«Zelta» laikmets • IR.lv

«Zelta» laikmets

6

Uzbekistānas mērķis bija kļūt par Centrālāzijas reģiona ietekmīgāko zemi. «Mūžīgais» Isloma Karimova režīms tam pārvilcis svītru

Droši vien ir likumsakarīgi, ka Uzbekistānas visslavenākā (vai bēdīgi slavenākā) pilsone Guļnara «GoGoša» Karimova ir vienlaikus gan korumpēta autokrāte, gan slavena popzvaigzne un modes dizainere. Nav daudz valstu, kur vērojamas tik griezīgas atšķirības starp fasādi un realitāti. 

Starptautiski Uzbekistāna ir plaši nosodīta par nežēlīgo autoritāro režīmu. Pasaule to uzlūko kā mafiozu valsti – WikiLeaks publiskotajos ASV diplomātu korpusa ziņojumos minēts, ka pastāv «cieša saikne starp organizēto noziedzību un Uzbekistānas valdību» un ka gan valsts, gan privātā sektora darbavietas tiek sistemātiski «nopirktas». 

Turpretī pašas Uzbekistānas oficiālie plašsaziņas līdzekļi sludina, ka prezidenta Isloma Karimova vadībā valsts, pateicoties tās «unikālajai» attīstības stratēģijai jeb tā sauktajam «sociāli orientētas tirgus ekonomikas uzbeku modelim», iesoļo ne mazāk kā ekonomiskās labklājības zelta laikmetā. Ekonomikas sasniegumiem, protams, seko starptautiskā atzinība, pat slava, jo saskaņā ar valdības pārliecību Uzbekistānas attīstība arvien vairāk pārsteidz pasauli. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu