Dombrovskis: “Vienotībai” vajadzēja būt uzstājīgākai • IR.lv

Dombrovskis: “Vienotībai” vajadzēja būt uzstājīgākai

29
Valdis Dombrovskis. Foto: Lauris Nagliņš, F64
Indra Sprance

Atbild “Vienotības” izvirzītais premjera amata kandidāts Valdis Dombrovskis

Ir.lv uzdod desmit jautājumus uz 11.Saeimu kandidējošo partiju izvirzītajiem premjera amata kandidātiem. Aptautāti tiek tikai to partiju izvirzītie kandidāti, kuras, pēc socioloģisko aptauju datiem, varētu pārvarēt 5% barjeru. Lielākā daļa jautājumu no 10 ir vienāda visiem kandidātiem, pāris – atšķiras.

1. Nosauciet prioritārā secībā politiskos spēkus, ar kuriem kopā būtu gatavi veidot koalīciju?

“Vienotība” ir atvērta sadarbībai ar visiem politiskajiem spēkiem, kam vēlētāji izteiks uzticību darbam 11.Saeimā. Šo vēlēšanu svarīgākais uzdevums ir panākt, lai 11.Saeimā mazinātu oligarhu ietekmi un nodrošinātu vairākumu tiem politiskajiem spēkiem, kuri ir par tiesisku un nacionālu Latviju. Līdz ar to “Vienotība” priekšroku dos sadarbībai ar partijām, kurām ir līdzīgi uzskati tiesiskuma un ekonomikas jautājumos, un kuras skaidri atzīst Latvijas valsts pamatus, tai skaitā Latvijas valstiskuma nepārtrauktību, okupāciju prettiesiskumu un latviešu valodu kā vienīgo valsts un oficiālo valodu.

2. Vai Latvijai arī turpmāk jāpilda vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem?

Latvijai jāturpina darbs, lai šā gada 22.decembrī kā iepriekš plānots sekmīgi pabeigtu starptautisko aizdevumu programmu un Latvija atgūtu pilnu finansiālo patstāvību. Latvija šā gada jūnijā jau ir veiksmīgi atgriezusies starptautiskajos finanšu tirgos un pierādījusi savas spējas finansēt tās vajadzības, tādēļ saistības ar starptautiskajiem aizdevējiem nav nepieciešams mākslīgi paildzināt.

3. Ja jums būtu iespēja veidot nākamo valdību, kādi būtu galvenie 2012.gada budžeta konsolidācijas virzieni?

Valdībai jāpanāk, lai starptautiskā aizdevumu programma veiksmīgi tiktu noslēgta kā iepriekš plānots šā gada 22.decembrī, un līdz ar to 2012.gada budžets būs pēdējais budžets, kurā nepieciešams veikt konsolidāciju – pēc pašreizējām Finanšu ministrijas prognozēm, tā varētu būt aptuveni 100 miljonu latu apmērā. “Vienotība” piedāvā noteikt nodokļu paaugstināšanas moratoriju, lai nākamo trīs gadu laikā netiktu paaugstināts neviens no nodokļiem. Uzlabojoties ekonomiskajai situācijai un rodoties aizvien jaunām darba vietām, pakāpeniski tiks samazināts sociālā drošības tīkla aktivitāšu apjoms, kas tika ieviestas kā pagaidu līdzeklis smagāko krīzes seku pārvarēšanai. Aktīvi vēršoties pret ēnu ekonomiku, palielināsies budžeta ienākumu apjoms. Latvijai jāturpina būt relatīvi zema nodokļu sloga valstij, kurā nodokļu slogs ir ap trešdaļu no IKP, tai skaitā, sākot ar pakāpenisku darbaspēka nodokļu sloga samazināšana.

4. Kuras nozares prioritāri vēlētos savas partijas pārraudzībā, ja jūsu partija būtu nākamajā valdībā?

Lai nodrošinātu stabilu Latvijas tālāko izaugsmi, galvenā atbildība būs Ministru prezidentam, finanšu ministram un labklājības ministram – lai noturētu līdzsvarā fiskālo disciplīnu un sociālo budžetu, kā arī īpašā uzmanības lokā noturētu atbalstu uzņēmējdarbībai un ārvalstu investīciju piesaisti, reformas izglītībā un valsts pārvaldē, arī tiesiskuma nostiprināšanu.

5. Vai un kad Latvijai vajadzētu pievienoties eirozonai?

“Vienotība” uzskata, ka ir jāturpina sāktais kurss uz eiro ieviešanu, samazinot budžeta deficītu, ierobežojot inflāciju un nepieļaujot strauju valsts parāda pieaugumu. Kā pierāda Igaunijas piemērs, eiro ieviešanas rezultātā mazinās ekonomikas ievainojamība, pazeminās kredītprocentu likmes, pazūd spekulācijas par devalvāciju. Vienlaikus uzlabosies Latvijas konkurētspēja investīciju piesaistē un pieaugs investoru uzticība, ļaujot radīt vairāk jaunu darba vietu.

6. Vai un kādā veidā Latvijai būtu jāstiprina neatkarība enerģētikas jomā?

Latvijai nepieciešams diversificēt energoresursu piegādi, lai iedzīvotājiem nodrošinātu stabilu un drošu energoresursu pieejamību par ekonomiski pamatotām cenām. Latvijai kopā ar pārējām Baltijas valstīm jāturpina strādāt pie sašķidrinātās dabasgāzes termināļa projekta un Visaginas AES projekta. Šo projektu īstenošana būtiski uzlabos Baltijas reģiona neatkarību enerģētikas jomā. Latvijai jāturpina pakāpeniski palielināt atjaunojamo energoresursu īpatsvars kopējā patēriņā un jāturpina dzīvojamo ēku energoefektivitātes uzlabošanas projekti, jo viszaļākā un lētākā ir tā enerģija, ko neiztērējam.

7. Vai un kādā veidā apņematies stiprināt tiesiskumu Latvijā un mazināt naudas ietekmi uz politiskajiem procesiem?

Tiesiskuma nostiprināšana, kā arī naudas ietekmes samazināšana uz politiskajiem procesiem ir viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem, lai nākamajā ekonomikas attīstības ciklā labklājības pieaugumu sajustu visi valsts iedzīvotāji. Jāstiprina KNAB un jāatrod tam spējīgs un profesionāls vadītājs. Jāsakārto partiju un vēlēšanu finansēšanas likumi, stingri jākontrolē to ievērošana. Valsts un pašvaldību iepirkumos jāvalda skaidriem kritērijiem, izslēdzot jebkādas „savējo būšanas”. Jābūt efektīvai ienākumu kontrolei, lai godīgā darbā iemantotu pārticību būtu iespējams skaidri nošķirt no negodīgiem guvumiem. Jāpaātrina un jāefektivizē tiesu sistēmas darbs, pārskatot instanču skaitu un samazinot birokrātiskos šķēršļus, tāpat praksē jāievieš tiesnešu darba regulāra novērtēšana, iesaistot tajā arī sabiedrības pārstāvjus, lai vairotu sabiedrības uzticību tiesu sistēmai un arī pašu tiesnešu godaprātu. Tāpat jāturpina sekot līdzi, lai tiktu efektīvi piemērotas likuma normas, kas pieprasa atklāt patiesos labuma guvējus no ofšoru rīcībā esošajiem īpašumiem.

8. Vai pašreizējam prezidentam Andrim Bērziņam jāturpina darbs līdz pilnvaru termiņa beigām?

Andris Bērziņš ievēlēts augstajā amatā demokrātiskā ceļā un viņam jāturpina savs darbs. “Vienotība” uzskata, ka nepieciešams pilnveidot Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtību, nodrošinot, ka šā augstā amata kandidāti ir savlaicīgi zināmi un tiek publiski vērtēti pirms to ievēlēšanas.

9. Ko “Vienotība” 10.Saeimas laikā būtu darījusi citādāk, ja zinātu, ka notiks referendums par Saeimas atlaišanu?

Pēc uzvaras 10.Saeimas vēlēšanās “Vienotībai” vajadzēja straujāk rīkoties, lai no trim partijām izveidotu vienu spēcīgu, saliedētu un motivētu komandu. Tāpat vairākos gadījumos vajadzēja būt uzstājīgākiem par balsojumiem tiesiskajos jautājumos, kur ZZS Saeimā bloķējās ar SC un PLL, jo tagad redzam, ka “Vienotībai” būtu bijis arī skaidrs un stingrs Valsts prezidenta Valda Zatlera atbalsts, palīdzot novērst valsts stabilitātes riskus.

Tāpat sabiedrība vēlas caurskatāmu ministru kandidātu izvirzīšanu, tādēļ, izvirzot savus kandidātus darbam nākamajā valdībā, “Vienotība” vadīsies pēc skaidriem principiem: sabiedrības uzticība, ko deputātu kandidāts saņems ar vēlētāju plusiņiem, kandidāta profesionalitāte, kuru vērtēs atbilstoši virknei kritēriju (pieredze vadošā darbā, augstākā izglītība, orientēšanās attiecīgajā nozarē, divu svešvalodu zināšanas, laba reputācija u.c.) un kandidāta spēja pārliecināt un iesaistīt sabiedrību “Vienotības” ideju īstenošanā, kas īpaši nozīmīgi, realizējot reformas.

10. Vai “Vienotībai” vajadzētu būt stingrākai pret partijas biedriem, ja atklājas ētikas pārkāpumi vai ir šaubu ēna par kādām amatpersonām?

“Vienotības” Ētikas kodekss, nosaka galvenos principus mūsu biedriem. Bez šaubām, rīcībai gadījumos, kad tiek konstatēti nepārprotami ētikas pārkāpumi, ir jābūt ātrai un izlēmīgai. “Vienotības” Ētikas komisijai nekavējoties jāizvērtē iespējamie pārkāpumi un attiecīgi jārīkojas, no partijas izslēdzot cilvēkus, kas nespēj šos augstos standartus pildīt. Vēlos uzsvērt, ka šādi gadījumi – izslēgšana no partijas – ir bijuši vairāki, tāpēc varam apgalvot, ka šis “Vienotības” pašattīrīšanās mehānisms strādā.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu