Zīle atzīstas: bija “airBaltic” privilēģiju karte; Šlesers – noliedz • IR.lv

Zīle atzīstas: bija “airBaltic” privilēģiju karte; Šlesers – noliedz

37
"airBaltic" privilēģiju karte. Lasītāja foto
Indra Sprance

Bijušajam satiksmes ministram Zīlem bijusi iespēja lidot “airBaltic” par velti, bet viņš to neuzskata par Flika pateicību, par saviem lēmumiem nekaunas

Eiroparlamentārietim, līdzšinējam jaunās partijas “Visu Latvijai!”- “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK līdzpriekšsēdētājam Robertam Zīlem 2004.gadā, kad viņš beidza pildīt satiksmes ministra pienākumus Einara Repšes (JL) vadītajā valdībā, bija īpaša “airBaltic” karte, kas ļāva izmantot aviokompānijas pakalpojumus vai nu par brīvu vai par simbolisku samaksu.

Savukārt cits bijušais satiksmes ministrs – Ainārs Šlesers (LPP/LC) ar sava preses sekretāra Ģirta Dripes starpniecību Ir.lv noliedza, ka viņam jebkad būtu piederējusi šāda karte un ka viņš būtu izmantojis šādus “airBaltic” pakalpojumus.

Cits bijušais satiksmes ministrs – Kaspars Gerhards (TB/LNNK), kuram šie pienākumi tika uzticēti premjera Valda Dombrovska (JL, “Vienotība”) pirmajā valdībā, Ir.lv sacīja, ka viņam šāda karte neesot bijusi, viņš arī neesot zinājis, ka tādas eksistējot.

Zīle sarunā ar Ir.lv atzina, ka 2004.gadā [viņš satiksmes ministra pienākumus pildīja no 2002.gada 7.novembra līdz 2004.gada 9.martam] viņš saņēmis “airBaltic” karti, kas līdzīgi kā aviokompānijas darbiniekiem “airBaltic” reisos, ja tie nebija iepriekš izpirkti un bija brīvas vietas, ļāva lidot bez maksas vai par simbolisku maksu.

Zīle sacīja, ka neatceras, tieši kādā veidā ieguvis karti. Viņš arī atturīgi vērtēja to, vai tā varētu būt uzskatāma par “airBaltic” vadītāja Bertolda Flika pateicību ministram. “Es toreiz aktīvi cīnījos pret “Ryanair” ienākšanu Rīgā uz nevienlīdzīgiem nosacījumiem, ko tolaik aktīvi lobēja Šlesers. Ja Flika izpratnē tā bija pateicība, tad man par tiem lēmumiem nav kauns. Mēs redzam, kas tagad ir noticis šo nosacījumu dēļ,” pauda Zīle. “No tā laika, kad biju ministrs, nav cēlušās “airBaltic” nelaimes, kas ir tagad,” uzsvēra Zīle.

Zīle sacīja, ka neatminas, vai karti ir izmantojis. Viņš pieļāva, ka varētu kādu reizi būt lidojis laikposmā, kad nolika Saeimas deputāta mandātu, bet formāli vēl nebija ieguvis Eiropas Parlamenta deputāta statusu. Pēc tam gan vairs nē, lai gan karte bija derīga uz visu 2004.gadu. Eiroparlamentārietis uzsver, ka tolaik piešķirtā karte, viņaprāt, esot tāda pati, kādu izsniedzot virkne uzņēmumu vai veikalu klientu tīkla nostiprināšanai un popularizēšanai.

Ir.lv šonedēļ saņēma kādu epastu, kurā redzama fotogrāfija ar “airBaltic” karti, kas izsniegta Aināram Šleseram. Tā nodrošina iespēju saņemt brīvbiļetes uz “airBaltic” tiešajiem lidojumiem. Kartes darbības termiņš – 2006.gada 1.maijs – 2007.gada 1.maijs. Šajā laika periodā ar īslaicīgu pārtraukumu Šlesers pildīja satiksmes ministra pienākumus.

Ministra palīgs sabiedrisko atteicību jautājumos Ģirts Dripe Ir.lv sacīja, ka Šleseram nekad nav piederējusi šāda karte un viņš nekad par brīvu nav lidojis “airBaltic” reisos. Dripe atgādināja, ka ir priekšvēlēšanu laiks un, iespējams, tiekot īstenoti dažādi pasākumi, lai nomelnotu vienu vai otru politiķi.

Ar “airBaltic” pārstāvi Jāni Vanagu Ir.lv kopš piektdienas rīta par šo jautājumu tā arī nav izdevies sazināties.

KNAB pārstāve Ieva Karlsberga Ir.lv informēja, ka birojs izvērtēs informāciju gan par to, ka šāda karte bijusi Zīlem, gan par to, ka šādu karti varētu būt saņēmis arī Šlesers. Pagaidām no sīkāka komentāra birojs atturēšoties.

Savukārt Fliks iepriekš intervijā laikrakstam “Diena” atklājis, ka bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers savas prezidentūras laikā no “airBaltic” prasījis lielas atlaides biļetēm biznesa klasē sev un ģimenes locekļiem atvaļinājuma ceļojumiem. Zatlers to kategoriski noliedz.

Jau vēstīts, ka “airBaltic” pēdējo gadu laikā nonācis smagā finansiālā stāvoklī. Pērnā gada neauditētie zaudējumi bijuši 34,2 miljoni latu, un neoficiālais uzņēmuma pārskats par šā gada pirmajiem sešiem mēnešiem liecina, ka iet vēl sliktāk. “airBaltic” pirmā pusgada zaudējumi ir sasnieguši 28,3 miljonus latu pirms nodokļu nomaksas, šonedēļ vēsta žurnāls IR. Savukārt valstij neizdevīgais akcionāru līgums, kas ierobežojis valsts iespējas rīkoties ar tai piederošo “airBaltic” akciju vairākumu, noslēgts satiksmes ministra Ainara Šlesera pēdējā darbdienā.

 

Komentāri (37)

ltvpanorama 26.08.2011. 18.00

nekā jūs nesaprotat, airBaltic vnk atbalstīja mazturīgo valsts eliti..naudiņas maz un tak nelidos ar renģēdāju kopējā salonā,.,aiz aizkariņa tak māājīgāk..taisnību saka dzeris šitas , tāpat kā piemēram ģedovščina armijā tika pārmantots no sovdepijas, neklājas tautas vadoņiem kopā ar tautu ‘putru strēbt’ starp citu, ar ģedovščinu tika galā tiklīdz kā radās profesionāla armija..bet krievijā tā joprojām ir, un arī korupcija tur ir tāda ka mūsējā ir bērnu šļupsti..un nevjag te par skandināviju, labi zinu gadījumu ka Somijas valsts ierēdnim bija ilgi un dikti jātaisnojas kāpēc viņš lidojuma laikā uz kurortu sēdējis blakām biznesmenim kura nozari viņš pārauga, un beigās pameta amatu..tikai par sēdēšanu blakām..bet pie mums?,,apskatieties kādi erceni ierodas pie Gerkeni zolīti uzspēlēt..mājīgā atmosfērā,,tāpēc šis te biļešu cepiens salīdzinot ar piemēram nabaga janitas likteni tāds tukšs pirdiens vien ir..tik ilgi kamēr visiem nebūs viens likums kā tai lielajā mājā stāv iegravēts..

+14
-1
Atbildēt

0

elvonix 26.08.2011. 16.13

Re cik tomēr labi, ka ir cilvēki, kas mēdz visādus citu mēslus savākt. Kādreiz noder :).
Bet par tēmu runājot, pat Ja Šlesers nekad šo karti nav izmantojis, jau fakts vien, ka tāda ir izgatavota ir diskusijas vērts jautājums, kāpēc Valsts prezidentam kā valsts reprazentatīvai personai, tiek šūtas bumbas par to, ka varētu būt gribējis (un ka rādās potenciāli ne pats, bet tīri etiķetes dēļ) ceļot ar valstij piederošu kompāniju lētāk, kamēr prastam ministram, kuru jebkurā brīdī var nomainīt, tiek piešķirtas tiesības vispār lidot bezmaksas. Vai tiešām šo jautājumu nedz Fliks, nedz citi “sasmērējušies” cilvēciņi nevar atrisināt civilizēti, bez samazgu liešanas un pašu apliešanās?

+12
-1
Atbildēt

0

Andis 26.08.2011. 15.46

Patīk drukas kļūda uz kartes: “aizBaltic” :P

+10
0
Atbildēt

3

    Ieva > Andis 26.08.2011. 18.30

    Telefona numurs ar liekas dīvaini izcelts.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    piziks > Andis 26.08.2011. 16.38

    Šīs pašas kļūdas vai “kļūdas” dēļ šo bildi varēja arī atsūtīt kā melnā PR frīku… :) Jo — ar šo “kļūdu” pietiek, lai AirBaltic nevarētu būt nekādas juridiskas pretenzijas, ja Flikam gribētos teikt, ka šie nomelnoti un tāda kartes nekad nav bijis… :)

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Juris Millers > Andis 26.08.2011. 15.54

    Bildes avots saka, ka tikai šīs drukas kļūdas dēļ viņs arī varēja to karti nobildēt, jo tā tika izmesta kā brāķis.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu