Mūsu tēvs... uz Zemes • IR.lv

Mūsu tēvs… uz Zemes

5

Piecus gadus Turkmenistāna dzīvoja pēc reinkarnētā komunista «svētās grāmatas» likumiem. Tagad to nomainījis jauns personības kults

Iedomājieties valsti, kurā viens cilvēks spējis atstāt tik neizdzēšamu iespaidu uz nācijas psihi, ka izaugusi vesela paaudze, kas teju nav spējīga izlasīt savu vecāku atstāto literāro mantojumu un gandrīz palika bez interneta. Jā, tā ir Turkmenistāna. Precīzāk sakot, Turkmenistāna pat pēc tās bēdīgi slavenā pirmā prezidenta Saparmurata Nijazova nāves, kurš sevi pasludināja par Türkmenbaşy (Turkmenbaši) jeb visu turkmēņu tēvu. 

Jau pagājuši 20 gadi, kopš beidza pastāvēt Padomju Savienība un Turkmēnijas Padomju Sociālistiskā Republika tika pie neatkarības. Šajā laikā turkmēņu valsts mierīgā ceļā pārgājusi no vienas prezidentūras nākamajā (vēl Kirgizstānā bija līdzīga notikumu attīstības gaita, tikai tur, to īstenojot, tika pielietota vardarbība). Tomēr – vai tās dzīvē vispār kas mainījies? 

Valsts privatizācija
Daudzi teiktu, ka «pārmaiņas» bijušas negatīvas – drīzāk regress, nevis progress, un atgriešanās staļinismā. Turkmenistāna vārda burtiskā nozīmē kļuva par visas politiskās un ideoloģiskās kārtības parodiju, turklāt nežēlīgu parodiju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu