Jaroslavļas traģēdijas vietā uzlikts piemiņas krusts • IR.lv

Jaroslavļas traģēdijas vietā uzlikts piemiņas krusts

38
Katastrofas vietā pie Volgas upes Tunošnas lidostas tuvumā. Foto: AFP/LETA

Joprojām daudz minējumu par katastrofas iemesliem 

Devītajā dienā pēc lidmašīnas katastrofas Jaroslavļas lidostā, kad bojā aizgāja visa hokeja komanda “Lokomotiv”, kurā spēlēja arī latviešu hokejists Kārlis Skrastiņš, avārijas vietā uzlikts krusts, vēsta “Interfaks”.

Turklāt tiek ziņots, ka Jaroslavļā bojāgājušajiem hokejistiem tiks izveidots piemiņas memoriāls.

Tikmēr katastrofas iemeslu valdošā versija joprojām ir pilotu kļūda. Laikraksts “Komsomoļskaja pravda” no dažādām mozaīkas daļām izveidojis savu katastrofas versiju. Sākumā Tunošnas lidostā pie Jaroslavļas viss gājis kā parasti, raksta avīze. Pilots dispečeram ziņojis, ka laineris ir gatavs pacelties, un 7.septembrī plkst. 16.00 lidmašīna izbraukusi uz skrejceļa un sākusi ieskrieties. Lidmašīna nobraukusi visu skrejceļa garumu un, izbraukusi ārpus tā, nepaspējot uzņemt drošu augstumu, sadūrās ar antenu, aizdegās un nogāzās.

Komandieris 44 gadus vecais Andrejs Solomencevs tajā dienā esot bijis stipri nervozs, liecinot Tunošnas lidostas darbinieki, bet lidaparātu uzņēmies vadīt otrais pilots Igors Ževelovs, kuram šis esot bijis pirmais lidojums pie “Jak-42” stūres. Iepriekš Ževelovs lidojis ar citām lidmašīnām. Tāpēc tiek pieļauts, ka komandiera, iespējams, ģimenes problēmu radītā nervozā stāvokļa dēļ viņš nav laikus pamanījis otrā pilota kļūdu un nepaspēja pieņemt lēmumu par ārkārtas bremzēšanu.

Starptautiskā aviācijas komiteja, kas atšifrējusi lidmašīnas melnās kastes ziņojumus, tā arī nav devusi atbildi uz jautājumu, kāpēc skaidrā laikā un labos laikapstākļos lidmašīna, tikko atrāvusies no zemes, ar spārnu aizķēra radiolokācijas antenu un nogāzās, sadaloties uz pusēm un aizdegoties, raksta avīze “Trud”.

Speciālisti cerot, ka situācija kļūšot skaidrāka, kad atšifrēs lidmašīnas apkalpes balss ierakstus. Tomēr arī turpināsies tehniskās ekspertīzes.

Pieredzējušais Krievijas lidotājs M.Tolbovs avīzei “Komsomoļskaja pravda” teicis, ka lidmašīnai pieticis ar skrejceļa garumu, lai normāli paceltos. Tāpēc nav skaidrs, kāpēc lidmašīna tik ilgi braukusi pa zemi. Lidotājs uzskata, ka vairāk varēs saprast, kad noskaidrosies, kāds bija lidmašīnas ātrums, kad piloti to pacēla gaisā.

Jau ziņots, ka viena no katastrofas versijām ir neatlaista lidmašīnas stāvbremze.

Katastrofā gāja bojā 44 cilvēki. Viens no lidmašīnas apkalpes vēl ārstējas slimnīcā smagā stāvoklī.

 

Komentāri (38)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu