Pārmaiņu aģenti • IR.lv

Pārmaiņu aģenti

5
Zinātnes un biznesa savienotāju komanda: LU rektors Mārcis Auziņš (no labās), LU Inovācijas centra vadītājs Matīss Neimanis, idejas motors Mats Šērs, RTU rektors Leonīds Ribickis un viņa vietnieks attīstības jautājumos Modris Ozoliņš.
Sanita Jemberga

Kamēr politiķi priekšvēlēšanu kampaņā sacenšas vairāksolīšanā, sabiedrībā veidojas «pretošanās kustības», kas piedāvā pozitīvus risinājumus tik smagām politiskajām problēmām kā latviešu izmiršana, vāja izglītības kvalitāte un tehnoloģisku inovāciju trūkums. Vai daži aktīvisti spēs ietekmēt ikviena dzīvi Latvijā, kādi ir viņu mērķi, un kas ir šie ļaudis? 

Kāda Vecrīgas nama sanāksmju zālē trīs vīrieši, kā teiktu Karlsons, labākajos gados, cenšas atcerēties savus formālos amatus. «Nu, Ilmārs ir mūsu runasvīrs un nodarbojas ar saturiskajām lietām, Oskars – ar naudu, bet Egils dara,» beidzot vienojas. «Mazliet komiski izklausās tie smalkie nosaukumi, ņemot vērā, ka mūsu budžets ir mīnus cik tur latu,» pasmejas demogrāfs Ilmārs Mežs, ANO Starptautiskās migrācijas organizācijas pārstāvis Latvijā, kura darbavietā satiekamies ar Latvijas Nākotnes fonda aktīvistiem. 

Fonds ir viens no «pretošanās kustību» piemēriem, kas sākušas klusi veidoties pēdējo pāris gadu laikā pazibot, bet īpaši neaizķeroties masu mediju radarā. Ir grūti pateikt, cik šādu grupu ir un cik cilvēku tās apvieno. Tās var būt un var nebūt formāli reģistrētas kā sabiedriskas organizācijas, un jebkurā gadījumā nedarbojas pēc parastā scenārija – atrodam tematu, pulcinām iespējami daudz biedru, meklējam naudu, nodrošinām pastāvīgu darbošanos. 

Drīzāk šīs grupas ir domubiedru klubi, kuros apvienojas savās jomās atzīti vai sabiedriski aktīvi, izglītoti ļaudis, lai aktualizētu tematus, kas skar plašu cilvēku loku, un mēģinātu ietekmēt politiku, saprotot, ka vēlēšanu cikls politiķu domāšanu ietilpina dažu gadu rāmjos no vienas kampaņas līdz otrai, bet nozīmīgās lietās rezultāti jāgaida pat gadu desmitiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu