Senāts neaptur tiesvedību Tautas partijas miljona lietā • IR.lv

Senāts neaptur tiesvedību Tautas partijas miljona lietā

21
Tautas partijas likvidācijas kongresā. Foto: Kaspars Krafts, F64

Spriedums TP strīdā ar KNAB būs pieejams no 22.septembra

Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments trešdien noraidīja Tautas partijas (TP) lūgumu apturēt kasācijas tiesvedību partijas strīdā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) par 1,03 miljoniem latu, ziņo LETA.

Senāts noraidīja TP lūgumu līdz ar tiesvedības apturēšanu šajā lietā iesniegt pieteikumu Satversmes tiesā (ST) izvērtēt iespējamo partiju finansēšanas likumā ietverto dubultās sodīšanas principu un tā atbilstību Satversmei.

Noraidot TP lūgumu, Senāts atzīmēja – ja, pieņemot nolēmumu, tiks konstatēta nepieciešamība vērsties ST, Senāts to var darīt pēc savas iniciatīvas.

Senāta sēdē trešdien tika uzklausīti TP advokāta Mārtiņa Paparinska un KNAB pārstāves Ilzes Dravenieces paskaidrojumi saistībā ar kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas TP interesēm nelabvēlīgo spriedumu.

Senāts noteica, ka spriedums TP strīdā ar KNAB tiesas kancelejā būs pieejams no 22.septembra.

Paparinskis Senāta sēdē, pamatojot lūgumu par tiesvedības apturēšanu un pieteikuma iesniegšanu ST, sacīja, ka partijai ticis piemērots gan administratīvais sods, gan noteikts naudas atmaksāšanas pienākums, kas arī traktējams kā sods. Šīs darbības, proti, dubulto sodīšanu par pārkāpumu, iepriekš spriedumā akceptējusi arī Administratīvā apgabaltiesa.

Savukārt Draveniece TP advokāta izteiktos apsvērumus neatzina, kā arī pauda pārsteigumu par iniciatīvu vērsties ST, jo pati partija savās darbībās neesot ievērojusi Satversmē noteikto vienlīdzības principu, par ko liecinot tas, kādas shēmas tikušas būvētas un kādas milzīgas naudas summas izlietotas, apejot likumu.

Velkot paralēles ar nodokļu likumdošanu, KNAB pārstāve uzsvēra, ka arī nodokļu nemaksātāji tiek sodīt administratīvi un viņiem arī tiek uzlikts pienākums atmaksāt valstij nesamaksātos nodokļus. Draveniece rezumēja, ka, sākot likvidācijas procesu, pati partija cenšas izvairīties no sekām – naudas līdzekļu atmaksāšanas.

Jau ziņots, ka TP kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas 2010.gada 25.novembra spriedumu iesniedza 23.decembrī. Apgabaltiesa to pieņēma un nosūtīja izskatīšanai Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamentā.

Apgabaltiesa iepriekš divās atsevišķās lietās sadalīja TP sūdzības lietu par KNAB lēmumiem.

Kā ziņots, 9.jūlijā TP 15.kongresa delegāti nolēma likvidēt partiju. No 308 kongresa delegātiem par TP darbības izbeigšanu nobalsoja 248. Pret balsoja 26 kongresa delegāti.

 

Komentāri (21)

marisgrinbergs 25.08.2011. 10.52

TP tik ļoti mīl šo valsti, ka negrib maksāt sodu.
Nekas, gan piedzīs, no valdes piedzīs.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu