Anglijas tiesa grib pratināt Lembergu • IR.lv

Anglijas tiesa grib pratināt Lembergu

26
Aivars Lembergs. Foto: Jānis Saliņš, F64
Baiba Rulle

Lemberga nopratināšana plānota oktobra pirmajā nedēļā

Lielbritānijas Augstākās tiesas Karalienes tiesas departamenta Komerctiesa tā sauktajā a/s Latvijas kuģniecība (LK) 135 miljonu dolāru lietā nolēmusi veikt apvienības Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) premjera kandidāta, Ventspils mēra Aivara Lemberga nopratināšanu.

Kā liecina ar šo tiesvedību saistītu avotu IR sniegtā informācija, Anglijas tiesa šādu lēmumu pieņēmusi, jo Lembergs līdz iepriekš noteiktajam datumam – 12.augustam – tiesai nebija iesniedzis prasīto informāciju par pilnīgu sev piederošo īpašumu (mantas) sarakstu, norādot arī kapitāldaļas uzņēmumos, kuros ir patiesā labuma guvējs.

Lai arī konkrēts Anglijas tiesas sēdes datums vēl nav zināms, avotu teiktais liecina, ka Lemberga pratināšana plānota oktobra pirmajā nedēļā (3.-7.10.). Pagaidām nav skaidrs, vai Lembergs uz nopratināšanu ieradīsies un kas notiks, ja viņš tiesas lēmumu par pratināšanu nepildīs. 

Neoficiāli izskan, ka Lembergs ir atsaucis britu advokātus, kas šajā lietā īstenojuši viņa aizstāvību. Ar tiesvedību saistīti juristi šādu rīcība skaidro ar iespējamo Lemberga vēlmi novilcināt lietas izskatīšanu.

Jau rakstīts, ka tiesvedība Lielbritānijā saistīta ar LK kuģu fraktēšanas lietu. Britu tiesā pret Lembergu un Ventspils uzņēmēju Oļegu Stepanovu celtas prasības par LK un tās akcionāriem nodarītiem zaudējumiem aptuveni 135 miljonu dolāru apmērā. Šādas summas, pēc prasītāju domām, nepamatoti izņemtas no LK, īstenojot apzināti prettiesiskas shēmas darījumos ar LK piederošo kuģu fraktēšanu laikā, kad uzņēmuma vadība bija ar Lembergu un Stepanovu saistītu personu kontrolē.

Prasītājs tiesvedībā ir kompānija Antonio Gramsci Shipping Corporation un citas firmas, kas saistītas ar LK piederošo kuģu frakts darījumiem. Ne Lembergs, ne Stepanovs neatzīst pret viņiem ierosinātās prasības. Lembergs norises Anglijas tiesā saistījis ar priekšvēlēšanu cīņu un gaidāmajām Saeimas ārkārtas vēlēšanām.

Oficiāla informācija par Anglijas tiesas gaitu netiek sniegta. Augusta sākumā LK paziņojumā biržai NASDAQ OMX Riga norādīja, ka, balstoties uz līdz šim iesniegtajiem pierādījumiem, Anglijas tiesa jau ir secinājusi – lieta ir pamatoti argumentējama par to, ka Lembergs ir bijis iesaistīts un guvis labumu no apzināti prettiesiskām shēmām un ka prasītājiem tādēļ ir pietiekami pamatota iespēja pierādīt – viņš ir atbildīgs LK un tās akcionāriem par zaudējumiem, kas radušies, īstenojot prettiesiskās shēmas.

Anglijas lietas ietvaros Lembergam noteikts aizliegums atsavināt, rīkoties vai samazināt vērtību 25 uzņēmumu kapitāldaļām, kuros viņš caur ārzonu firmām uzskatāms par patiesā labuma guvēju. Šo uzņēmumu sarakstā ir tādi Ventspils ostas tranzīta giganti kā a/s Kālija parks, a/s Ventbunkers, a/s Ventspils tirdzniecības osta, a/s Baltic Coal Terminal, a/s Ventspils nafta, SIA Noord Natie Ventspils Termināls, SIA LSF Holdings, tāpat arī ar Ventspils tranzīta biznesu tieši nesaistītā a/s Latvijas kuģniecība, a/s Latvijas krājbanka, SIA Inter-Rīga, bruģa ražotne SIA Ventbetons u.c. uzņēmumi.

Anglijā sāktā tiesvedība tiek saistīta ar starptautisko koncernu Vitol, kas ir viens no lielākajiem a/s Ventspils nafta īpašniekiem un kura kontrolē pērn decembrī pēc ilgstošiem cīniņiem nonāca arī LK.

 

Komentāri (26)

anita_meistere 31.08.2011. 16.56

:D te ar kakla fiksatoru cauri netiks :D lol…
cilpa savilkās…

+17
0
Atbildēt

0

austrisv 31.08.2011. 17.00

Jā, Lembem briest pamatīgi sūdi. ceru, ka vienreiz to blēdi notiesās, jo Anglijas karaliskā tiesa nav nekāds Latvijas tiesāšanās ķēķis, kur putru maisa Lembes nopirktie advokāti. Anglijā tik vienkārši neies! ne tādi vien redzēti un tikts galā ar tiem.

+14
0
Atbildēt

0

gundega_heiberga 31.08.2011. 19.43

Tiesneši noguruši, advokāti krituši, prokurori bezcerībā, tribīnes auro. Tad manēžā iznāk Lembergs un paziņo: Es Jums neteikšu savu personas kodu un Jūs man neko nepadarīsiet. Triumfs !!!

+13
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu