Ceremonijā Ņujorkā piemin 11.septembra terora upurus • IR.lv

Ceremonijā Ņujorkā piemin 11.septembra terora upurus

43
Apmeklētāji 11.septembrī Ņujorkā Dienvidu torņa bijušajā atrašanās vietā. Foto: AFP/LETA

Svētdien tika atklāts piemineklis – sagrauto debesskrāpju atrašanās vietās tagad ir izbūvētas divas strūklakas

Ņujorkā svētdien notika piemiņas ceremonija, godinot 2001.gada 11.septembra teroraktos bojāgājušo teju 3000 cilvēku piemiņu.

Ceremonijā Manhetenā līdzās vietai, kur agrāk atradās teroraktos sagrautie Dvīņu torņi, piedalījās prezidents Baraks Obama un viņa priekšgājējs Džordžs Bušs, ziņo LETA/AFP. Piemiņas pasākums sākās ar dūdu orķestra gājienu un valsts himnas dziedāšanu. Kad Ņujorkas mērs Maikls Blumbergs bija iepazīstinājis ar ceremonijas gaitu, tika ievērots klusuma brīdis – tieši brīdī, kad pirms desmit gadiem pirmā teroristu nolaupītā lidmašīna ietriecās vienā no diviem Pasaules tirdzniecības centra debesskrāpjiem.

Pavisam piemiņas ceremonijā paredzēti seši šādi klusuma brīži – pieminot lidmašīnu ietriekšanos Dvīņu torņos, lidmašīnas ietriekšanos Pentagonā, reisa Nr.93 lidmašīnas nogāšanos Pensilvānijā un abu Pasaules tirdzniecības centra debesskrāpju sabrukšanu.

Tāpat kā katru gadu kopš 2001.gada 11.septembra, arī šogad ceremonijas gaitā upuru tuvinieki nosauca teroraktā bojāgājušo vārdus. Pavadījumā skanēja čella virtuoza Jojo Mas atskaņotā mūzika.

Atspoguļojot sabiedrībā arvien izplatītāko noskaņojumu, ka ir pienācis laiks pārvarēt 11.septembra traumu, šogad rituālā bija manāmas optimisma zīmes.

Lejasmanhetenas apkaimē, kur gadiem ilgi bija haotisks būvlaukums, tagad slejas jaunā Pasaules tirdzniecības centra zaigojošais tornis, kura būvniecība ir pabeigta par trim ceturtdaļām, kā arī citas progresa zīmes.

Svētdien tika atklāts vienkāršs, bet aizkustinošs piemineklis – sagrauto debesskrāpju atrašanās vietās tagad ir izbūvētas divas strūklakas. To apmalēs lasāmi teroraktos bojāgājušo cilvēku vārdi.

Obama un Bušs pirmo reizi kopā piedalījās ceremonijā, kurā klāt bija upuru tuvinieki, kā arī Ņujorkas mērs Maikls Blumbergs un viņa priekšgājējs Rūdolfs Džuljāni, kurš vadīja pilsētu pirms desmit gadiem.

 

Komentāri (43)

Jānis Arstanovs 12.09.2011. 12.19

Atpazīstamu zīmolu smaržas par vislabākajām cenām Latvijā!

Tavas smaržu internetveikals – http://www.IENACUNNOPERC.lv

BEZMAKSAS PIEGĀDE RĪGĀ!

0
0
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 12.09.2011. 10.20

9/11 bija visnecilvēciskākais terora akts pasaules vēsturē, bet krieviem tā bija spīdoša militāra operācija, ar kuras palīdzību izdevās iegrūzt ASV karā Afganistānā un pasargāt krieviju no aizvien lielākas Teleban ietekmes Centrālāzijā, Tatarstānā, Baškartostānā un Kaukāzā.
Gudra ASV vadība pēc šī terora akta būtu aizsūtījusi savus emisārus pie talibu vadītājiem, atgādinājuši, kas ir afgāņu draugi un kas tās ienaidnieki un krievijas agresijas gadījumā apsolījuši palīdzību. Droši vien talibi būtu atdevuši Bin Ladenu, kura loma 9/11 nav pat īsti noskaidrota, vismaz organizētājs jau nu noteikti nē, lai kā arī viņš pats nebūtu plātījies.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu