Prezidents uz Saeimas sēdi neiekļauj strīdīgus likumprojektus • IR.lv

Prezidents uz Saeimas sēdi neiekļauj strīdīgus likumprojektus

22
Prezidents Andris Bērziņš darba kabinetā. Foto: Raitis Plauks, F64

Neiekļauto skaitā ir ne tikai Pensiju likuma grozījumi, bet arī deputātu imunitātes jautājums kratīšanas gadījumā

Valsts prezidents Andris Bērziņš pirmdien nosūtījis vēstuli Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (Vienotība), kurā paziņo, ka 8.septembrī tiek sasaukta Saeimas rudens sesijas ārkārtas sēde. Tajā tiks izskatīti 47 likumu un lēmumu projekti, bet desmit likumprojekti nav iekļauti sēdes darba kārtībā.

Par to aģentūru LETA informēja prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne.

Prezidents Saeimas 8.septembra darba kārtībā nav iekļāvis Imigrācijas likuma grozījumus, kas paredzēja uzturēšanās atļauju ierobežošanu, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likuma grozījumus, Pensiju likuma grozījumus, kas paredz saglabāt priekšlaicīgas pensionēšanās iespējas, jo Finanšu ministrija rosina tos skatīt 2012.gada budžeta kontekstā.

Netiks izskatīti arī Vienotā atalgojuma sistēmas likuma grozījumi, kas skar deputātu atlaišanas pabalstus, ko iesnieguši pieci “Vienotības” deputāti.

Darba kārtībā nav iekļauti Iepakojuma likuma grozījumi, kas paredz depozīta sistēmas ieviešanu atkritumiem. Likumprojektu iesnieguši pieci ZZS deputāti, bet vēl nav saņemti visi pieprasītie atzinumi.

Prezidents nav iekļāvis Saeimas sēdes darba kārtībā arī Satversmes grozījumus, kas paredz pārskatīt deputātu imunitāti kratīšanas un administratīvo pārkāpumu gadījumos. Prezidents uzskata, ka Satversmes grozīšanu šai atlaistajai Saeimai nebūtu jāveic. Šis grozījums, pēc prezidenta domām, varētu tikts iekļauts perspektīvā plānotajos Satversmes grozījumos par dažādām tēmām.

Darba kārtībā nav iekļauti arī Saeimas kārtības ruļļa grozījumi, ko pēc “www.manabalss.lv” priekšlikuma iesniedza “Par labu Latviju” frakcija.

Darba kārtībā nav iekļauti Saeimas kārtības ruļļa grozījumi, kas paredz atcelt gandrīz visus aizklātos balsojumus parlamentā. Lai nepārsteigtos un nepieņemtu sasteigtus lēmumus ar tālejošām sekām, to būtu jālemj nākošajai Saeimai un jāsaņem Konstitucionālo tiesību komisijas atzinums.

Prezidents nav iekļāvis Saeimas sēdes darba kārtībā arī Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likumu. Pēc prezidenta domām, likums ir konceptuāli atbalstāms, tomēr ir būtisks Saeimas Juridiskā biroja iebildums, ka tā prasība par naudas uzkrājumu ieskaitīšanu kontā kredītiestādē vienā noteiktā laikā (uz 2012.gada 1.janvāra plkst.00.00 pēc Latvijas laika) varētu tikt vērtēta kā īpašuma tiesības ierobežojoša, pie tam šīs prasības izpilde ir saistīta ar papildu izdevumiem.

Darba kārtībā nav iekļauti arī Izņēmuma stāvokļa regulācijas paketes likumprojekti – panākta vienošanās, ka tos precizēs un tikai pēc tam lems var virzību.

Saeimas 8.septembra sēdes darba kārtībā ir iekļauti Meža likuma grozījumi, jo daudzi strīdīgie jautājumi tika noņemti. Tāpat ir iekļauti Jūrmalai svarīgie Tūrisma likuma grozījumi, lauksaimniekiem būtiskie Iedzīvotāju ienākuma nodokļa grozījumi, vairāki starptautiskie līgumi, NEPLP pilnvaru pagarināšana, Saeimas vēlēšanu iecirkņu darba laika pagarināšana, deputātu dalība komisijās, Krimināllikuma grozījumi par partiju finansēšanas pārkāpumiem, kā arī ar Eiropas Savienības direktīvām saistītie likumprojekti, piemēram, Aizsardzības un drošības jomas likums un Ieguldījumi pārvaldes sabiedrību likuma grozījumi.

 

Komentāri (22)

mary75 05.09.2011. 16.11

Atklāta balsošana, sākumdeklarēšana ( kuru novilcina jau 20 gadus), utt. – vairums no tiem likumiem strādāja atklātas sabiedrības un korupcijas ierobežošanas virzienā.
Senilais kompartijas un ZZS funkcionārs sācis atstrādāt “ievēlēšanu”, laikam cer, ka nākamo valdību veidos SC ar ZZS, tad jau šiem likumiem iziet cauri nebūs nekāda cerība.

+5
0
Atbildēt

0

Gundars Āboliņš 05.09.2011. 16.10

Izvēlēts vienkāršākais ceļš – izvairīties pirms vēlēšanām no sabiedrību un partiju šķeļošo jautājumu izskatīšanas un vēlāk, kad vēlētāji būs pauduši savu viedokli, nodos koalīciju (vairākuma) veidojošo partiju izlemšanai. Labs veids, kā izvairīties no neapmierināto iedzīvotāju dusmīgiem skatieniem!

+1
0
Atbildēt

0

shots 05.09.2011. 16.29

tad Bērziņa 41% atbalsts kritīsies uz 10% vai kā?
Šāda veida ziņa ir tiaki IR, kāpeč ne tvnet, delfi?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu