Salda ziņa • IR.lv

Salda ziņa

4

Salīdzinot vairākus atsevišķus gadu gaitā veiktus pētījumus, zinātnieki ir apstiprinājuši, ka šokolādes labvēlīgā ietekme ne tikai uz saldumu mīļotāju omu, bet arī uz veselību, nav mīts. Apkopojot datus par 114 000 cilvēku, kuru ēšanas paradumiem tika sekots 8—16 gadus, secināts: šokolāde samazina sirds slimību un diabēta risku. Visvērtīgākā ir tumšā šokolāde, taču labvēlīgās aktīvās vielas — flavonīdi, kas darbojas kā antioksidanti — atrodas arī piena un baltajā šokolādē 

Vai zinājāt?

 

  • Šokolādes nosaukums cēlies no acteku vārda «xocolatl», kas nozīmē «rūgtais ūdens»
  • Kakao koka augļus uz Eiropu 1528.gadā pirmais esot atvedis spāņu iekarotājs Hernans Kortess, kas vairāk pazīstams, kā lielāko Meksikas daļu iekarotājs un acteku impērijas iznīcinātājs
  • Visnaskākie šokolādes ēdāji ir šveicieši — vidēji katrs iedzīvotājs gadā apēd 11 kilogramus 
  • Sievietes šokolādi kāro divreiz biežāk nekā vīrieši
  • Kokao sviesta kušanas temperatūra ir zem 37 grādiem — tieši tāpēc šokolāde tik patīkami kūst mutē
  • Zinātnieki novērojuši, ka šokolādes kušana mutē «iedarbina» tādas pašas smadzeņu un sirds funkcijas kā skūpstīšanās 
  • Šokolāde ir kaitīga zirgiem, suņiem, kaķiem, papagaiļiem un mazajiem grauzējiem, jo šo dzīvnieku organisms nespēj pārstrādāt vienu no šokolādes sastāvdaļām — teobromīnu. Tas var izraisīt epilepsijas lēkmes, sirdstrieku un iekšēju asiņošanu

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu