Starp ziedotājiem amatpersonu visvairāk Saskaņas centram • IR.lv

Starp ziedotājiem amatpersonu visvairāk Saskaņas centram

20
Foto: Jānis Saliņš, F64
Inga Spriņģe

SC ziedo arī Rīgas domes darbinieki, kuri nav partijā

Priekšvēlēšanu ziedošanas laikā Saskaņas centrs (SC) visuzskatāmāk parāda partijas disciplīnu. Kopš pērnā gada sākuma trešdaļa no visiem SC ziedotājiem bijušas amatpersonas no Rīgas domes vai Rīgas pašvaldības uzņēmumiem. Tas ir lielākais skaits, salīdzinot ar pārējo varas partiju ziedotājiem, liecina Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra pētījums.

„Cilvēka lēmums par to, vai atbalstīt vai neatbalstīt kādu politisko spēku, ir katra personīgs lēmums,” Ir.lv skaidroja SC valdes priekšsēdētājs un Rīgas mērs Nils Ušakovs. No Ušakova teiktā izriet, ka nekādi personīgi aicinājumi ziedot nav izteikti. Taču apkopotie dati apliecina jau treknajos gados iegājušos, bet krīzes gados nedaudz izskausto praksi: ienesīgie valsts vai pašvaldības uzņēmumi kalpo par partiju barotnēm. SC no kopējā ziedotāju skaita (184) trešdaļa ir valsts vai pašvaldības amatpersonas. SC Rīgas pašvaldībā pie varas ir kopš 2009.gada pašvaldības vēlēšanām.

No kopumā SC ziedotajiem 880 000* latu, gandrīz 300 000 ziedojušas amatpersonas.

Rīgas domes (RD) deputāti, kuri ziedojuši vairāk nekā 1000 latu, ir padomes locekļi vairākos pašvaldību uzņēmumos. Visbiežāk parādās Rīgas siltums un Ceļu pārvalde.

Piemēram, RD deputāts Ivans Ivanovs paralēli četriem amatiem dažādās domes komitejās ir arī padomes loceklis Rīgas starptautiskajā autoostā. Viņš SC ziedojis 5500 latu.

Ivanovs Ir.lv stāstīja – cik daudz ziedot partijai, izlemjot katrs deputāts. Taču ziedojuma summa pārsvarā atkarīga no ienākumiem. Viņš pirms vēlēšanām ziedojis, jo labi nopelnījis Rīgas siltuma padomē (pērn Ls 15 000). Savukārt par darbu domes komitejās viņš algu nesaņemot. Esot pensionārs, tādēļ varot atļauties tajās piedalīties bez maksas.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) datu bāzes rāda, ka 8000 latu ziedojis RD deputāts Igors Solovjovs, kurš ir padomnieks Ceļu pārvaldē. Šajā uzņēmumā padomes loceklis ir arī RD deputāts Igors Kuzmuks, kurš SC noziedojis 2000 latu.

Matemātikas skolotājs un Rīgas siltuma padomes loceklis Viktors Gluhovs Ir.lv skaidroja, ka ziedojis partijai 2000 latu, jo atbalsta SC “ideālus”. Neviens viņu ziedot neesot mudinājis. Pērn Rīgas siltuma padomē Gluhovs nopelnīja 6000 latu gadā, kamēr viņa gada alga Rīgas 40.vidusskolā kā matemātikas skolotājam bija 4400 latu. Gluhovs uzskata, ka viņa savulaik Maskavā iegūtā fiziķa izglītība ir piemērota darbam pašvaldības uzņēmumā Rīgas siltums.

Naudu glabā zeķē

SC ziedotāju amatpersonu vidū ir arī deputāti, kas lielus skaidras naudas uzkrājumus glabā mājās. Piemēram, RD deputāts Vladimirs Dolgins augusta beigās SC ziedojis 10000 latu. VID un Lursoft datu bāze rāda, ka Dolgins varēja atļauties šādu ziedojumu, jo viņa ūdensapgādes sistēmas firma Laterna pērn strādāja ar peļņu. Taču Dolgins Ir.lv nespēja izskaidrot, kādēļ skaidrā naudā glabā gandrīz 200 tūkstošus eiro un 75 000 latu. “Tāda ir dzīve. Tās ir lielas summas, bet laikam man ar tām būs kas darāms,” norādīja deputāts un piebilda, ka esot “biznesā kopš 90.gadiem”.

50 000 eiro skaidrā naudā pērn ienākumu deklarācijā norādījis arī RD deputāts Jefimijs Klementjevs (SC). Partijai kopš pērnā gada viņš ziedojis gandrīz 5000 latu. Līdztekus savam deputāta amatam bijušais airētājs strādā par treneri Rīgas pašvaldības SIA Rīgas satiksme arodorganizāciju koordinācijas centrā, a/s Viesnīca Latvija un Rīgas Futbola skolā. Gandrīz 4000 latu apvienības SC partijām ziedojis arī Jefimija brālis Saeimas deputāts Ivans Klementjevs (SC). Ar Jefimiju Klementjevu Ir.lv neizdevās sazināties.

25 000 eiro skaidrā naudā glabā arī RD deputāts un a/s Ceļu pārvalde valdes loceklis Valērijs Petrovs. Viņš apvienībai SC ziedojis vairāk nekā 9000 latu, kas ir gandrīz tikpat, cik viņš pērn saņēma kā atalgojumu Ceļu pārvaldē. Uz telefona zvaniem Petrovs pirmdien neatbildēja.

Ir parādi, bet ziedo

Datu analīze rāda, ka lielai daļai RD SC deputātu ziedotāju ir arī parādsaistības. Uz citu domnieku fona izceļas RD deputāta un Izdevniecības nama Fenster līdzīpašnieka Andreja Kozlova parāds – aptuveni 576 tūkstoši eiro un gandrīz 74 tūkstoši latu. Par spīti lielajiem zaudējumiem, viņš vēl pērn SC noziedoja 6000 latu.

260 000 eiro lielas parādsaistības ir arī RD deputātam Vadimam Jerošenko, bet gandrīz 50 000 eiro parāds ir deputātam Vladimiram Florovam.

Ziedo arī ilggadēja domes darbiniece

Ziedotāju datu bāze rāda, ka SC ziedo arī RD darbinieki, kur nav partijā un oficiāli neskaitās arī domes amatpersonas. Šāda persona ir ilggadēja domes darbiniece, RD apmeklētāju centra vadītāja Inese Krustiņa, kas līdz šim bijusi izteikti nacionāli noskaņota. Šogad augustā Krustiņa SC noziedojusi 1000 latu. Krustiņa Ir.lv skaidroja, ka pati ir labēji noskaņota, un lēmums ziedot partiju apvienībai SC bijis ļoti impulsīvs.

„Es netiku personīgi uzrunāta ziedot Saskaņas centram, tas bija mans pašas lēmums, kura pamatā bija labējo partiju neizdarība. Es to uztvēru kā protestu. Ikdienā strādājot Rīgas domē, var redzēt, ka Saskaņas centrs strādā pareizi. Iespējams, ja nebūtu rīkojusies tik impulsīvi un kādu brītiņu apdomātos, tad naudu nebūtu ziedojusi vispār, ” teica Krustiņa.

*pētījumā apkopoti dati par personām, kas ziedojušas virs 1000 latiem, laika posms – no 01.01.2010-10.09.2011.

Autores ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra pārstāves

Komentāri (20)

Sanšains 12.09.2011. 16.32

Hm, atkārtošos:)

Absolūti VISLIELĀKAIS ZIEDOTĀJU SKAITS ir “Nacionālajai apvienībai”.
Un arī vidējais ziedojuma lielums no viena ziedotāja “Nacionālaji apvienībai” ir viens no vismazākajiem – un VISMAZĀKAIS no partijām, kuru reitingi ir kaut cik ievērojami (tikai KDS tas ir mazāks).
http://www.politika.lv/temas/19306/

Manuprāt, salīdzinājumā ar citām partijām tas liecina par vismazāko saikni ar oligarhveidīgajiem un visciešāko saikni ar “vienkāršo tautu”.

+6
0
Atbildēt

0

AUTOEXEC.BAT 12.09.2011. 19.09

Ziedotāju datu bāze rāda, ka SC ziedo arī RD darbinieki, kur nav partijā un oficiāli neskaitās arī domes amatpersonas. Šāda persona ir ilggadēja domes darbiniece, RD apmeklētāju centra vadītāja Inese Krustiņa, kas līdz šim bijusi izteikti nacionāli noskaņota. Šogad augustā Krustiņa SC noziedojusi 1000 latu.
————————————————————–

Ja nemaldos, tad padomjlaikos bija kāda populāra “sarkanā” ne ta “frontiniece”, ne ta partizāne – Krustiņa, kura kā spunde tika bāzta visos partijas un veterānu pasākumos … :))

… tas tā – asociācijas :))

+1
0
Atbildēt

3

Ilze Nagla 13.09.2011. 13.30

Ziedojumu veicēji norāda uz to tiem cilvēkiem, kam amati ir piešķirti un kuri amatos, arī ne amatpersonu, jūtas apdraudēti.
Skumji, ka baiļu dēļ cilvēki pārdod Latvijas okupācijas fakta atzīšanu, un pie reizes nodod savu valodu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu