Nepabeigtā misija • IR.lv

Nepabeigtā misija

3
Plakāts ar Arnoldu Švarcenegeru pie kāda sporta kluba Kabulā — pēc talibu režīma krišanas aizraušanās ar bodibildingu kļuvusi par vienu no vietējo vīriešu izklaidēm

Iebrukums Afganistānā sākumā izskatījās raits un triumfāls, taču tagad pārvērties par ilgāko militāro konfliktu ASV armijas vēsturē

Afganistānas krāšņajā Pandžšīras ielejā stāv kāds baiss piemineklis.

Tur apglabāts Ahmeds Šāhs Masūds, Nacionālās alianses līderis un kaismīgs islāmistu radikālās kustības Taliban apkarotājs. Viņu pašu nogalināja divas dienas pirms 11.septembra. Šai nāvei, kā vēlāk secināja izlūkdienesti, vajadzēja kļūt par brīdinājuma signālu tam, ka tiek gatavots uzbrukums arī Amerikai. Masūdu saspridzināja divi Taliban pašnāvnieki, kas izlikās par žurnālistiem un bumbu bija paslēpuši TV kamerā. Pavēli bija tieši devis pats Osama bin Ladens.

Masūda kapavietas komplekss ir pusratā, jo plānotās bibliotēkas un muzeja celtniecība nekust no vietas. Šis puspabeigtais projekts zināmā mērā simbolizē arī Rietumu sabiedroto nesasniegtos mērķus pēc 11.septembra. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu