Vai ilgtspējīga attīstība ir arī sociāli atbildīga? • IR.lv

Vai ilgtspējīga attīstība ir arī sociāli atbildīga?

45
Ansis Mūrnieks

Zviedrijas Biznesa gada balvas pasniedzēji grib panākt izmaiņas ikviena cilvēka attieksmē

Latviju un Zviedriju pēdējos 20 gados vieno cieša sadarbība – gan politikas, gan arī ekonomikas jomā. Zviedrija aktīvi līdzdarbojās Latvijas neatkarības atgūšanas centienos un bija viena no pirmajām valstīm, kas Rīgā atvēra savu vēstniecību. Valstis cieši sadarbojas arī uzņēmējdarbības jomā – Zviedrija pašlaik ir viens no lielākajiem investoriem Latvijā.

Lai apliecinātu abu valstu veiksmīgo sadarbību, kopīgās vērtības un veidotu vienotu pamatu ciešākai attīstībai nākotnē, jau trešo gadu Zviedrijas vēstniecība un Zviedrijas Eksporta padome sadarbībā ar Swedbank rīko Zviedrijas Biznesa gada balvu (Swedish Business Awards), kurai var pieteikties ikviens Latvijā strādājošs uzņēmums.

Zviedrijas Biznesa gada balva saved kopā biznesa un valsts sektora pārstāvjus un izceļ uzņēmumu sasniegumus trīs kategorijās – „Ilgtspējīgs un stabili augošs uzņēmums”, „Korporatīvās sociālās atbildības projekts vai iniciatīva” un „Gada jaunais uzņēmējs”. Balvas kategorijas katru gadu tiek pielāgotas aktuālajai situācijai, tāpēc uzsvars ir likumsakarīgi pārgājis no straujas izaugsmes uz stabilu ilgtspējīgu attīstību.

Zviedrijā uzņēmumu sociālās atbildības un ilgtspējas centieni ir dziļi iesakņojušies, un pēdējos gados šī ideja ir ieguvusi plašu rezonansi arī Latvijā. Sociālā atbildība nozīmē līdzsvarotu attīstību ekonomiskā, sociālā un vides aspektā – domāt plašāk par sava uzņēmuma vai organizācijas robežām, izsverot ietekmi uz sabiedrību un vidi kopumā, kā arī mērķtiecīgi darboties, lai veicinātu sabiedrības labklājību ilgtermiņā. Tēmas aktualitāti paspilgtina arī ekonomiskie aspekti: ja tikai daļa uzņēmumu rīkojas sociāli atbildīgi, šie uzņēmumi nespēj konkurēt ar tiem, kuri tiecas pēc tūlītēja labuma, domā īstermiņā un nepievērš uzmanību savai ietekmei uz vidi.

Laika gaitā ir mainījusies arī sociālās korporatīvās atbildības un ilgtspējas loma pašam biznesam. Tradicionāli to mēdza skatīt kā izmaksas – lai rīkotos atbildīgāk, nepieciešamas zināmas investīcijas. Savukārt pašlaik uzņēmumi pakāpeniski sāk apzināties, ka šīs investīcijas var kļūt par uzņēmuma konkurētspējīgo priekšrocību, kas atmaksājas. Patērētāji arvien vairāk apzinās, cik būtiski ir domāt par attīstību ne tikai šodien, bet arī nākotnē – un par to viņi balso ar savu maciņu.

Ilgtspēja nozīmē, ka uzņēmums ir padomājis par to, kā panākt ilgstošu, stabilu ekonomisko un sociālo attīstību, un to apliecina ne tikai vadības attieksme un teiktais, bet arī mērķtiecīga darbība un skaitļi – ieguldītais un nopelnītais.

Zviedrijas Biznesa gada balva ir iniciatīva, ar kuru cenšamies atrast un izcelt labākos piemērus Latvijā, tādējādi aicinot par to aizdomāties arvien lielāku skaitu cilvēku.

Katram uzņēmumam sociālās atbildības un ilgtspējas veicināšanas pasākumi var atšķirties – vienam sasniegums būs videi draudzīgāki biznesa procesi, bet cits būs ieguldījis savas pašvaldības sociālajā attīstībā, un abi šie sasniegumi ir solis uz priekšu konkrētajam uzņēmumam, būtisks ieguvums sabiedrībai kopumā un tāpēc pelnījis tikt novērtēts.

Katru pieteikumu balvai izvērtē komisija no organizatoru, partneru, akadēmiķu un vides organizāciju puses, kā uzvarētājus izceļot tos piemērus, kas apliecina – atbildīga rīcība ne tikai nodrošina labāku dzīvi mūsu nākamajām paaudzēm, bet arī atmaksājas pašam uzņēmumam. Tādējādi pakāpeniski panāksim, ka sociāli atbildīga un ilgtspējīga rīcība kļūst par prioritāti ikviena uzņēmuma attīstības stratēģijā, vienlaikus atceroties, ka pārmaiņas sākas ar mūsu katra attieksmi. Pārmaiņas iespējams ieviest tikai tad, ja mainām domāšanu visos līmeņos – gan savā mājsaimniecībā, gan uzņēmumā, gan arī valstiskā līmenī, izglītojot sabiedrību par ilgtermiņa ieguvumiem, ko dos attieksmes un rīcības maiņa.

Autors ir Zviedrijas Eksporta padomes Latvijā vadītājs

 

Komentāri (45)

simourg 24.11.2016. 13.51

Sveicināti,

Mani sauc Mečeslavs esmu Cityfinances pārstāvis. Gribētu dalīties ar informāciju priekš uzņēmējiem. Biznesa atbalsts un finansējuma iespējas. Vairāk info mājaslapā http://www.cityfinances.lv

0
0
Atbildēt

0

Dainis Malcenieks 21.01.2012. 20.31

To vajag teikt “K”ilim, kurš reformās skolotājus atstās bez darba.Jau tā direktori dala stundas tikai draugiem un blatiem, nu šī patvaļa un nelikumības ies plašumā.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu