Ēlerte: LNO direktora atcelšana nav aktuāla • IR.lv

Ēlerte: LNO direktora atcelšana nav aktuāla

24
Kultūras ministre Sarmīte Ēlerte. Foto: Nora Krevneva, F64

Žagara darba līgums beigsies decembrī, uz direktora amatu būs konkurss

Jautājums par pašreizējā Latvijas Nacionālās operas direktora Andreja Žagara atcelšanu no amata nav aktuāls, informēja kultūras ministres preses sekretārs Andris Saulītis.

Žagaram darba līgums beidzas decembrī. Saskaņā ar LNO likumu Kultūras ministrijai gada beigās būs jāizsludina konkurss uz LNO direktora vietu. Ja Žagars vēlēsies turpināt vadīt LNO, viņš varēs piedalīties konkursā. Protams, tiks izvērtēta arī visu pretendentu līdzšinējā darbība, norāda kultūras ministre Sarmīte Ēlerte.

Kultūras ministre Ēlerte trešdien tikšanās laikā ar Latvijas Nacionālās operas arodbiedrības pārstāvjiem, kas aktīvi protestē pret pašreizējo direktoru un viņa finanšu prasmēm, bija vienisprātis, ka LNO darbības pamatā jābūt skaidrībai par finansējuma izlietojumu, augstai mākslinieciskajai kvalitātei un efektīvai vadībai. Tāpēc Kultūras ministrija pastāvīgi un rūpīgi seko Latvijas Nacionālās operas darbībai un tās finanšu rādītājiem, apgalvoja Ēlerte, ziņo LETA.

LNO finansējums pēdējo divu gadu laikā samazināts par 35%, kamēr kultūras nozarei kopumā samazinājums bijis par 45%. Turklāt 2009.gadā valdība piešķīra papildu finansējumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 500 000 latu apmērā, lai LNO varētu norēķināties par nodokļu parādiem.

Jau ziņots, ka LNO direktors Žagars atkal vērsies pie valdības, lai saņemtu trūkstošo finansējumu LNO budžetā, lai gan kultūras ministre jau pateikusi, ka nauda Operai netiks vairāk nekā nekā plānots budžetā. 

Žurnāls “Ir” ceturtdien raksta, ka Žagars LNO sociālajiem maksājumiem un algām pamanījies saplānot 4,5 miljonus latu, labi zinot, ka šim mērķim ir tikai 3,8 miljoni. Žagars to pamato tā, ka opera jebkurā valstī ir dārgs prieks.

Komentāri (24)

helis 17.11.2011. 12.53

Māksliniekiem allaž bijis grūti finanšu jomā savilkt galus… Atliek tik gaidīt Valsts kontorles spriedumu, kas nenoliedzami ietekmēs Žagara turpmāko likteni.

+1
0
Atbildēt

0

Ligiña Doniña 25.08.2011. 11.10

Opera neveido parādus. Parādus veido valsts, kas ekonomē uz kultūru un mākslu. Bet par to, ka Latvijas opera ir izveidojusies par Eiropas līmeņa mākslas iestādi, ne vārda….0,5 mio ir tas ,kas pietrūcis normālam darbam.
Ellerte tiks galā !

+2
-2
Atbildēt

0

marisgrinbergs 25.08.2011. 10.50

Ēlertei nav aktuāla naudas izšķērdēšanas nepieļaušana?

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu