Dilstošās skolas • IR.lv

Dilstošās skolas

5
Skolu un skolēnu skaits, latviešu valodas īpatsvars pēdējos 13 gados
Vita Bērziņa

Lai gan nākamajos četros gados pirmklasnieku būs vairāk, kopējais skolēnu skaits turpina rukt

Cik skolēnu sēdīsies pie mācību gramatām šāgada septembrī, precīzu ziņu vēl nav, taču Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) lēš, ka pēdējos gados vērojamā lejupslīdošā tendence turpināsies. Pēc ministrijas prognozēm, turpmākos četrus gadus varētu palikt nemainīgs pamatskolas skolēnu daudzums, toties vidusskolēnu būs ievērojami mazāk. Ja jaunieši izvēlēsies profesionālo izglītību, tad vidusskolēnu skaita kritums būs vēl lielāks, nekā to diktē 90.gadu demogrāfiskā bedre.

Emigrē arī pirmziemnieki
Šogad pirmoreiz uz skolu vajadzētu doties teju 21 tūkstotim pirmklasnieku, bet IZM pieredze rādot, ka patiesais pirmklasnieku skaits varētu būt par vairākiem simtiem mazāks. Viens no iemesliem ir emigrācija. 

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka šogad no Latvijas aizbraukuši jau vairāk nekā 11 tūkstoši cilvēku, tas ir, par gandrīz četriem tūkstošiem vairāk nekā visā 2009.gadā aizceļojušo skaits. Daudzi izceļo ar ģimenēm, ņemot līdzi arī bērnus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu