Konfidenciālā Rīga • IR.lv

Konfidenciālā Rīga

3
Aivars Ozoliņš

WikiLeaks lēmums publicēt nerediģētu visu organizācijas rīcībā esošo ASV diplomātisko saraksti var sagādāt problēmas ASV un citu valstu valdībām un arī tajā pieminētajiem cilvēkiem. Taču, ja jau tā ir publicēta, tad, raugoties no Latvijas, grūti iedomāties labāku brīdi, kad tas varēja notikt. Jo tas ir vēl viens atgādinājums, kāpēc bija jāatlaiž Saeima un par ko būs tās pirmstermiņa vēlēšanas nākamnedēļ.

Publicētie amerikāņu diplomātu ziņojumi no Rīgas ir par laika posmu no 2006. gada marta līdz 2010.gada februārim. Ciktāl tie veltīti Latvijas iekšpolitisko norišu aprakstam, tas ir stāsts par nelielas, taču ietekmīgas cilvēku grupas centieniem iegūt Latvijas valsti savā privātīpašumā. Runājot oficiālāk — vājināt likuma varu. Jeb tomēr — «privatizēt tiesiskumu», kā to sava rīkojuma nr.2 pamatojumam pateicis prezidents Valdis Zatlers.

Ja grib sirdsmieru, dažas WikiLeaks publicētās lietas labāk nezināt

2006.gadā pirms 9.Saeimas vēlēšanām «lielākais atvērtais jautājums» ASV diplomātiem bija, «kādu attieksmi Latvijas politiķi ieņems pret likuma varu». Vērtēdami gaidāmās vēlēšanas kā vismaz vidējā termiņā izšķirīgas Latvijas nākotnei, viņi vaicāja:«Vai atvērtības, caurspīdīguma un labas pārvaldības vērtības Latvijā tiešām sākušas iesakņoties, vai bija galvenoties tikai piespiedu pasākumi, lai izpildītu ES dalības kritērijus?»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu