Resursiem bagāta, bet tik un tā atpalikusi • IR.lv

Resursiem bagāta, bet tik un tā atpalikusi

4

Tadžikistāna pēc PSRS sabrukuma piedzīvoja smagu pilsoņu karu, bet tagad tās stabilitiāti apdraud garā dienvidu robeža ar Afganistānu

Tikai šāgada maijā Tadžikistānas ziemeļu pilsētā Hudžandā demontēja valstī pēdējo Ļeņina pieminekli. Pagājušā gadsimta 80.gados tas bija viens no lielākajiem tāda veida monumentiem Padomju Savienībā. Politologs Zafars Holmatovs uzskata, ka Tadžikistānai sen vajadzējis attālināties no komunistiskās ideoloģijas, jo uzticība marksisma un ļeņinisma principiem neatkarības gados ir viena no valsts daudzo problēmu galvenajiem cēloņiem. 

Lai gan 1991.gada 9.septembrī Augstākās Padomes ārkārtas sesijā vienprātīgi tika pieņemta Tadžikistānas Republikas Valstiskās neatkarības deklarācija, tālaika vadība tomēr nespēja sevi iedomāties ārpus PSRS. 

Tāpēc Dušanbes pārstāvji līdz pat pēdējam piedalījās sarunās par konfederatīvas apvienības izveidošanu bijušās PSRS telpā, nerēķinoties ar lielas demokrātiski noskaņotas valsts iedzīvotāju daļas viedokli, atceras politologs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu