Par partiju finansēšanas pārkāpumiem varēs tikt cietumā • IR.lv

Par partiju finansēšanas pārkāpumiem varēs tikt cietumā

13
Par grozījumiem nobalsoja 77 deputāti, bet atturējās viens - Andris Šķēle (TP, PLL). Foto: Edijs Pālens, LETA
Indra Sprance

Atlaistā Saeima lielā vienprātībā atbalsta grozījumus Krimināllikumā

Saeima ceturtdien lielā vienprātībā un bez debatēm trešajā un galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, kas paredz ieviest kriminālsodu par partiju nelikumīgu finansēšanu.

Par grozījumiem nobalsoja 77 deputāti, bet atturējās viens – Andris Šķēle (TP, PLL). Balsojuma rezultātus deputāti sagaidīja ar ovācijām un aplausiem, novēroja Ir.lv.

Likuma grozījumi paredz, ka par politiskās organizācijas (partijas) vai to apvienības nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām. Savukārt, ja šādas darbības būs izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 200 minimālajām mēnešalgām.

Par starpniecību partiju finansēšanā lielā apmērā varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām, bet par nelikumīga finansējuma pieņemšanu lielā apmērā varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām. Ja šādas darbības būs izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai arī, ja notikusi politiskās partijas vai to apvienības finansējuma pieprasīšanu lielā apmērā, vainīgos varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 200 minimālajām mēnešalgām.

Grozījumi likumā arī paredz, ka par naudas izspiešanu varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 200 minimālajām mēnešalgām.

No kriminālatbildības tiks atbrīvotas tās personas, kuras labprātīgi paziņojušas par mēģinājumu izspiest naudu vai atbalstījušas šādas darbības, bet ir par to ziņojuši.

Grozījumi Krimināllikumā, kas paredz kriminālsodus par partiju finanšu pārkāpumiem, daudz straujāk Saeimā pavirzījās uz priekšu pēc bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera 28.maija rīkojuma rosināt 10.Saeimas atlaišanu. Atbildīgajā Saeimas Juridiskās komisijas sēdē 13.jūlijā deputāti pat bija paredzējuši bargākus sodus šāda likuma pantu pārkāpējiem, nekā to sākotnēji piedāvāja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. KNAB iesniegtie priekšlikumi neparedzēja cietumsodu par starpniecību politisko spēku nelikumīgā finansēšanā lielā apmērā, bet komisijas vairākums nobalsoja, ka par šādu nodarījumu var sodīt arī ar diviem gadiem cietumā līdztekus paredzētajām soda sankcijām – arestu, piespiedu darbu vai naudas sodu. Tāpat komisijas vairākums par gadu palielināja maksimālo cietumsodu par nelikumīga finansējuma pieņemšanu un izspiešanu, pret ko sākotnēji iebilda Tieslietu ministrija, kas uzskatīja, ka starpnieks ir tikai kurjers, kurš “atnes un noliek”, taču deputātiem bija cits viedoklis.

 

Komentāri (13)

kkristaps 08.09.2011. 12.17

Žēl, ka likumam nav atpakaļejošs spēks. Sarainais mērglis būtu pirmais cietuma kandidāts… Suns zina, ko ēdis, un nebalso:)

+9
0
Atbildēt

1

    Janka, Janic > kkristaps 08.09.2011. 18.14

    veel nav beidzies tas striids par miljona paraadu valstij… pienaaks reize arii tam .

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 08.09.2011. 13.10

Ļoti jocīgi, ka pēdējos dažos mēnešos ir pieņemts daudz vairāk svarīgu lēmumu kā pa visiem pēdējiem dažiem gadiem…. lai gan partijas jau vien tās pašas, kas bijušas vienmēr Saeimā!

+3
0
Atbildēt

2

    Māris > Una Grinberga 08.09.2011. 14.25

    Pirmkàrt,ir `loti svarìgi neatstàt iespaidu, ka visi deputàti un visas partijas ir vienàdas – tàs, kas nupat, jau kuro reizi, apsviedàs ir ZZS, SC, un PLL un vinu specifiskie deputàti.
    Otrkàrt, ir skaidrs, ka sìs partijas vèl arvien tur vèlètàjus par mu`l`kiem., resp., ka “nu gan mès vi`nus atkal apvedàm ap stùri; re, `samie tagad atkal saredz mùs kà kristaltìrus!” Tas ir fascinèjo`si un `loti informèjo`si cik neizmainàma ir vi`nu tuvredzìba. Un to ir jàliek lietà katru reizi.
    Tre`skàrt, sirsnìgs paldies `S`kèlem par unikàlo balsojumu – vi`nam ir pa`sam savs,nereàls skaidrojums, bet mès esam vienispràtis: kas vainìgs, tas bailìgs. Utt.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ilona Auziņa > Una Grinberga 08.09.2011. 13.24

    Nu kā tad ne? Kurš vecais vēzis tad negrib turpināt savu uz…dzīvi jaunajā, topošajā kulītē? Tādas vēlēšanas vajadzētu rīkot katru gadu, bet referendumus reizi mēnesī. Diemžēl tad gan priekš tā vien būtu jāstrādā. Te nu mēs redzam mūsu politiķu godaprātu un divkosīgo dabu. Ne velti saka ka Saeimā tiekot ievēlēti “visgodīgākie” sabiedrības pārstāvji. Diemžēl godīgi gan viņi kļūst tikai tad kad tiem pie pēcpuses ir pieslēgts elektrošoks.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

inesite15 08.09.2011. 12.34

un tie sajūsmas pilnie aplausi bus akurat par to, ka VARĒS, bijuši – varēs arī NELIKT, kas ir galvenais :)

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu