Būšot arī koncerti, kuros pārdos speciālas «balkonu» biļetes, tomēr redzamība no augšas nebūs daudz labāka kā zālē. 

Savulaik Palladium bija lielākais kinoteātris galvaspilsētā, taču jaunā zāle uz ietilpības rekordiem nepretendē – 1600 vietu, un cilvēki te varēs justies ērti, jo kopējā telpu ietilpība ir 800 m2. Piemēram, dažos koncertos Sapņu fabrikā divus tūkstošus izdevies iespiest pat 500 m2, turklāt šeit vismaz 1.stāva zāles grīda ir līmeņota – aizmugurē stāvošajiem ir cerības ieraudzīt mūziķus pāri priekšā stāvošo galvām, un ir padomāts arī par uzbrauktuvēm ratiņkrēsliem. Ģirts Majors uzsver, ka šeit uzstāsies tā sauktā vidējā līmeņa mūziķi, kuriem arēnas un stadioni ir pa lielu, bet klubi par šauru, protams, arī latviešu grupas: «Lielākā daļa koncertu pasaulē notiek šāda tipa zālēs.» Runa ir par stāvvietu skaitu, bet, ja būs vēlme rīkot koncertus ar sēdvietām, tad attiecīgi klausītāju skaits samazināsies, jo tagad nekādu stacionāru krēslu zālē nebūs. Kad novaidos, ka vecāka gadagājuma ļaudīm varbūt gribēsies uz brīsniņu kaut kur atsēsties, Ģirts nosmaida, ka būs taču bāriņi, kur atpūsties. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu