Kāpēc viņš šāva? • IR.lv

Kāpēc viņš šāva?

5
Foto: Zane Bitere, LETA

Vīrs, kas Tallinā uzbruka Aizsardzības ministrijai, neprata igauņu valodu un sapņoja par PSRS atjaunošanu. Pirms 18 gadiem premjera Marta Lāra valdība viņam piešķīra Igaunijas pilsonību, bet augustā viņš ieradās Lāra vadītajā ministrijā, lai nomirtu. Igauņi aizvien meklē atbildes – kas ar viņu bija noticis?

Ministrs Marts Lārs piedalījās drauga laulību ceremonijā, kad viņu sasniedza ziņa, ka Aizsardzības ministrijas foajē ielauzies vīrietis, kas šauj un spridzina. Tā droši vien bija viena no saspringtākajām dienām ministra Lāra karjerā – no kāzām zem lodēm. Aizsardzības ministrija nav gluži parasta valsts iestāde. To apsargā militārā organizācija Kaitseliit, vairākumam ministrijas darbinieku ir augstākas vai zemākas kategorijas pielaide valsts noslēpumam, jo ēka ir stāvgrūdām pilna ar NATO valstu informāciju. Tāpēc informācija par uzbrukumu ministrijai 11.augustā līdzinās spriedzes filmas sižetam. 

Pulksten 15.08 policija saņēma ziņu, ka ēkā ielauzusies nepazīstama bruņota persona, kas ar pistoli atklājusi uguni. Iebrucējam līdzi bija arī spridzekļi. Ir brīnums, ka dūmus un troksni izraisījušās ierīces nevienu nenogalināja un arī neievainoja. 

Policija ieradās zibenīgi, ministrijas darbinieki ar e-pastu tika instruēti ieslēgties kabinetos, vēl pēc brīža sākās cilvēku evakuācija. Daļa lēca ārā pa pirmā stāva logiem, jo apšaude notika aiz viņu kabinetu durvīm. Ieradās specvienība, ēkā iesūtīja atmīnēšanas robotus, drīz vien sekoja speciāli aprīkoti policisti. Pulksten 17.25 uzbrucējs apšaudē gāja bojā, viņam bija trāpījušas vairākas lodes. Ātrās palīdzības ārsti ķērās pie atdzīvināšanas, taču bez rezultātiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu