Gustavs, apbrauca apkārt Latvijai • IR.lv

Gustavs, apbrauca apkārt Latvijai

6
Ja Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas 9.klases skolniekam Gustavam Zelmenim būs jāraksta sacerējums Ko darījāt pagājušajā vasarā, tēma būs īstā. Ar draugu, tās pašas skolas 11.klases audzēkni Oskaru Jansonu, viņi astoņās dienās «apriteņoja» Latviju. «Gandrīz pa kontūru,» rezumē Gustavs. «1500 kilometru, vidēji — 180 kilometru dienā.»
Ieva Puķe

Pa ģimenes vasarnīcas vārtiņiem Mellužos viņš izbrauca 6.jūlija rītā. Devītās dienas rītā pulksten sešos, skanot vecāku ovācijām, ieripināja atpakaļ

Melnais krekls, ko valkāja visu ceļojuma laiku, jo mainīt drēbes īsti neesot bijis jēgas, saulē bija izbalojis balts. Mammas uzceptā ola ar salātiem – Gustava ikdienas brokastu ēdiens – torīt garšoja labāk nekā visas pasaules delikateses. Viņš iekrita gultā un gulēja 17 stundas. Pirms tam abi ar Oskaru bija minušies 24 stundas no vietas: Oskaram vajadzēja paspēt uz kādu izlaiduma ceremoniju. 

Lai arī puiši brauca velosipēdistu apģērbā ar polsterētu dibenu, tā dēvētajās pamperbiksēs, ķermeņa daļa, kas skar sēdekli, bijusi tulznās. Tās ātri sadzijušas. Ar mēneša distanci atskatoties uz šo piedzīvojumu, palicis tikai liels emocionāls gandarījums. 

Nākamvasar viņš plāno apbraukt apkārt Baltijai. To noteikti vairs nedarīšot ar šosejas riteni kā šajā ceļojumā. Pierobežas smilšu ceļi ne tikai paša dibenam, bet arī ričuka šaurajām riepām nav draudzīgi. Uz tuvējām ārzemēm ņemšot līdzi gan pasi, gan notariāli apstiprinātu vecāku atļauju – Gustavam ir tikai 15 gadu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu